Rețete delicioase
Înapoi la

Prajitura cu inghetata si sorbet de piersici, rasfatul culinar al acestei veri

Prajitura cu  inghetata si sorbet de piersici, rasfatul culinar al acestei veri

Redactor Alexa Galgau

In timpul verii, simturile noastre cunosc o adevarata explozie si parca suntem mai fermecati ca oricand de arome si gusturi care mai de care mai interesante. Este pacat sa nu ne facem poftele, chiar daca uneori mai incalcam cate o regula autoimpusa care tine de dieta.

Un desert de vara delicios iti poate face ziua incarcata mai buna, asa ca meriti sa te rasfeti din cand in cand cu asa ceva. Te poftim sa incerci aceasta prajitura cu inghetata si sorbet de piersici, o adevarata delicatesa in care fructele de vara joaca un rol principal!

Prajitura cu inghetata si sorbet de piersici

 Ingrediente:
- 100g unt;
- 185g faina (fara agent de crestere);
- 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu;
- 1/4 lingurita de praf de copt;
- 1/4 lingurita de sare;
- 200g zahar;
- 2 oua mari, separate in albusuri si galbenusuri;
- 125g lapte batut;

- o cutie de inghetata de vanilie ;
- 600g de piersici bine coapte, taiate in bucatele cu latura de 1 cm;
- sorbet de piersici*.

 

Sursa foto: marthastewart.com

* Pentru ca nu vei gasi in comert acest preparat delicios, va trebui sa il faci chiar tu. Vestea buna este, insa, ca nu este deloc complicat de facut. Ai nevoie de:

- 1kg de piersici;
- 250ml apa;
- 250 g zahar;
- esenta de vanilie;
- sucul de la o jumatate de lamaie.

Piersicile taiate in patru se pun intr-un vas, pe foc, alaturi de apa si zahar, pana se formeaza un sirop. Apoi, dupa ce compozitia se raceste, se da prin blender fara a separa sosul de fructe. Pasta trebuie strecurata, pentru a avea o consistenta fina, apoi se adauga vanilia si lamaia. Se lasa la racit cateva ore, dupa care se amesteca bine de tot cu o lingura de lemn, se pune in congelator, apoi se scoate iar si se amesteca. Procesul se repeta de cateva ori, pana nu se mai simt bucati de gheata.

Cum se prepara prajitura cu inghetata si sorbet de piersici:

1. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi se unge o tava de 20x30 cm cu unt si se tapeteaza cu o hartie pergamentata, care la randul ei trebuie data cu grasime.

2. Se cerne faina, apoi se amesteca cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea intr-un vas mediu.

3. Se amesteca, cu ajutorul unui mixer, 2/3 din cantitatea de zahar si untul. La viteza medie, o sa dureze circa 4 minute, pana compozitia devine pufoasa. Se adauga galbenusurile si se reduce viteza, amestecandu-se totul cateva minute. Se toarna faina peste compozitie in 3 serii, alternand cu laptele batut. Aluatul se transfera intr-un vas si se lasa deoparte.

4. Albusurile se pun intr-un vas curat si se bat cu mixerul pana se obtine o spuma tare. Se adauga treptat 1/3 din zaharul ramas. Spuma se adauga apoi la aluat, mai intai jumatate, dupa care se amesteca cu o lingura de plastic cu miscari circulare, de sus in jos, astfel incat sa se aereze compozitia. Se adauga si restul de albus, folosind aceeasi tehnica. Cu cat vei folosi miscari mai lente si vei lasa mai mult aer sa patrunda in aluat, cu atat va fi mai pufos.

5. Se adauga aluatul in tava pregatita anterior si se da la cuptor cam 20-25 de minute. Se lasa la racit, apoi se scoate blatul si se pune cu susul in jos, scotand hartia pergamentata. Se lasa la racit complet, apoi se taie pe dimensiunea unei tavi de chec.

6. Tava de chec se unge cu putina grasime, apoi se tapeteaza cu hartie pergamentata, care la randul ei trebuie unsa putin. Se lasa hartia sa depaseasca marginea tavii cu 2.5 cm.

7. Se amesteca inghetata de vanilie si piersicile, apoi se toarna compozitia in tava de chec. Se lasa la racit circa 2 ore, pana se intareste. Apoi, se adauga un strat de sorbet peste inghetata si se lasa la racit inca o ora. Se pune restul de sorbet, apoi blatul, iar tava se acopera cu hartia si se infasoara intr-o folie de plastic. Prajitura trebuie sa stea la rece cel putin doua ore si se serveste imediat ce este scoasa de la frigider. Pentru a o scoate cu usurinta din tava, se infasoara vasul cu un prosop umed si cald. Resturile de blat pot fi presarate deasupra prajiturii, dupa ce o scoti din tava.

Desi pare complicata, aceasta reteta de prajitura cu inghetata si sorbet de piersici va deveni in scurt timp una dintre preferatele tale, deoarece este nu numai racoritoare, ci si o adevarata incantare pentru papilele gustative.

Articolul urmator
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Ce fel de inghetata esti?
Incepe quiz
Ce fel de inghetata esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.