Rețete delicioase Înapoi la

Tort buturuga de Craciun: cel mai frumos desert de sarbatori

Vineri, 27.11.2015
de Alexa Galgau

Sunt doar cateva ocazii mari in fiecare an cand ne adunam cu totii la aceeasi masa si ne bucuram unii de altii fara a ne mai gandi la alte probleme. Sarbatorile sunt importante tocmai din acest motiv, asa ca nu degeaba au loc toate acele pregatiri intense care pe moment ne extenueaza. Mancarea face inevitabil parte din traditie, asa ca nu poti decat sa ii acorzi atentia cuvenita. La capitolul desert poti sa iti lasi fantezia sa zburde, pentru ca exista nenumarate variante de a decora dulciurile.

Astazi iti prezentam tortul buturuga, cel mai frumos desert pe care il poti pune pe masa de Craciun!

Reteta de tort buturuga

Ingrediente pentru tort:

- 3 oua;

- 85 g zahar pudra;

- 85 g faina alba;

- 2 linguri de pudra de cacao;

- o jumatate de lingurita de praf de copt.

 

Ingrediente pentru umplutura si icing:

- 50 g unt;

- 140 g ciocolata neagra, rupta in patratele;

- 1 lingura de sirop de artar;

- 284 ml frisca lichida foarte grasa;

- 200 g zahar pentru icing, dat prin sita;

- zahar pudra pentru decor.

Mod de preparare: 

1. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cu putina grasime o tava de 23x32 cm speciala pentru rulada, apoi tapeteaz-o cu hartie de copt. 

2. Bate ouale si zaharul cu mixerul electric pana obtii o crema groasa si fina (circa 8 minute). 

3. Amesteca faina, cacaoa si praful de copt, apoi adauga mixul la amestecul de oua cu zahar. Daca vrei ca blatul sa fie pufos si sa nu se intareasca, atunci cand adaugi faina, amesteca prin impaturire, cu miscari circulare de sus in jos. 

4. Toarna aluatul in tava si misc-o astfel incat acesta sa se intinda uniform. Pune aluatul la cuptor circa 10 minute. 

5. Pe suprafata de lucru pune o hartie de copt. Atunci cand blatul este gata, trage-l din tava cu hartie de copt cu tot si pune-l pe hartia de pe suprafata de lucru. Luand hartia de un capat si de altul, ruleaza blatul pe lungime, lasand hartia inauntru. Lasa blatul la racit asa. 

6. Cat se raceste blatul, vei face icingul. Topeste untul si ciocolata impreuna, intr-o cratita pusa deasupra unui vas cu apa care fierbe (bain-marie). Ia amestecul de pe sursa de caldura, adauga siropul de artar si 5 linguri de frisca lichida. Bate restul de frisca pana devine solida. 

7. Desfa blatul, unge-l cu frisca, apoi ruleaza-l cu mare grija inapoi. 

8. Taie o felie de tort pe diagonala, de la unul din capetele acestuia. Lipeste-o pe o parte a tortului, pentru a face o ramura. 

9. Intinde icingul peste buturuga si ramura, fara insa a acoperi si varfurile. Folosind o furculita, creeaza un model de scoarta de copac in acest icing. Presara zaharul pudra peste buturuga, pentru a imita zapada, apoi decoreaza cu cateva frunze de menta.

Pofta buna!

Te incumeti sa incerci si tu tortul buturuga de Craciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (6)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016