Rețete delicioase
Înapoi la

Desert delicios de casă: prăjitura Ileana

Desert delicios de casă: prăjitura Ileana

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Desert delicios de casă: prăjitura Ileana

Caracteristici

Ce poate să te consoleze mai bine când ai o zi proastă decât o prăjiturică de casă delicioasă? Când erai copil, mama sau bunica avea mereu câte o surpriză delicioasă cu care te recompensa, iar acum, chiar dacă ești mult mai atentă la siluetă, îți garantăm că nu e sfârșitul lumii dacă te mai bucuri de câte un deliciu dulce din când în când.

Prăjiturile de casă sunt cele mai bune și mai sănătoase, pentru că poți folosi ingrediente de calitate și știi sigur că nu conțin tot felul de chimicale dăunătoare. Învață să faci un desert minunat, care îți va aduce zâmbetul pe buze până și în cele mai negre zile: prăjitura Ileana!

Prăjitura Ileana

Prăjitura Ileana este un deliciu făcut din mai multe straturi de blat cu nucă, între care se pune o cremă ușoară și pufoasă, cu aromă de vanilie. Gustul de nucă se completează perfect cu cel al cremei, fără a fi acoperit sau prea puternic.

Ingrediente:

  • 10 ouă separate albuș de gălbenuș;
  • 250 de grame de zahăr tos;
  • 100 de grame de făină;
  • 300 de grame de nuci măcinate;
  • patru linguri de lapte;
  • 200 de grame de zahăr tos;
  • cinci pliculețe de zahăr vanilat;
  • 250 de grame de unt nesărat, de cea mai bună calitate.

Mod de preparare:

1. Pune albușurile într-un castron mare (preferabil de metal, ținut în frigider în prealabil) și bate-le cu mixerul sau cu telul, la început cu viteză mică, apoi mărind-o treptat. Când ouăle se întăresc, adaugă zahărul în ploaie, puțin câte puțin, amestecând până se încorporează complet și spuma devine lucioasă (regula de bază la albușuri este ca acestea să nu se scurgă atunci când întorci vasul cu fața în jos).

2. Adaugă toată cantitatea de nucă peste spumă și amestecă ingredientele cu o spatulă, nu cu mixerul, pentru ca albușurile să nu își piardă volumul. Amestecarea se face prin împăturire, cu mișcări circulare de sus în jos, pentru ca spuma să își mențină structura aerată.

3. După ce ai încorporat nuca în spumă, poți să adaugi treptat făina cernută în prealabil, în ploaie, tot prin mișcări de sus în jos, până obții o compoziție omogenă. 

4. Din acest aluat poți să faci patru foi de prăjitură. Ia o tavă de prăjitură, pune hârtie de copt în ea, toarnă un sfert din aluat, apoi întinde-l bine cu o spatulă. Stratul trebuie să fie subțire, pentru că este vorba despre o prăjitură cu foi subțiri. Pune blaturile pe rând la cuptor, la 180 de grade Celsius, timp de 10-15 minute, până devin aurii.

5. În timp ce blaturile se răcesc, poți să te ocupi de cremă. Pune gălbenușurile într-un castron termorezistent și bate-le împreună cu zahărul tos și cel vanilat până obții o cremă ușoară și deschisă la culoare, dar nu pufoasă complet.

6. Cât bați găbenușurile, pune pe foc o cratiță cu apă la bază și las-o pe foc mediu. Alege o cratiță cu gura puțin mai mică decât dimensiunea castronului cu gălbenușuri, pentru a putea face crema la aburi. După ce ai făcut crema, pune castronul deasupra cratiței, la aburi, și amestecă încontinuu până se topește complet zahărul, iar crema începe să se îngroașe puțin. Las-o la răcit cât timp te ocupi de celelalte ingrediente.

7. Untul, la temperatura camerei, trebuie bătut sau frecat până devine pufos. Apoi se adaugă în crema de gălbenușuri și se amestecă ușor până se omogenizează. Cu această cremă vei umple foile prăjiturii Ileana.

8. Pune prima foaie pe o suprafață suficient de mare și toarnă un sfert din cremă peste aceasta. Întinde-o cu o spatulă, astfel încât să nu fie stratul prea gros, după care adaugă următoarea foaie peste și continuă astfel până e gata prăjitura, ținând cont că ultimul strat trebuie să fie de cremă.

9. La sfârșit, poți decora prăjitura Ileana cum dorești: cu pudră de cacao, cu ciocolată dată pe răzătoare sau cu fulgi de ciocolată albă sau neagră, conform preferințelor tale. Prăjitura se lasă la rece câteva ore sau, ideal, peste noapte, pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Prăjitura Ileana este un desert ușor și aromat, care îți va aduce aminte de copilărie și de bunătățile pe care le găseai mereu în cămară!

Află alte două rețete minunate de prăjituri: prăjitura cuburi de lapte și prăjitura Alaska, unul dintre cele mai complicate deserturi din lume!

Articolul urmator
5 rețete cu faină de orez care nu te îngrașă
5 rețete cu faină de orez care nu te îngrașă
Ce prajitura te reprezinta?
Incepe quiz
Ce prajitura te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.