Rețete delicioase
Înapoi la

Prajitura Joffre, simplitate si rafinament intr-un desert delicios

Prajitura Joffre, simplitate si rafinament intr-un desert delicios

Redactor Alexa Galgau

Prajitura Joffre este un preparat rafinat si delicios, un adevarat simbol al Casei Capsa si al inaltei societati romanesti moderne. Indiferent de ocazie, acest desert va impresiona prin eleganta, simplitate si, bineinteles, printr-un gust inconfundabil.

Prajitura Joffre a fost creata in 1920, de catre celebrul cofetar Grigore Capsa, furnizorul Casei Regale, in cinstea maresalului Joseph Jacques Cesaire Joffre. Acesta sosise la Bucuresti pentru a-l decora pe rege cu Medalia Militara Franceza. In onoarea vizitei maresalului, a luat nastere aceasta prajitura delicioasa, a carei forma cilindrica aducea aminte de caschetele militare franceze.

Iata reteta pentru delicioasa prajitura creata in cinstea maresalului Joffre, acum aproape 100 de ani.

Sursa foto: www.pinterest.com

In primul rand, se prepara un amestec de baza, din care o treime se foloseste pentru a obtine blatul si doua treimi se adauga la crema. Cantitatile sunt suficiente pentru a obtine 12 portii.

Ingrediente necesare pentru prajitura Joffre

Pentru amestecul de baza:

- 10 galbenusuri
- 100 g cacao
- 125 ml apa
- 500 g zahar

Pentru blat:

- 10 albusuri
- o lingura de faina
- doua linguri de pesmet

Pentru crema:

- 400 g unt
- 3 linguri de nes
- 2 plicuri de zahar vanilat
- 3 linguri de zahar
- esenta de rom

Pentru glazura:

- 50 g de ciocolata
- 50 g de zahar

Cum se prepara prajitura Joffre

1. Incepi cu crearea amestecului de baza. Pune la fiert zaharul, pudra de cacao si apa si lasa sa dea in clocot timp de 5 minute, apoi lasa la racit compozitia. Cand aceasta este inca calda, adauga pe rand galbenusurile, amestecand foarte bine cu mixerul. Compozitia finala se imparte in trei parti.

2. Pentru a obtine blatul, amesteca o parte din amestecul de baza cu o lingura cu faina si doua linguri cu varf cu pesmet. Bate albusurile spuma si adauga-le la compozitia pentru blat, alaturi de 3 linguri de zahar.

3. Tapeteaza si pudreaza o cratita de 3 kg si toarna compozitia, apoi pune-o la cuptor la 200 de grade, pentru aproximativ 30 de minute. Dupa coacere rastoarna blatul pe un platou. Ca alternativa, poti sa coci blatul in doua forme separate mai mici, ca sa nu il mai tai mai incolo.

4. Pentru crema amesteca restul de doua treimi din compozitia initiala cu untul si mixeaza bine. Adauga si restul de ingrediente pentru crema (3 linguri de zahar, zaharul vanilat, cacao si esenta de rom) si amesteca foarte bine cu mixerul. Dupa ce obtii o crema fina, pune-o la frigider si las-o la racit timp de o ora.

5. Intre timp topeste 50 g de ciocolata cu o lingura de apa la bain marie (vasul in care pui ciocolata sa fie introdus intr-un vas mai mare cu apa la baza). Ciocolata topita se amesteca cu 50 g de zahar, pana devine o crema fina.

6. Daca ai facut blatul intr-o singura forma, taie-l in doua. Pune crema intre blaturi, acopera cu glazura si lasa la rece pana a doua zi.

Prajitura Joffre nu este un preparat foarte complicat, insa finetea sa si gustul unic au darul de a transforma acest desert intr-unul deosebit, potrivit chiar si pentru cele mai selecte ocazii.

Articolul urmator
5 rețete cu faină de orez care nu te îngrașă
5 rețete cu faină de orez care nu te îngrașă
Ce prajitura te reprezinta?
Incepe quiz
Ce prajitura te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.0 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.