Rețete delicioase
Înapoi la

Friptura de miel la ceaun cu sos de vin alb

Friptura de miel la ceaun cu sos de vin alb

Adelina Ion

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Rețete la ceaun
Calorii:
500
Friptura de miel la ceaun cu sos de vin alb

Caracteristici

Mielul la ceaun este un preparat cu o savoare deosebită, o reală desfătare pentru papilele gustative. Carnea de miel la ceaun este mult mai fragedă și mai gustoasă decât cea gătită în vase obișnuite, de aceea cei mai pricepuți chefi recomandă acest mod de preparare. O astfel de mâncare ar trebui să se găsească mai des pe masa ta, nu doar de Paște! Îți propunem în acest articol mai multe rețete delicioase pe care le poți încerca oricând ai poftă de o mâncare gustoasă!

Friptură de miel la ceaun cu vin alb

Friptura de miel la ceaun se face foarte ușor, astfel poate fi pregătită fără probleme chiar și de o gospodină fără prea multă experiență. Iată o rețetă simplă și gustoasă cu vin alb!

Friptura cu un picior de miel și legume

Ingrediente:

  • 2 kg carne de miel
  • 5 cepe
  • 200 ml ulei
  • 1 căpățână de usturoi
  • Foi de dafin
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
  • Cimbru
  • Sare și piper boabe
  • 1 sticlă de vin alb

Mod de preparare:

  1. Spală bine carnea de miel în mai multe ape. Dacă mirosul de miel persistă, o poți fierbe câteva minute în apă cu oțet.
  2. Taie ceapa mărunt și pune-o la călit în ceaun. După ce aceasta a căpătat o culoare aurie, adaugă bucățile de carne de miel spălate.
  3. Odată ce carnea a fost pusă la prăjit în ulei, trebuie s-o întorci frecvent de pe o parte pe alta, pentru a nu se prinde de vas.
  4. După câteva minute, adaugă o treime din sticla de vin, usturoiul tocat, sarea, piperul, cimbrul și foile de dafin. Lasă la fiert până scade sosul rezultat din zeama lăsată de carnea de miel și vin.
  5. După ce zeama a scăzut, mai toarnă o treime din sticla de vin în ceaun și adaugă foarte puțină apă. În tot acest timp, nu uita să întorci bucățile de carne de pe o parte pe alta la intervale regulate de timp.
  6. Când sosul scade din nou, adaugă și restul de vin, încă puțină apă, mărarul și pătrunjelul tocate. Lasă ceaunul pe foc până când carnea se rumenește și devine fragedă.
  7. Friptura de miel la ceaun cu sos de vin alb este gata și poate fi servită alături de un piure de cartofi și murături. Poftă bună!

Friptură de miel la ceaun: rețetă deosebită cu untură

Pentru o aromă specială, poți folosi untură în loc de ulei pentru a prăji carnea de miel. Iată cum să pregătești ușor friptura ca să obții un preparat deosebit de bun!

Farfurie cu tocană din carne de miel

Ingrediente:

  • 4 kg de miel
  • 3- 4 linguri cu vârf de untură
  • 1 kg costiţă de porc
  • Sare și piper după gust
  • 3 căni de apă
  • 3 căni de vin alb sec
  • 1-2 cepe tăiată solzișori
  • 1 legătură de cimbru uscat
  • 2-3 ardei iute tocat
  • 3-4 căpătâne de usturoi tocat

Mod de preparare:

  1. Pune într-un ceaun mare bucăţile de carne, untura, 2 căni de apă, 2 căni de vin şi sarea, se amestecă totul și se lasă la fiert timp de aproximativ o oră la foc mediu.
  2. Când scade lichidul, adaugă vin şi apă, atât cât este necesar. Amestecă din când în când ca să nu se prindă carnea.
  3. După o oră, adaugă costiţa tăiată felii, ceapa tocată, ardeiul iute, usturoiul şi piperul. Amestecă bine și completează cu vin, dacă este cazul.
  4. După ce carnea este bine pătrunsă (se desprinde ușor de pe oase) și lichidul s-a evaporat, se stinge focul, se adaugă cimbrul și se amestecă totul bine.
  5. Se acoperă vasul şi se lasă aș aproximativ 15-20 minute, după care se servește  mielul la ceaun cu legume sau altă garnitură preferată. Poftă bună!

Tochitură de miel la ceaun

Dacă îți plac mai degrabă tocănițele, îți prezentăm în cele ce urmează o rețetă simplă și extrem de gustoasă de tochitură de miel la ceaun în vin. Iată cum se pregătește!

Tocană la ceaun

Ingrediente:

  • 1 pulpă de miel
  • 3 ardei roșii grași
  • 1-2 căței de usturoi
  • Ulei pentru păjit
  • 1 pahar vin alb sec
  • Sare și piper după gust
  • Cimbru uscat
  • 2 foi de dafin
  • 3 linguri cu bulion

Mod de preparare:

  1. Spală bine carnea de miel, tai-o în bucăți mai mici și unge-o cu un amestec format din piperul măcinat, cimbrul uscat, sarea, 2-3 linguri de ulei şi căţeii de usturoi zdrobiţi. Lasă carnea la macerat câteva ore.
  2. Separat, mărunțește ceapa și ardeiul, apoi călește-le ușor în ceaun. Adaugă paharul de vin alb, bucățile de miel și lasă câteva minute să fiarbă încet.
  3. Adaugă 2-3 căni de apă călduță și bulionul.
  4. Lasă totul la fiert până carnea este fragedă și completează cu apă, dacă este necesar. La final poți adăuga pătrunjel verde tocat.
  5. Adaugă o garnitură de cartofi și servește tocana de miel cu vin roșu la masă. Poftă bună!

Miel la ceaun cu bere

Dacă majoritatea rețetelor de miel sunt pregătite cu vin, îți prezentăm în cele ce urmează o variantă foarte gustoasă de miel la ceaun cu bere.

Farfurie la restaurant cu picior de miel și bere

Ingrediente:

  • 1kg de carne de miel
  • Ulei pentru prăjit
  • 1 pahar de bere și 1 pahar de apă fiartă
  • 1 ceapă
  • 1 morcov mare
  • cimbru uscat, foi de dafin
  • 1 cățel de usturoi
  • sare, piper
  • pătrunjel tocat mărunt

Mod de preparare:

  1. Pune uleiul în ceaun și lasă-l să se încingă. Când este gata, adaugă carnea de miel, condimenteaz-o cu sare și piper după gust și rumenește-o bine pe ambele părți.
  2. Adaugă ceapa tăiată mărunt, morcovii tăiați rondele și usturoiul zdrobit. Lasă totul la călit timp de aproximativ 5 minute, amestecând din când în când.
  3. Adaugă berea, dafinul și cimbrul uscat și lasă să fiarbă timp de 1 oră. Dacă este necesar, adaugă apă fierbinte din când în când. Adaugă apoi bulion și mai lasă să dea în clocot până ce carnea este bine gătită. Când este gata, presară pătrunjelul tocat și ia ceaunul de pe foc.
  4. Se servește cu cartofi copți la cuptor sau altă garnitură preferată. Poftă bună!

Ostropel de miel la ceaun

Dacă ești obișnuită să faci ostropel de pui și vrei să încerci ceva nou, poți înlocui puiul cu miel. Această rețetă este foarte simplu de făcut, iar preparatul este absolut delicios.

Ostropel cu carne de miel și smântână

Ingrediente:

  • 1 kg carne de miel
  • 3-4 cepe
  • 8 căței usturoi
  • 1 ardei gras
  • 1 cutie cu roșii în bullion
  • 300-400 gr ciuperci feliate
  • 300 gr smântână
  • ulei
  • sare și piper după gust
  • busuioc
  • rozmarin

Mod de preparare :

  1. Taie carnea în bucăți mai mari și pune-o la fiert în apă cu sare și o ceapă întreagă. 
  2. Taie ardeiul și restul de ceapă mărunt, zdrobește usturoiul și călește-le pe toate în puțin ulei. Adaugă carnea și paharul de vin și lasă la fiert până se gătește bine carnea.
  3. Adaugă roșiile și condimentele, ciupercile și mai lasă 2-3 minute, apoi adaugă smântâna. Amestecă bine și după încă 5 minute adaugă pătrunjel verde tocat.
  4. Stinge focul, acoperă oala și lasă 5-10 minute să se odihnească. Servește mielul la ceaun cu smântână alături de mămăliguță sau garnitură de cartofi

Baiț pentru miel la ceaun

Înainte de a găti carnea de miel la ceaun, chefii recomandă marinarea sa pentru o mai mare frăgezime și pentru o savoare deosebită. Iată cum să prepari baițul!

Carne de miel crudă asezonată cu verdeață

Ingrediente:

  • 1-2 pahare de vin alb sec
  • Ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi
  • 2 cepe
  • Puțină mentă, cimbru și busuioc
  • 2 foi de dafin
  • Boia dulce
  • Sare și piper

Mod de preparare:

  1. Zdrobește usturoiul și taie în bucățele mici menta și busuiocul.
  2. Adaugă toate ingredintele într-un recipient și amestecă-le bine până se omogenizează. Înmoaie apoi carnea în acest amestec și acoperă vasul cu o folie de plastic.
  3. Introdu carnea cu baiț în frigider și las-o acolo timp de cel puțin 3-4 ore să se întrepătrundă bine aromele.
  4. Poți folosi baițul pentru a pregăti o friptură de miel la ceaun delicioasă.

Miel la ceaun ca la stână

Pentru a găti un miel la ceaun ciobănesc autentic, trebuie să adaugi un ingredient secret, și anume untură. Rețeta nu este deloc complicată, iar gustul este cu adevărat special. Iată cum să pregătești mielul la ceaun ca la stână!

Tocăniță din carne de miel într-un vas cu mâner

Ingrediente:   

  • 1kg carne de miel
  • 2-3 linguri de untură
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2-3 cepe tăiate felii
  • 2 ardei roșii grași tăiați bucăți mai mici
  • 1 legătură de pătrunjel verde tocat mărunt
  • Sare și piper după gust, boia
  • Foi de dafin

Mod de preparare:

  1. Taie carnea de miel în bucăți mai mici, spal-o bine în apă rece și las-o în apă. Separat, taie ceapa în felii subțiri și ardeiul în bucăți mai mici.
  2. Pune untura în ceaun, iar când este fierbinte, adaugă ceapa, usturoiul, ardeiul și boia. Boia este un condiment deosebit de important deoarece dă o savoare deosebită cărnii.
  3. După ce legumele sunt călite bine, adaugă bucățile de miel, având grijă să scurgi bine carnea de apă. Dacă mielul este tânăr, nu este nevoie să adaugi apă. Secretul tocanei este să lași carnea   să fiarbă în propria zeamă.  Adaugă sare și piper după gust, câteva foi de dafin și lasă să fiarbă aproximativ 1 oră.
  4. După ce s-a fiert bine, adaugă pătrunjelul proaspăt, ia ceaunul de pe foc și acoperă-l timp de 10 minute.
  5. Servește tocănița de miel la ceaun cu mămăliguță. Poftă bună!

Tocăniță de miel la ceaun

Pentru a îndulci puțin gustul cărnii, poți adăuga morcovi în tocănița de miel la ceaun. Iată o rețetă delicioasă pe care s-o prepari ca să-ți impresionezi musafirii!  

Ingrediente:

  • 1 l de ulei
  • 5 kg de carne de miel
  • 1 kg de ceapă tăiate felii subțiri
  • 1 kg de morcovi tăiați rondele
  • 200 gr de unt
  • 1l de vin alb
  • 3 l suc de tomate
  • Sare, piper, turmeric, boia, coriandru, foi de dafin, rozmarin
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare:

  1. Spală bine carnea și tai-o în bucăți mai mici. Adaugă uleiul în ceaun și prăjește carnea pe ambele părți timp de aproximativ 5 minute. Scoate apoi bucățile de miel și păstrează-le undeva la cald.
  2. În uleiul în care ai prăjit carnea, adaugă ceapa și las-o puțin la călit. Când își schimbă puțin culoarea și se înmoaie, adaugă morcovii, untul și amestecă bine.
  3. După ce untul s-a topit, adaugă vinul, sucul de tomate, carnea prăjită și condimentele. Amestecă bine și lasă totul la fiert timp de 1 oră.
  4. La final, adaugă usturoiul tăiat bucăți mici și pătrunjelul tocat, amestecă bine și ia ceaunul de pe foc. Acoperă și lasă 5-10 minute să se întrepătrundă aromele și servește mielul la ceaun în vin cu garnitură de cartofi sau mămăligă. Poftă bună!

Gulaș de miel la ceaun

Gulașul unguresc tradițional se face cu carne de vită, însă aceasta se poate înlocui cu miel. Iată o rețetă deosebit de gustoasă pe care o poți încerca și tu!

Gulaș cu carne de miel și legume într-un castron pe masă

Ingrediente:

  • 500 de gr de carne de miel
  • Ulei
  • 250 de gr de ceapă feliată
  • 1 ardei gras verde mare
  • 2-3 morcovi
  • 2-3 cartofi
  • 2-3 căței de usturoi tăiați felii
  • Chimen, boia de ardei iute și boia de ardei dulce, piper
  • 1 lingură de pastă de ardei iute
  • 100 de gr de pastă de ardei pentru gulaș (pasta de ardei dulce)
  • 1 ou
  • 50 de gr de făină

Mod de preparare:

  1. Spală bine carnea în apă, adaugă sare și las-o câteva ore în frigider.
  2. Încinge uleiul în ceaun, apoi adaugă carnea de miel tăiată în bucăți mici. Adaugă sare și piper și un vârf de chimen. Călește bine carnea, apoi adaugă ceapa tăiată felii și amestecă bine. Las-o câteva minute, apoi adaugă apă. Las-o să fiarbă bine până se înmoaie carnea.
  3. Adaugă morcovii tăiați rondele, lasă 10- 15 minute la fiert, apoi pune și ardeiul gras tăiat bucăți.
  4. Când ardeiul se înmoaie, adaugă cartofii tăiați cubulețe și amestecă bine. Lasă totul să fiarbă la foc mic și pregătește în acest timp găluștele pentru gulaș.
  5. Bate oul bine, apoi adăugă făina și amestecă până formezi un aluat. Modelează cu mâinile aluatul respectiv până obții un sul subțire. Aplatizează-l, apoi taie bucățele mici (subțiri) pe care le introduci treptat în ceaun, alături de carnea de miel. Amestecă bine și mai lasă la fiert până cartofii sunt aproape gata.
  6. Adaugă usturoiul tăiat bucățele mici, pasta de ardei dulce și pasta de ardei iute. Pentru un plus de aromă, la final mai adaugă puțin chimen și boia (iute și dulce) după gust. Amestecă bine, mai lasă 2-3 minute la fiert și gulașul de miel la ceaun este gata. Poftă bună!

Ciorbă de miel la ceaun cu borș și smântână

Există mai multe rețete de ciorbe de miel, însă cea pe care ți-o prezentăm mai jos este cea tradițională românească. O poți pregăti de Paște, dar și în alte zile deoarece este delicioasă.

Ciorbă cu carne de miel într-un vas de fontă

Ingrediente:

  • 600 grame carne de miel cu os (poate fi atât gât, cât și coaste și piept)
  • Măruntaie de miel
  • 1 legătură ceapă verde
  • 100 g morcovi
  • 100 g albitură (țelină, păstârnac și pătrunjel rădăcină)
  • 50 grame unt
  • Borș după gust
  • 200 ml smântână
  • 1 gălbenuș de ou
  • pătrunjel și leuștean verde.

Mod de preparare:

  1. Spală bine carnea cu apă rece, apoi tai-o în bucăți și pune-o la fiert în apă cu sare. Aruncă spuma care se formează în timp ce se fierbe carnea.
  2. Călește în unt ceapa verde și restul de legume tocate mărunt, apoi se adaugă alături de carne în apă.
  3. Lasă totul la fiert, până când carnea se înmoaie bine. Scoate carnea și măruntaiele din ciorbă, desprinde carnea de pe os, apoi taie cubulețe și pune-le la loc în ciorbă.
  4. După câteva minute adaugă borșul după gust și lasă să ma idea o dată în clocot.
  5. Separat, bate un gălbenuș, adaugă smântâna și când este gata ciorba, ia ceaunul de pe foc, adaugă repede amestecul de ou și smântână și amestecă bine. Presară pătrunjelul proaspăt tocat, apoi acoperă ciorba și las-o așa câteva minute. Poftă bună!

în concluzie, mielul la ceaun se poate pregăti în foarte multe feluri. Există rețete pentru toate gusturile, încearc-o și tu pe cea care îți face cu ochiul. Chiar dacă nu ești o mare consumatoare de miel, dacă urmărești pașii explicați în detaliu în acest articol, vei obține un preparat delicios și, cu siguranță, vei începe să gătești mai des carne de miel.  

Citește și: Friptură de căprioară cu sos alb

 

Surse foto: Pixabay.com, iStock.com

Articolul urmator
Vin spumant: cum îl servești și când să îl alegi
Vin spumant: cum îl servești și când să îl alegi
Ce fel de pizza ar trebui sa comanzi?
Incepe quiz
Ce fel de pizza ar trebui sa comanzi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (65)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.