Rețete delicioase
Înapoi la

Cum sa prepari tort Dobos, un desert simplu de facut, perfect pentru Sarbatori

Cum sa prepari tort Dobos, un desert simplu de facut, perfect pentru Sarbatori

Viorica Ghinea, redactor

Mesele festive cer feluri principale si deserturi pe masura, asa ca este bine sa te pregatesti din timp la capitolul gastronomic. Cu siguranta ai in minte cateva retete de baza de inspiratie romaneasca, dar cum poti sa ii impresionezi pe cei dragi atunci cand vine vorba de dulciurile pregatite la ocazii speciale?

Noi iti oferim un pont culinar cu care nu vei da gres: tortul Dobos. Denumirea provine chiar de la creatorul lui - Dobos Joseph, unul dintre cei mai renumiti cofetari din Budapesta. Reteta lui a fost creata in anul 1884, insa a suferit mai multe modificari de-a lungul timpului, avand in vedere ca fiecare o personalizeaza dupa preferintele lui.

Iata mai jos una dintre cele mai bune retete de tort Dobos

tort Dobos

Ingrediente necesare pentru tort Dobos

Pentru blat:

- 6 oua;

- 150 g de zahar;

- 130 g de faina;

- o lingurita de extract de vanilie;

- un praf de sare;

Pentru crema:

- 100 g de ciocolata neagra;

- un pachet si jumatate de unt;

- doua linguri de pudra de cacao;

- 125 g de zahar;

- o lingurita de extract de vanilie;

Pentru decor (optional):

- 3/4 dintr-o cana de zahar;

- 3 linguri de apa;

- doua lingurite de suc de lamaie proaspat stors;

- alune de padure.

Cum prepari un tort Dobos

Separa galbenusurile de albusuri, apoi adauga peste primele 2/3 dintr-o cana de zahar si extractul de vanilie. Amesteca compozitia pana la omogenizare, dupa care ocupa-te de albusuri. Imediat ce se formeaza spuma la suprafata lor, adauga restul de zahar. Acum este momentul sa amesteci compozitia energic. Continua procedeul pana obtii un amestec cremos. Adauga un sfert din compozitia de albusuri peste cea de galbenusuri, cat sa o mai deschizi putin la culoare, apoi adauga si ce a mai ramas in bol. Pune in recipient si jumatate din cantitatea de faina cernuta, in care ai presarat un praf de sare, si incorporeaz-o cu atentie. Dupa aceea, toarna si faina ramasa si ai grija sa nu fie cocoloase in compozitie. 

Pregateste doua tavi cu hartie de copt, dupa aceea toarna putina compozitie in ele, avand grija sa o distribui uniform cu ajutorul unei spatule. Introdu tavile in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius si tine-le timp de 5-7 minute. Important este sa verifici compozitia cu o scobitoare inainte de a o scoate din cuptor. Dupa aceea, lasa putin foile la racit si scoate-le cu grija din tavi. Inainte de a monta tortul, tine-le la frigider cateva ore. 

Intre timp, pregateste crema pentru torul Dobos. Topeste ciocolata la bain-marie, apoi las-o putin la racit. Amesteca untul cu mixerul pana obtii o pasta cremoasa, adauga cacaua, zaharul, esenta de vanilie si, la final, ciocolata topita. Omogenizeaza dupa fiecare ingredient in parte.

Taie foile de tort in sase bucati. Ar trebui sa obtii 12 patrate, insa totul depinde de dimensiunea tavilor tale si de forma pe care vrei sa o oferi tortului. Poti sa folosesti toate foile ori sa mai pastrezi cateva dintre ele pentru a realiza si decorul. Aranjeaza prima foaie de tort pe masa de lucru si intinde un strat subtire de crema pe ea. Urmeaza aceiasi pasi si cu celelalte foi. Imbraca tortul in aceeasi crema, dupa care foloseste o spatula pentru a intinde compozitia uniform. Pune tortul la frigider pana pregatesti decorul.

Foloseste un pahar pentru a decupa cateva forme din foile de tort pastrate deoparte. Pune zaharul, apa si sucul de lamaie intr-un recipient, dupa care tine-le la foc mic.  Nu este nevoie sa amesteci compozitia. Dupa ce s-a topit tot zaharul si a capatat o culoare placuta, ia recipientul de pe foc. Nu uita ca trebuie sa obtii un sirop de caramel. Pune cu ajutorul unei linguri lichidul obtinut pe formele rotunde.

decor_tort_dobos
Sursa foto: pastrypal.com

Urmeaza decorarea tortului Dobos. Aranjeaza deasupra lui formele insiropate cu caramel si alunele de padure, astfel incat sa ii oferi desertului un aspect festiv.

dobos-tort
Sursa foto: pastrypal.com

Tortul Dobos este alegerea gastronomica perfecta daca vrei sa pregatesti ceva cu totul special de sarbatori. El ii va cuceri pe cei dragi prin simplitatea si eleganta lui, dar si prin gustul deosebit. Trebuie sa il incerci! 

Invata si cum se prepara un tort buturuga!

Articolul urmator
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Mascarpone: beneficii și mod de consum
În ce desert te vei reîncarna
Incepe quiz
În ce desert te vei reîncarna

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.