Rețete delicioase Înapoi la

Prăjitură Pavlova cu lămâie, după rețeta faimoasei Nigella Lawson

Miercuri, 26.10.2016
de Alexa Galgau
Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Prăjitură Pavlova cu lămâie, după rețeta faimoasei Nigella Lawson

Caracteristici

Pavlova este o prăjitură fină din bezea, cremă delicioasă de fructe și frișcă fină, iar rețeta de față este o variațiune minunată a celei originale, creată de faimoasa Nigella Lawson, un adevărat idol în universul gastronomic. Adorăm faptul că rețetele ei sunt întotdeauna gândite astfel încât să poată oricine să le facă și principala lor calitate este gustul excepțional, pentru că se știe că Nigella pregătește mâncarea și deserturile cu un ingredient esențial: pasiune!

Iată cum să faci o prăjitură Pavlova cu lămâie, după o rețetă care cu siguranță va rămâne în caietul tău de dulciuri și va fi transmisă din generație în generație!

Prăjitură Pavlova cu lămâie

Prăjitura Pavlova cu lămâie este un desert ușor, care merge de minune după o masă grea, dar și ca gustare delicioasă între mese. Rețeta nu este dificilă și rezultatul final este excepțional: textura crocantă a bezelei se îmbină perfect cu cea fină a cremei de lămâie și cu „cranțul” fulgilor de migdale presărați cu generozitate peste stratul de frișcă. Acest desert decadent se potrivește oricărei ocazii, așa că trebuie să îl încerci și tu!

Ingrediente pentru crema de lămâie:

  • zeama și coaja de la 2 lămâi;
  • 2 ouă mari;
  • 2 gălbenușuri mari;
  • 150 g zahăr pudră;
  • 100 g unt nesărat.

Ingrediente pentru prăjitura Pavlova:

  • 6 albușuri de ou;
  • 375 g zahăr pudră;
  • 2 lingurițe și jumătate de amidon de porumb;
  • 2 lămâi;
  • 50 g fulgi de migdale;
  • 300 ml de frișca lichidă.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și tapetează tava cuptorului cu hârtie de copt. Bate albușurile spumă, până au un aspect satinat, apoi adaugă zahărul, câte o lingură, până se formează o spumă tare și lucioasă. Presară amidonul de porumb peste bezea și presară și coaja de la o lămâie în strat subțire, iar la sfârșit pune 2 lingurițe de zeamă de lămâie. Amestecă totul cu grijă, prin mișcări circulare de sus în jos, până se omogenizează. Toarnă compoziția pe hârtia de copt, în tavă, astfel încât să se formeze un cerc cu diametrul de 23 cm. Ia un cuțit sau o spatulă de silicon și nivelează marginile și stratul de deasupra, apoi pune imediat bezeaua la cuptor, reglează temperatura la 150 de grade Celsius și las-o să se facă o oră. 

  2. Scoate bezeaua de la cuptor și las-o la răcit, dar nu într-un loc foarte rece, pentru că se va crăpa prea repede. Dacă în bucătărie este prea rece, lasă bezeaua în cuptor, cu ușa acestuia complet deschisă. După aceea, ia bezeaua și pune-o cu fața în jos pe o farfurie, pentru ca interiorul pufos al bezelei să se îmbine cu stratul de la suprafață. 

  3. Urmează să te ocupi de crema de lămâie: bate ouăle, gălbenușurile și zahărul. Apoi topește untul într-o cratiță mică, pe foc scăzut, și când este topit adaugă zeama și coaja de lămâie, apoi mixul de ou și zahăr și continuă să amesteci în compoziție până se îngroașă. Când crema e gata, las-o la răcit complet înainte de a o folosi pentru prăjitura Pavlova. Sfat: prepară crema de lămâie cu o zi înainte, pentru ca aroma să devină mai intensă.
     
  4. Pune fulgii de migdale într-o tigaie, la rumenit, pe foc mediu, scuturând tigaia la intervale regulate, pentru a preveni arderea fulgilor. După ce sunt gata, pune-i pe o farfurie mare, într-un singur strat, ca să se răcească rapid. 

  5. Bate frișca lichidă până devina aerată și pufoasă, dar ai grijă să nu o bați prea mult, ca să nu înceapă să se întărească. Dacă vrei să fii sigură că îți iese frișca, lasă pachetul de frișcă la congelator pentru 10-15 minute. Pune frișca deoparte deocamdată. 

  6. Acum urmează să asamblezi prăjitura Pavlova. Întinde crema de lămâie peste bezea, însă, înainte de a face acest lucru, bate puțin crema cu o lingură de lemn dacă observi că s-a întărit prea mult. Întinde frișca într-un strat generos sau pune-o cu lingura peste crema de lămâie, pentru a forma acele vârfuri apetisante. La sfârșit, presară deasupra coaja de la cealaltă lămâie și fulgii de migdale rumeniți. Servește prăjitura Pavlova imediat. 

Prăjitura Pavlova este deja considerată un deliciu, dar varianta propusă de Nigella Lawson este o adevărată capodoperă, deoarece reușește să îmbine texturile decadente cu un gust ușor și rafinat. 

Încearcă tarta cu lămâie și bezea, dar și prăjitura cu bezea și nucă de cocos!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016