Rețete delicioase
Înapoi la

Top 5 rețete de prăjituri pentru Crăciun

Top 5 rețete de prăjituri pentru Crăciun

Redactor Alexa Galgau

Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Top 5 rețete de prăjituri pentru Crăciun

Caracteristici

Pentru că se apropie Crăciunul cu pași repezi, te invităm să încerci câteva rețete de prăjituri perfecte pentru această ocazie. Iată cât de simplu se fac!

Rețete de prăjituri pentru Crăciun

1. Chec cu nuci și curmale

Ingrediente:

  • 175 g curmale fără sâmburi, tăiate mărunt;
  • 240 ml apă;
  • 100 g unt;
  • 200 g zahăr;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • 180 g făină;
  • 1 ou bătut;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • 125 g nuci tăiate fin.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius și unge o tavă de chec cu puțin unt. Pune curmalele și apa într-o cratiță mică și lasă-le să dea în fiert, apoi adaugă 100 g de unt și 200 g de zahăr si amestecă până se topesc. Ia cratița de pe foc și adaugă bicarbonatul de sodiu. Lasă la răcit compoziția 10 minute.

  2. Pune amestecul de curmale într-un vas mare și adaugă peste el făina, oul, nucile și vanilia. Amestecă bine și toarnă aluatul în tava de chec. Lasă tava la cuptor circa 50-60 de minute, până trece testul cu scobitoarea.

2. Tort de ciocolată neagră

Ingrediente:

  • 200 g făină;
  • 80 g pudră de cacao neîndulcită;
  • 1 linguriță și jumătate de bicarbonat de sodiu;
  • 1 linguriță de sare;
  • 100 g unt;
  • 300 g zahăr;
  • 2 ouă;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • 360 ml lapte bătut;
  • 120 ml lichior kirschwasser;
  • 100 g unt;
  • 400 g zahăr pudră;
  • puțină sare;
  • 1 linguriță de cafea tare;
  • 800 g cireșe de la conservă, fără sâmburi, scurse;
  • 500 ml frișcă lichidă;
  • 1/2 linguriță esență de vanilie;
  • 1 lingură de lichior kirschwasser;
  • 30 g ciocolată.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius și tapetează două tăvi rotunde de 20 cm cu hârtie de copt. Cerne într-un vas făina, pudra de cacao, bicarbonatul și sarea.

  2. Bate untul cu zahărul până obții o cremă ușoară, apoi adaugă ouăle și vanilia. Adaugă acest amestec peste cel de făină, alternând cu laptele bătut, până se omogenizează aluatul, apoi toarnă-l în cele două tăvi rotunde.

  3. Lasă blaturile la copt 40 de minute, apoi ține-le la răcit, la temperatura camerei. Când se răcesc complet, taie-le în jumătate, pentru a obține 4 blaturi subțiri. Însiropează fiecare blat cu lichior kirschwasser.

  4. Într-un vas mediu, bate untul și zahărul până obții o cremă pufoasă, apoi adauga zahărul pudră, sarea și cafeaua, amestecând până se omogenizează. Dacă este prea groasă crema, mai adaugă puțin suc de cireșe sau lapte. Întinde crema între blaturi. Bate frișca împreună cu vanilia și lichiorul, apoi acoperă tortul cu ea. Presară ciocolată rasă peste tort și pune-l la rece.

3. Pandișpan cu smochine

Ingrediente:

  • 400 ml lapte bătut;
  • 360 g  smochine, tăiate grosier;
  • 180 g făină integrală;
  • 200 g zahăr;
  • 1 lingurițe și jumătate de praf de copt;
  • 1 lingurită de nucșoară;
  • 1 linguriță de scorțișoară;
  • 1 linguriță de sare;
  • 3 ouă;
  • 100 g firimituri uscate;
  • 100 g unt topit;
  • 60 g fulgi de migdale;
  • 3 linguri de marmeladă de portocale;
  • 1 lingură de coajă de portocală;
  • 1/2 linguriță de esență de vanilie.

Mod de preparare:

  1. Încălzește la foc mic laptele bătut și smochinele, într-o cratiță mică, până se înmoaie, circa 15 minute, apoi pune-le deoparte. Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius și unge cu puțin unt o tavă de prăjituri cu gaură la mijloc. 

  2. Cerne făina, praful de copt, nucșoara, scorțișoara și sarea. Bate ouăle într-un vas mare cu un mixer, timp de 1 minut. Adaugă amestecul de lapte bătut și smochine peste ou, firimiturile, untul, migdalele, marmelada, coaja de portocală și esența de vanilie. Continuă să amesteci pe viteză mică și adaugă treptat făina până se încorporează. Toarnă blatul în tavă și acoperă tava cu folie de aluminiu. Lasă checul la cuptor circa 2 ore.

4. Prăjitură de morcovi

Ingrediente:

  • 4 ouă;
  • 300 ml ulei;
  • 400 g zahăr;
  • 2 linguri de esență de vanilie;
  • 240 g făină;
  • 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu;
  • 2 lingurițe de praf de copt;
  • 1/2 linguriță de sare;
  • 2 lingurițe de scorțișoară;
  • 300 g morcov ras;
  • 150 g nuci pecan tăiate mărunt;
  • 100 g unt la temperatura camerei;
  • 240 g cremă de brânză, la temperatura camerei;
  • 400 g zahăr pudră;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • 150 g nuci pecan tăiate mărunt (pentru frosting).

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius și unge o tavă de 22x33 cm cu puțină grăsime. Bate ouăle, uleiul, zahărul și 2 linguri de esență de vanilie într-un vas mare, apoi adaugă făina, bicarbonatul, praful de copt, sarea, scorțișoara și morcovii. După ce se omogenizează, adaugă nucile pecan și toarnă blatul în tavă.

  2. Pune blatul la copt 40-50 de minute, apoi lasă-l la răcit 10 minute și scoate-l din tavă.

  3. Pentru frosting, amestecă untul, crema de brânză, zahărul pudră și vanilia, apoi mixează-le până obții o cremă moale și fină. Adaugă nucile pecan în frosting, apoi acoperă prăjitura de morcovi cu el.

5. Pandișpan cu caramel

 Ingrediente:

  • 300 g curmale fără sâmburi, mărunțite;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • 180 ml apă clocotită;
  • 80 g unt;
  • 150 g zahăr;
  • 2 ouă bătute;
  • 130 g făină cu agent de creștere;
  • 150 g zahăr brun;
  • 80 g unt (pentru sos);
  • 160 ml lapte condensat neîndulcit;
  • 1 linguriță de esență de vanilie.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius și unge cu puțin unt o tavă de 20x20 cm. Amestecă bine curmalele și bicarbonatul de sodiu într-un vas mic, apoi toarnă apă fiartă peste ele, destul cât să le acoperi.

  2. Bate 80 g de unt cu zahărul alb până obții o cremă fină, apoi adaugă ouăle și amestecă bine după fiecare, până se combină. Adaugă făina și mixul de curmale la ouăle bătute și amestecă de sus în jos, cu mișcări circulare. Toarnă aluatul în tavă și las-o la cuptor circa 40 de minute.

  3. Pentru a face sosul de caramel, amestecă într-o cratiță mică zahărul brun, 80 g de unt și laptele condensat. Dă focul pe mediu, acoperă vasul și lasă amestecul să dea în fiert. Dă focul mai mic și lasă să fiarbă înăbușit circa 5 minute, amestecând din când în când. După ce iei de pe foc sosul, adaugă vanilia. Toarnă sosul peste fiecare porție de prăjitură.

Care dintre rețetele de prăjituri de mai sus ți-a făcut cu ochiul?

Articolul urmator
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Ce rol meriți să ai de Crăciun?
Incepe quiz
Ce rol meriți să ai de Crăciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.