Rețete delicioase
Înapoi la

Tort cu mousse de rodie, un deliciu divin pentru gusturi fine

Tort cu mousse de rodie, un deliciu divin pentru gusturi fine

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Tort cu mousse de rodie, un deliciu divin pentru gusturi fine

Caracteristici

Torturile cu mousse-uri fine vor rămâne mereu în topul deserturilor rafinate. Ele nu sunt exagerat de dulci și au acea textură spumoasă și ușoară, care îți răsfață papilele gustative fără a te face să te simți prea sătulă. Pentru că există o adevărată pasiune pentru mousse-urile din fructe, nu este de mirare că există numeroase variante de astfel de deserturi. Daca te-ai săturat de sortimentele clasice de căpșuni sau de alte fructe banale, este cazul să încerci această rețetă minunată și inedită de tort cu mousse de rodie!

Tort cu mousse de rodie

Tortul de față nu este foarte dificil de făcut și durează mai puțin de două ore să îl termini. El este cu atât mai bun dacă stă la frigider, așa că ar fi mai bine dacă l-ai face cu o zi înainte, ca să se „așeze” aromele.

Înainte de a te apuca de rețetă, trebuie să prepari o reducție de rodie, care sună sofisticat, dar este foarte ușor de făcut: pune 600 ml de suc de rodie într-o cratiță, pe foc mediu, și lasă-l să dea în fiert până își reduce volumul de trei ori și capătă o consistență groasă.

Ingrediente pentru blatul de vanilie:

  • 150 g făină albă;
  • 2 lingurițe de praf de copt;
  • 1/4 linguriță de sare;
  • 160 g unt + 3 linguri de unt la temperatura camerei;
  • 150 g zahăr + 3 linguri de zahăr;
  • 3 ouă mari cu albușurile separate de gălbenușuri;
  • 160 ml lapte integral;
  • 1 linguriță de esență de vanilie.

Ingrediente pentru mousse-ul de rodie:

  • 2 ouă mari;
  • 2 gălbenușuri;
  • 4 linguri de unt;
  • 100 g zahăr;
  • 1 lingură de coajă de lămâie;
  • 1 lingură de zeamă de lămâie;
  • 180 ml de reducție de rodie;
  • 4 lingurițe și jumătate de gelatină (pudră);
  • 60 ml apă;
  • 375 ml de frișcă lichidă;
  • 2 linguri de zahăr.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 175 grade Celsius și unge cu puțin unt două tăvi rotunde de 22 cm diametru, apoi tapetează-le cu făină.

  2. Bate untul și zahărul până obții o cremă foarte pufoasă și ușoară (circa 5 minute). Adaugă gălbenușurile pe rând, amestecând bine de fiecare dată, apoi adaugă laptele și vanilia. După ce se omogenizează, pune făina, câte 100 g o dată, fără să amesteci foarte mult, ci doar atât cât să se integreze în cremă. Pune această cremă într-un vas mare.

  3. Bate ouăle până formează o spumă moale, apoi presară cele trei linguri de zahăr peste și mai bate-le până se formează o spumă de consistență medie. Adaugă spuma peste crema de mai devreme în patru porții, folosind o spatulă pentru a o încorpora de fiecare dată. Împarte aluatul în cele două tăvi și nivelează-l cu spatula.

  4. Lasă blaturile la cuptor 25-30 de minute, până trec testul cu scobitoarea.

  5. Urmează să faci o budincă de rodie, pe care o vei folosi la mousse. Adaugă ouăle, gălbenușurile, zahărul, reducția de rodie și coaja de lămâie într-un castron termorezistent, iar pe acesta pune-l într-o cratiță cu apă la bază, pe foc mediu. Când începe să se încingă, adaugă untul pe bucăți și amestecă încontinuu, până începe să se îngroașe (5-7 minute). Nu lăsa crema să dea în fiert! Ia-o de pe foc și las-o puțin la răcit, cât timp te ocupi de celelalte ingrediente ale mousse-ului de rodie.

  6. Pune gelatina în apă și las-o să stea circa 10 minute, până se înmoaie și a absorbit tot lichidul. Amestecă puțin în ea cu o furculiță, apoi pune-o într-o tigaie, pe foc foarte mic, până se dizolvă complet (nu trebuie să dea în fiert!).

  7. Ia crema călduță de rodie, adaugă gelatina în ea și amestecă foarte bine, ca să se omogenizeze. Dacă observi că s-a răcit prea mult crema, încălzește-o puțin. Pune amestecul deoparte și lasă-l să ajungă la temperatura camerei.

  8. Bate frișca până se îngroașă și adaugă treptat zahărul. Adaug-o apoi în crema de rodie, cu ajutorul unei spatule din silicon, fără a amesteca foarte mult, ca să nu iasă aerul din mousse - cu cât e mai aerat, cu atât e mai fin.

  9. Blaturile pot fi lăsate ca atare sau pot fi tăiate în jumătăți pentru a crea un tort cu patru straturi. Unge primul blat cu puțin sirop și pune o treime din mousse peste acesta. Continuă în acest fel până când obții trei straturi de mousse între blaturi. Pune tortul la frigider. Înainte de a-l servi, decorează-l cu frișcă și cu rodii (poți să îl stropești și cu reducția de rodie rămasă).

Fă-le o surpriză celor dragi cu acest delicios tort cu mousse de rodie, un desert demn de cele mai pretențioase restaurante din lume!

Iată și cum să faci un mousse de portocale!

Articolul urmator
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
La ce ai gusturi proaste?
Incepe quiz
La ce ai gusturi proaste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.