Rețete delicioase
Înapoi la

Prăjitura Opera, un desert franțuzesc cu blat de migdale și cremă de cafea

Prăjitura Opera, un desert franțuzesc cu blat de migdale și cremă de cafea

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Prăjitura Opera, un desert franțuzesc cu blat de migdale și cremă de cafea

Caracteristici

Când spui „Franța”, te gândești imediat la romanticele străduțe pariziene, la parfumuri, femei suple și cu poftă de viață, moda pariziană inconfundabilă, croissante delicioase și... cele mai fine deserturi. Nici nu este de mirare că această țară care se închină plăcerilor vieții este și cea în care sunt preparate cele mai fine și savuroase deserturi din lume! Iar una dintre prăjiturile franțuzești clasice, cu care te vom îmbia și noi astăzi, este prăjitura Opera, care conține o multitudine de straturi cu creme care mai de care mai divine!

Învață cum să faci și tu acest desert franțuzesc rafinat prin excelență, pe care poți să îl pui pe masă la ocaziile speciale, când vrei să îi impresionezi pe toți cu abilitățile tale în bucătărie!

Prăjitura Opera, cel mai bun desert franțuzesc

Nu trebuie să călatorești până în Paris pentru a te bucura de o prăjitură franțuzească perfectă, deși nu ar fi un pretext rău pentru a vizita una dintre cele mai frumoase capitale europene. În jurul originii prăjiturii Opera există destul de multe dezbateri: unii experți în istoria culinară sunt de părere că a fost creată în secolul al XIX-lea, în vreme ce alții susțin că este mult mai „tânără”. Indiferent care este adevărul, ceea ce știm cu siguranță este că vei adora această rețetă cu care francezii se mândresc!

Ingrediente pentru blatul de migdale:

  • 6 albușuri de ou mari, la temperatura camerei;
  • 2 linguri de zahăr granulat;
  • 200 g migdale decojite;
  • 300 g zahăr pudră, dat prin sită;
  • 6 ouă mari;
  • 60 g făină;
  • 3 linguri de unt topit și răcit din nou. 

Ingrediente pentru siropul de espresso:

  • 120 ml apă;
  • 65 g zahăr;    
  • 1 lingură și jumătate de espresso.

Ingrediente pentru crema de cafea:

  • 2 linguri de espresso instant;
  • 2 linguri de apă clocotită;
  • 200 g zahăr;
  • 3 linguri de apă;
  • 1 linguriță de extract de vanilie;
  • 1 ou;
  • 1 gălbenuș;
  • 14 linguri de unt la temperatura camerei.

Ingrediente pentru crema de ciocolată:

  • 120 ml lapte integral (3% grăsime);
  • 250 g ciocolată neagră, tăiată fin;
  • 60 ml smântână lichidă;
  • 4 linguri de unt la temperatura camerei.

Ingrediente pentru glazura de ciocolată:

  • 160 g ciocolată neagră tăiată fin;
  • 100 g unt.

Mod de preparare:

  1. Pentru a face blatul de migdale, preîncălzește cuptorul la 210 grade Celsius și tapetează o tavă de prăjituri de 35x30cm cu hârtie pergamentată, apoi dă-o cu puțin unt, cu ajutorul unei pensule. Folosind un mixer electric, bate albușurile de ou pe viteză mare, până încep să devină spumă și să fie mai voluminoase. Adaugă zahărul în ploaie, câte o linguriță, amestecând în continuare cu mixerul, până termini zahărul și obții o spumă tare și lucioasă. Folosește un mojar pentru a zdrobi cât mai fin migdalele, apoi amestecă-le cu zahărul pudră și cu ouăle întregi, tot cu mixerul, până obții o compoziție ușoară și puțin pufoasă. Adaugă făina în ploaie peste acest aluat.

  2. Adaugă un sfert din aluatul de migdale peste albușul de ouă și amestecă ușor, cu mișcări circulare, de sus în jos, pentru a nu scoate aerul din albușuri. Apoi adaugă restul de aluat și untul topit și răcit și amestecă în același stil până se omogenizează aluatul. Toarnă jumătate de aluat în tava gata pregătită și lasă-l la cuptor 5-10 minute, apoi repetă operațiunea pentru celălalt blat (dacă ai tăvi identice, poți să coci ambele blaturi în același timp). După ce blaturile sunt gata și încă fierbinți sau calde, acoperă tăvile cu câte o bucată de hârtie pergamentată și întoarce-le cu fața în jos, astfel încât să scoți blaturile fără să îl rupi. Dezlipește-le ușor de hârtia pe care s-au copt și lasă-le acoperite cu ea ca să nu se usuce. 

  3. Pentru a face siropul de cafea, pune apa, zahărul și cafeaua într-un ibric și lasă-le pe foc mediu până dau în clocot, apoi lasă siropul să se răcească.

  4. Pentru a face crema de cafea, amestecă pudra de espresso instant și apa clocotită, apoi lasă amestecul deoparte. Pune 200 g de zahăr, 3 linguri de apă și o linguriță de esență de vanilie într-o cratiță mică, pe foc mediu, și lasă-le să dea în clocot, apoi continuă să gătești zahărul până când ajunge la 127.5 grade Celsius (va trebui să folosești un termometru pentru dulciuri). Ia-l de pe foc și lasă-l să se răcească puțin. 

  5. Într-un vas separat, bate ouăle și gălbenușul până obții o cremă pufoasă. Continuă să o bați cu mixerul și adaugă siropul de zahăr câte puțin, în fir subțire. Odată ce ai încorporat siropul, adaugă și amestecul cu cafea de mai devreme și mixează totul pe viteză medie-mare, adăugând untul, câte o lingură, până îl termini și obții o cremă groasă și pufoasă. 

  6. Pentru crema de ciocolată (cremă ganache), pune laptele și smântâna lichidă pe foc mediu și lasă-le să dea în clocot, apoi ia-le de pe foc și adaugă ciocolata. Continuă să amesteci timp de două minute, pentru a crea o textură fină. Adaugă apoi untul și amestecă încontinuu timp de 90 de secunde. 

  7. Ca să asamblezi prăjitura Opera, taie cele două blaturi în jumătăți și pune primul blat pe o hârtie de copt, apoi unge-l cu sirop de cafea cu ajutorul unei pensule. Întinde 3/4 din crema de cafea peste acest blat, apoi adaugă 2 blaturi suprapuse peste ea și unge-le cu sirop de cafea. Adaugă crema de ciocolată peste acestea și netezește-o cu o spatulă de silicon, apoi pune peste ea ultimul blat, unge-l cu sirop și acoperă-l cu restul de cremă de cafea. Înainte de a o acoperi cu glazură, lasă prăjitura la rece. 

  8. După o oră, prepară glazura pentru prăjitură. Clarifică untul și topește ciocolata la bain-marie, apoi adaugă în aceasta untul clarificat. Toarnă glazura de ciocolată peste prăjitură și las-o peste noapte la frigider.

Prăjitura Opera este un desert decadent, care ne arată cât de mult adoră francezii gusturile fine - și parcă nu îi putem învinui!

Articolul urmator
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
Ce prajitura te reprezinta?
Incepe quiz
Ce prajitura te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.