Rețete delicioase
Înapoi la

Mere coapte: reteta perfecta a lui Jamie Oliver

Mere coapte: reteta perfecta a lui Jamie Oliver

Cristina Tarziu

Desi poti gasi mere pe piata si in supermarketuri pe tot parcursul anului, merele coapte sunt asociate, inevitabil, cu toamna, cu mirosul dulce de acasa, cu starea de bine din bucataria calduta cand afara ploua si e vant puternic. Ce e minunat la aceasta reteta incredibil de simpla, insa, este faptul ca rezultatul poate fi consumat ca atare sau poate fi transformat, cu un pic de imaginatie si pofta, intr-o garnitura delicioasa (pentru clatite, pentru chec, pentru inghetata, etc.). Si pentru ca ne plac retetele simple si ingenioase, iti propunem sa te delectezi cu mere coapte dupa reteta perfecta a lui Jamie Oliver.

Reteta de mere coapte a lui Jamie


Ai nevoie de:

- 4 mere mari
- 50g unt
- 50g zahar brun
- 2 maini de fructe uscate (poti folosi orice - caise, stafide, cirese) taiate in cubulete
- cateva bucatele de ghimbir confiat
- coaja de la o portocala
- 2 linguri de miere (ai nevoie de o miere mai lichida, cea zaharisita va fi greu de folosit)
- 280 ml de smantana pentru frisca
- 1 lingura de zahar pudra
- un varf de lingurita de scortisoara
- 2-3 linguri de brandy sau whisky (optional)
 


Mod de preparare:

- Incalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Intre timp indeparteaza cotoarele merelor cu un cutit subtire si bine ascutit, avand grija sa pastrezi merele intregi.
- Pune merele intr-o tava de copt.
- Pune intr-o tigaie untul, zaharul brun, fructele uscate, ghimbirul confiat si coaja de portocala. Amesteca pana ce untul s-a topit si zaharul s-a dizolvat complet.
- Toarna caramelul obtinut si mierea in mijlocul merelor si pe deasupra lor.
- Coace merele in cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
- Intre timp, bate smantana cu zaharul pudra si scortisoara, pana ce obtii o frisca moale. Adauga cele 2-3 linguri de brandy sau de whisky si mai amesteca putin.
- Serveste fiecare mar cu o lingura mare de frisca si caramel, daca a mai ramas in tigaie.

Daca vrei sa duci merele la un alt nivel, dar sa le servesti ca garnitura, in loc sa le pui la cuptor, prepara-le in tigaie dupa aceasta reteta de mere caramelizate:

Ai nevoie de:

- 40g de unt
- 2 mere mari curatate si taiate in bucati
- 50 g de zahar brun
- 80ml de smantana grasa
- scortisoara

Mod de preparare:

Topeste untul intr-o tigaie la foc mediu, pana incepe sa faca spuma. Adauga merele si lasa-le pentru 2-3 minute pe fiecare parte sau pana devin aurii. Adauga zaharul, smantana si scortisoara si mai lasa-le pe foc pe toate pentru 1-2 minute (amestecand incontinuu, pentru a acoperi cu caramel toate bucatile de mere) pana ce sosul se ingroasa si merele au consistenta dorita.

Sunt minunate alaturi de o felie de chec cu cacao! Vezi reteta AICI!
Articolul urmator
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Ce personalitate a lui Beyonce ți se potrivește?
Incepe quiz
Ce personalitate a lui Beyonce ți se potrivește?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.