Rețete delicioase Înapoi la
Beauty Fridays

Prajituri cu portocale: 4 idei de sezon pe care sa le incerci

Miercuri, 06.01.2016
de Madalina Moraru
Prajituri cu portocale: 4 idei de sezon pe care sa le incerci

Caracteristici

Cele mai bune momente din sezonul rece par sa fie cele de care te bucuri din plin, atunci cand savurezi desertul tau preferat.

Cea care nu va da niciodata gres si nu doar ca te va binedispune, ci iti va incanta si prietenele, este prajitura cu portocale, care poate fi degustata impreuna cu o cana aburinda de ceai, cafea sau ciocolata calda. Daca nu ai mai incercat de ceva vreme sa prepari un desert care sa mearga perfect cu temperaturile scazute de afara, iti vom arata cateva exemple de astfel de bunatati pe care sa le incerci la tine acasa.

Retetele pe care ti le-am pregatit nu necesita foarte multe ingrediente, iar modul de preparare este rapid, asa ca nu va trebui sa stai foarte mult timp in bucatarie. Mai mult decat atat, prajitura cu portocale este foarte populara si va fi un „pretext" numai bun pentru a nu mai arunca pulpa care ramane atunci cand storci cateva citrice pentru un pahar de suc, iar asta deoarece o poti incorpora in desertul pe care il prepari.

Iata 4 retete de prajitura cu portocale pe care sa le incerci in acest sezon rece:

Prajitura cu crema de portocale

Ingrediente necesare pentru blat: 

- un mix pentru prajituri cu aroma de portocale;
- un mix de pudding cu aroma de vanilie;
- o cana de ulei;
- jumatate de cana de lapte;
- o cana de smantana;
- 3 oua.

Ingrediente necesare pentru crema: 

- 200 g de unt;
- 4 cani de zahar pudra;
- un varf de lingurita de sare;
- o lingurita de esenta de vanilie;
- 2 linguri de lapte;
- 3 linguri de esenta de portocale.

Cum se prepara:

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si pregateste doua tavi pentru tort, de dimensiuni identice, pe care sa le ungi cu putin ulei sau unt. Intr-un bol de dimensiuni mari, pune mixul pentru prajituri cu aroma de portocale, mixul de pudding cu aroma de vanilie, uleiul, laptele, ouale si smantana si amesteca-le pe toate cu ajutorul unui mixer setat pe o viteza medie, timp de 5-7 minute.

Cand amestecul devine omogen si nu mai prezinta cocoloase, toarna jumatate din cantitate intr-o tava pentru tort, iar restul compozitiei in cea de-a doua tava. Asigura-te de faptul ca in cele doua tavi ai turnat cantitati egale. Baga tavile la cuptor si lasa blatul sa se coaca pentru aproximativ 25-30 de minute. Poti verifica daca aluatul nu este crud cu ajutorul unei scobitori. Daca blaturile s-au copt, scoate-le din tavi si lasa-le la racit. 

Urmatorul pas este sa pregatesti crema pentru prajitura cu portocale. Cu ajutorul unui mixer, bate untul pana cand acesta devine cremos, iar in acelasi recipient adauga zaharul pudra, laptele, esenta de vanilie, sarea si esenta de portocale si amesteca totul pana cand ingredientele se incorporeaza, pentru trei minute, pe o treapta de putere ridicata a mixerului.

Odata ce blaturile s-au racit, acopera-l pe primul cu crema si asaza-l deasupra pe al doilea, asa cum ai face in cazul oricarui alt tort. Acopera cele doua blaturi in mod simetric cu crema de portocale. Niveleaza stratul de crema cu ajutorul unei spatule, daca acesta este prea gros. Poti alege sa ornezi prajitura cu cateva felii de portocale taiate subtire si cateva frunzulite de menta proaspata, pentru un aspect vizual placut. Inainte de a servi prajitura cu portocale, las-o la frigider pentru aproximativ 30 de minute.

Prajitura cu portocale si ciocolata

Ingrediente de care ai nevoie: 

- 150 g de unt;
- 3/4 cana de pudra de cacao;
- 3 lingurite de suc de portocale;
- o cana si jumatate de zahar;
- jumatate de cana de pulpa de portocale;
- 2 lingurite de esenta de vanilie;
- o cana de faina;
- o lingurita de praf de copt;
- un varf de lingurita de sare;
- 2 cani de fulgi de ciocolata neagra;
- jumatate de cana de smantana;
- o lingurita de coaja rasa de portocale.

Cum se prepara:

Aceasta prajitura cu portocale este asemanatoare cu o negresa, pe care poate ai mai pregatit-o pana acum celor dragi. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-un bol termorezistent de dimensiuni mari, topeste untul la cuptorul cu microunde. Apoi, in acelasi recipient, adauga pudra de cacao si sucul de portocale. Amesteca bine si adauga apoi zaharul, pulpa de la portocale si esenta de vanilie. Continua sa amesteci bine ingredientele. Presara faina, putin cate putin, si bate foarte usor compozitia cu ajutorul unui tel sau a mixerului dat pe o treapta joasa de putere.

Intr-o tava unsa cu putin ulei sau unt, toarna compozitia si da prajitura la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute, pana cand aceasta capata o nuanta lucioasa la suprafata. Odata ce s-a copt, lasa prajitura cu portocale sa se raceasca. Intr-un alt recipient termorezistent pune fulgii de ciocolata neagra, smantana si coaja rasa de portocale. Introdu recipientul in cuptorul cu microunde pentru un minut, pe o treapta ridicata de putere, pana cand fulgii de ciocolata se topesc complet.

Scoate recipientul si amesteca bine ingredientele, pana cand obtii o crema lipicioasa si omogena. Acesta este un mod rapid si practic de a obtine un ganache de ciocolata pe care va trebui sa il intinzi pe toata suprafata prajiturii cu portocale, cat timp amestecul este inca fierbinte. Peste acesta presara putina coaja rasa de portocale si da prajitura la frigider pentru 30-40 de minute, inainte de a o consuma.

Prajitura cu suc de portocale

Ingrediente de care ai nevoie: 

- 265 g de faina;
- o lingurita de praf de copt;
- 170 g de unt;
- 165 g de zahar;
- 3 oua mari;
- 180 ml de lapte;
- 90 ml de suc de portocale;
- coaja rasa de la o portocala.

Cum se prepara:

Tapeteaza cu unt si putina faina o tava de copt dreptunghiulara pentru chec si preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-un bol de dimensiuni medii, amesteca faina cu praful de copt. Intr-un alt recipient bate untul si zaharul cu un tel sau cu ajutorul unui mixer, pentru 2-3 minute, pana cand obtii un amestec cremos si pufos. Adauga ouale, unul cate unul, in compozitie si amesteca timp de un minut pentru fiecare. Adauga in compozitie jumatate din cantitatea de faina cu praf de copt si amesteca incet, pentru a nu se forma cocoloase. Toarna laptele si sucul de portocale si, dupa ce le-ai incorporat pe acestea mixului, adauga si restul de faina. La sfarsit, pune si coaja rasa de portocale si amesteca totul incet pentru inca un minut.

Toarna compozitia obtinuta in tava si da-o la cuptor pentru aproximativ 50 de minute. Dupa ce s-a copt, mai lasa prajitura 10 minute sa se raceasca, inainte de a o scoate din tava. Prajitura cu suc de portocale este un desert pe care englezii il prefera alaturi de o ceasca de ceai cu arome fructate sau ceai rosu.

Prajitura cu portocale si frisca

Ingrediente de care ai nevoie: 

- o cana de biscuiti de graham;
- 3 linguri de unt;
- jumatate de cana de suc de portocale;
- un plic de gelatina;
- un pachet de crema de branza;
- un tub de frisca;
- jumatate de cana de lapte;
- un pachetel de pudding cu aroma de vanilie;
- 2 lingurite de coaja rasa de portocale.

Cum se prepara:

Aceasta delicioasa prajitura cu portocale si frisca nu va avea nevoie de coacere si este un desert ce poate fi preparat rapid. Incepe sa prepari desertul prin a zdrobi biscuitii de graham. Asaza-i apoi intr-o tava dreptunghiulara de dimensiuni medii. Topeste untul si toarna-l peste biscuiti, dupa care preseaza acest amestec foarte bine pe fundul tavii, iar apoi pune tava la frigider pentru 15-20 de minute.

Toarna sucul de portocale intr-un bol de mici dimensiuni si lasa-l la microunde timp de un minut. In acelasi bol adauga gelatina si amesteca totul foarte bine, aproximativ doua minute, pana cand praful se dizolva complet. Intr-un alt recipient, bate jumatate din cantitatea de crema de branza cu ajutorul unui mixer, pana cand aceasta devine pufoasa, apoi toarna peste ea sucul de portocale si continua sa bati pentru 1-2 minute. Adauga apoi restul de crema de branza si smantana si continua sa bati totul la mixer pentru alte 1-2 minute.

Scoate de la frigider blatul de biscuiti de graham, iar peste acesta intinde un strat de crema proaspat obtinuta. Pune din nou recipientul in frigider. Urmatorul pas este sa amesteci crema care ti-a mai ramas cu jumatate de cana de lapte, dar si cu praful de pudding cu aroma de vanilie. Totul trebuie batut la o viteza medie a mixerului, timp de 2-3 minute, dupa care trebuie sa adaugi coaja rasa de portocale.

Scoate tava din frigider si mai adauga un strat generos de crema, pana cand bolul se goleste complet, niveland cu ajutorul unei spatule, iar peste aceasta adauga un strat de frisca la tub. Aceasta prajitura cu portocale si frisca trebuie lasata la frigider pentru inca trei ore, inainte de a fi servita.

Care dintre retetele noastre de prajitura cu portocale ti-a placut cel mai mult si pe care dintre ele vei incerca sa o prepari la tine in bucatarie?

Sursa foto: deliciouslysprinkled.com, melaniemakes.com, themerchantbaker.com, sallysbakingaddiction.com, blog-christinethompson.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016