Rețete delicioase
Înapoi la

Boeuf Bourguignon, o rețetă cu tradiție din Franța

Boeuf Bourguignon, o rețetă cu tradiție din Franța

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Boeuf Bourguignon, o rețetă cu tradiție din Franța

Caracteristici

În ziua de azi, oamenii sunt obișnuiți să prepare cât mai rapid felurile de mâncare și să se hrănească pe fugă, adesea fără a fi atenți la ceea ce au în farfurie. Cu alte cuvinte, a început să dispară noțiunea de „artă gastronomică”, în care prepararea este considerată un ritual complex și mâncarea trebuie savurată, nu doar consumată în timp record, pentru a economisi timp.

Francezii se numără printre puținele popoare care încă mai știu să se bucure de o mâncare bună, iar faptul că știu să își răsfețe papilele gustative este unul dintre secretele dietei franțuzești sau, mai degrabă, ale stilului de viață franțuzesc, în care plăcerea ocupă un rol principal. 

Unul dintre cele mai gustoase preparate franțuzești este Boeuf Bourguignon, un fel de tocană cu carne de vită, dar mult mai rafinată decât orice ai încercat până acum. Iată cum se prepară!

Boeuf Bourguignon: rețeta lui Julia Child

În Franța, mâncarea nu este doar mâncare, ci și o formă de expresie și una dintre numeroasele bucurii ale vieții. De aceea, francezii nu sunt de acord cu restricțiile alimentare și dietele drastice, dar au și marele avantaj al unei calități de care alții nu se bucură: consumă totul cu măsură (până și vinul).

Julia Child, o adevărată legendă în universul gastronomic, are probabil cea mai bună rețetă de Boeuf Bourguignon pe care o poți încerca, însă trebuie să te avertizăm că acesta nu este un fel de mâncare pe care îl uiți pe aragaz și e gata în 30 de minute, ci durează multe ore să îl faci. Fii sigură că îți rezervi o jumătate de zi pentru a face acest deliciu numai bun de servit la o ocazie specială, cu un vin franțuzesc!

Ingrediente:

  • 6 felii de bacon, tăiat în pătrățele;
  • 4 linguri de ulei de măsline extra virgin;
  • 1.5 kg de carne de vită de calitate, tăiată în cuburi de 5 cm;
  • 1 morcov mare, tăiat felii;
  • 1 ceapă mare, feliată;
  • sare și piper după gust;
  • 2 linguri de făină;
  • 750 ml de vin roșu demisec;
  • 600-800 ml de supă de vită concentrată;
  • 1 lingură de pastă de roșii;
  • 2 căței de usturoi;
  • 1/2 linguriță de cimbru;
  • 1 frunză de dafin zdrobită;
  • 18-24 bucăți de cepe perlate;
  • 4 linguri de unt;
  • 4 fire de pătrunjel, 2 fire de cimbru, 1 frunză de dafin;
  • 500 g ciuperci proaspete, tăiate în sferturi.

 Mod de preparare:

  1. Ia baconul tăiat bucățele mici și lasă-l la fiert 10 minute, în circa 1 litru de apă. După ce este gata, pune-l la scurs și tamponează-l cu un prosop de hârtie pentru a-l usca. 

  2. Într-o cratiță mare, sotează baconul într-o lingură de ulei de măsline pentru circa 3 minute, până devine ușor maroniu, apoi pune-l deoparte.

  3. Înainte de a rumeni carnea, este foarte important să o ștergi de apă cu un prosop de hârtie, altfel nu va căpăta culoarea aceea apetisantă. Perpară bucățile de carne în câteva serii, până se rumenesc, apoi pune-le deoparte alături de bacon.

  4. Adaugă morcovii tăiați și ceapa în cratiță și lasă legumele să se facă în grăsimea respectivă până se rumenesc, circa 3 minute, apoi pune înapoi carnea în cratiță și asezonează cu sare și piper, amestecând bine toate ingredientele. Apoi presară făină peste carne și mai amestecă o dată. Pune cratiță în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius și las-o circa 4 minute, apoi scoate-o, amestecă în carne încă o dată și pune-o înapoi încă 4 minute. Scoate cratița din cuptor și redu temperatura la 160 de grade Celsius.

  5. Adaugă vinul și supa concentrată în cratiță (lichidul ar trebui să acopere puțin carnea, dar nu prea mult, așa că mai ajustează cantitățile dacă este nevoie). Adaugă pasta de tomate, usturoiul și cimbrul, apoi pune mâncarea pe foc, pe aragaz, până începe să fiarbă înăbușit, apoi acoper-o și las-o să se facă în partea de jos a cuptorului timp de 3-4 ore sau până când carnea este foarte bine pătrunsă și este ușor să înfigi o furculiță în ea. 

  6. În ultima oră de gătire, încinge unt într-o tigaie împreună cu 2 linguri de ulei de măsline, pe foc mediu. Adaugă ceapa perlată și las-o pe foc până se rumenește, amestecând în ea, circa 10 minute. Apoi adaugă peste ea 120 ml de supă de vită, puțină sare și piper și verdețurile (pătrunjel, cimbru, dafinul). Dă focul pe minim și lasă ceapa să fiarbă înăbușit circa 40 de minute. Ia-le de pe foc și pune-le deoparte. Apoi, în aceeași tigaie, sotează ciupercile în unt și ulei circa 5 minute.

  7. Pune o sită peste o cratiță mare și scurge tocana prin aceasta, pentru a separa supa de carne. Pune supa pe foc mediu circa 5 minute, luând spuma care se formează la suprafața acesteia. Pune carnea și legumele înapoi în cratița în care le-ai gătit, apoi adaugă ceapa perlată și ciupercile în ea. Toarnă sosul peste acest mix și mai lasă totul la fiert circa 5 minute. Servește Boeuf Bourguignon fierbinte, cu pătrunjel proaspăt și cartofi. 

Încearcă și tu această rețetă minunată de Boeuf Burguignon când ai poftă de o mâncare „adevărată”!

Descoperă și cum să faci vită cu ardei iute!

Articolul urmator
Fasole verde la borcan: cea mai bună rețetă
Fasole verde la borcan: cea mai bună rețetă
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.