Rețete delicioase
Înapoi la

Prăjitura Nanaimo, un deliciu cu ciocolată

Prăjitura Nanaimo, un deliciu cu ciocolată

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Prăjitura Nanaimo, un deliciu cu ciocolată

Caracteristici

Dacă o prăjitură clasică se face cu făină, zahăr, unt și ouă, Nanaimo este o variantă cu totul specială, făcută din linte! Numele îi vine de la batoanele de ciocolată „Nanaimo”, celebre în Canada. Nu îți face probleme însă - deși nu se găsesc la noi, nu ai nevoie de ele pentru a face acest deliciu cu ciocolată, vanilie și cocos. Alt avantaj al acestui desert? Este fără gluten, deci poate fi consumat și de persoanele care au intoleranță la el. 

Află cum să prepari prăjitura Nanaimo, un desert dietetic și sănătos, de care nu te vei mai sătura!

Prăjitura Nanaimo

Lintea pe care o folosești în această prăjitură nu schimbă deloc gustul ei. De fapt, dacă nu spui că ai folosit linte, nimeni nu își va da seama că acest ingredient înlocuiește făina! Crema de vanilie pe care o pui între blaturi și cu care acoperi prăjitura conține pudră de budincă de la pachet, acesta fiind singurul ingredient despre care trebuie să te interesezi tu dacă are gluten sau nu. Iar dacă nu te interesează acest aspect, cu atât mai bine! Cu siguranță nu vei refuza un desert care e sănătos și delicios, gata într-o oră și jumătate!

Ingrediente pentru blat: 

  • 200 g linte roșie uscată;
  • 500 ml apă;
  • 80 ml lapte;
  • 4 ouă;
  • 2 lingurițe de esență de vanilie;
  • 180 ml unt topit;
  • 100 g zahăr brun;
  • 100 g zahăr alb;
  • 100 g pudră de cacao neîndulcită;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • 1 linguriță și jumătate de pudră de copt;
  • jumătate de linguriță de sare.

Ingrediente pentru cremă:

  • 350 g de unt la temperatura camerei;
  • 120 ml lapte;
  • 90 g pudră pentru budincă de vanilie, la pachet;
  • 360 g zahăr pudră.

Ingrediente pentru crema ganache:

  • 175 g fulgi de ciocolată amară (sau ciocolată dată pe răzătoare);
  • 80 ml lapte integral sau frișcă lichidă.

Mod de preparare:

  1. Unge două tăvi rotunde de tort de 20 cm cu puțină grăsime și tapetează-le cu hârtie cerată, apoi dă-o și pe aceasta cu puțină grăsime (unt sau ulei). 

  2. Pune lintea la fiert într-o oală de dimensiuni medii și fierbe-o pe foc mediu timp de 15 minute, până devine moale și apa s-a evaporat. Pune-o într-un alt vas și fă-o piure cu ajutorul unui blender de mână, având grijă să nu lași bucăți solide, apoi pune-o la răcit puțin. 

  3. Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. După ce lintea a stat cam 10 minute la răcit, adaugă laptele, ouăle și vanilia peste ea și amestecă totul din nou cu blenderul de mână, circa 30 de secunde. Adaugă și restul de ingrediente și continuă să procesezi piureul 30 de secunde. Împarte acest aluat în cele două tăvi și pune-le la copt 20-25 de minute, până trec testul cu scobitoarea.

  4. Pentru a face crema de vanilie, pune într-un vas mare untul, laptele, pudra de budincă și zahărul, apoi folosește un mixer pentru a le amesteca, până obții o cremă omogenă. Nu uita să dai cu mixerul și pe pereții vasului și continuă să bați până crema devine ușoară și pufoasă. Pune deoparte frostingul de vanilie.

  5. Poți să asamblezi prăjitura cu cele două blaturi ca atare sau să le tai în jumătăți ca să ai 4 straturi - depinde cât de mult blat îți place să ai între straturile de cremă. Dacă vrei să tai blaturile, lasă-le la răcit complet, apoi pune-le la congelator până se întăresc, ca să poți să le tai mai ușor, fără să se sfărâme. Asamblează prăjitura folosind câtă cremă dorești între blaturi, având însă grijă să rămână destulă și pentru a acoperi prăjitura cu ea. Lasă prăjitura la frigider cel puțin o oră înainte de a turna peste ea toppingul de ciocolată. 

  6. Pune un ibric pe foc mic și adaugă în el fulgii de ciocolată și laptele. Amestecă încontinuu, până obții o cremă omogenă și fină. Dacă ți se pare prea groasă, mai adaugă câteva linguri de lapte/frișca lichidă, însă ține cont că această cremă nu trebuie să se scurgă prea mult de pe prăjitură. Las-o la răcit 15 minute, ca să nu îți topească frostingul atunci când îl torni peste prăjitură. Scoate prăjitura de la frigider și toarnă crema ganache peste ea, în modelul dorit. Poți să torni crema în centrul prăjiturii, puțin câte puțin, pentru ca aceasta să se scurgă pe margini. Pune prăjitura la frigider înainte de a o servi. 

Încearcă și tu prăjitura Nanaimo și te vei putea bucura de un desert delicios cu ciocolată, fără gluten!

Descoperă și cum să faci prăjitură Oreo fără coacere!

Articolul urmator
Salată de vinete cu usturoi
Salată de vinete cu usturoi
Ce fel de ciocolata esti?
Incepe quiz
Ce fel de ciocolata esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.