Rețete delicioase
Înapoi la

Învaţă să faci dulce de leche, un desert delicios

Învaţă să faci dulce de leche, un desert delicios

Silvia Ganea

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
4-6 porții
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Învaţă să faci dulce de leche, un desert delicios

Caracteristici

Adori deserturile homemade? Atunci trebuie să încerci această reţetă delicioasă, uşor de preparat: dulce de leche. Acest desert este specific zonei din America de Nord, însă a început să devină cunoscut şi pe meleagurile noastre europene. După cum sigur ţi-ai imaginat, „leche” înseamnă „lapte”, iar „dulce” nu cred că mai are nevoie de vreo explicaţie. Aşadar, îţi prezentăm o reţetă de dulceață de lapte, ale cărei ingrediente principale sunt, bineînţeles, laptele şi zahărul.

Poate fi preparat în mai multe feluri, în funcţie de preferinţe, iar ingredientele nu sunt multe la număr, aşa că nu-ţi va fi deloc greu să-l prepari.

Aşadar, învaţă să prepari dulce de leche, un desert delicios care va crea dependenţă!

Borcan cu dulceata de lapte pe masa

Originea desertului "dulce de leche" sau "dulceață de lapte"

Unele legende povestesc că dulceața de lapte a fost preparată pentru prima dată în Argentina, în secolul al XIX-lea, ”din greșeală” de o bucătăreasă din Buenos Aires, care a lăsat prea mult laptele cu zahăr pe foc. Alții spun că dulcele de leche a fost făcut de bucătarul lui Napoleon, care a încălzit laptele și zahărul prea mult timp.

Adevărul este că originile acestui desert delicios nu sunt pe deplin cunoscute, mai multe țări din America de Sud disputându-și rolul de ”inventator”.

Ce se știe este faptul că, începând cu secolul al VIII-lea, arabii au adus trestia de zahăr în Spania, precum și tehnici de procesare a zahărului pe care le-au învățat din India. Spaniolii au dus mai apoi trestia de zahăr și animalele producătoare de lapte în America Latină.

În prezent, dulcele de leche se fabrică în mai multe țări sud-americane precum Uruguay, Chile, Columbia și Peru, dar este extrem de popular și în alte părți ale lumii.

În Uruguay și Argentina, oamenii îl consumă la micul dejun, cel mai frecvent pe pâine prăjită, dar și pe clătite sau vafe. Este, de asemenea, ingredientul principal al multor prăjituri, plăcinte și produse de patiserie tipice. Din 1995, în fiecare an la 11 octombrie, țara sărbătorește Ziua Internațională a Dulce de Leche.

În Mexic, dulceața de lapte este numită ” manjar” și este preparată din lapte de capră și vanilie. În Cuba, dulcele de leche se numește ”cortada” şi se face din lapte acru, coagulat şi îndulcit. În Puerto Rico, se prepară cu lapte de cocos, iar în Republica Dominicană rețeta include şi scorţişoară.

Metoda clasică de preparare pentru dulce de leche

Deşi ingredientele sunt destul de puţine, acest desert necesită o atenţie sporită la preparare, altfel s-ar putea să nu fie comestibil.

Ingrediente

  • 4 căni de lapte
  • 1 ¼ căni de zahăr
  • ¼ linguriţă de praf de copt
  • o linguriţă de esenţă de vanilie

Mod de preparare

1. Pune toate ingredientele într-o oală (excepţie făcând vanilia, care se adaugă la final), amestecă bine până la omogenizare şi pune-o pe foc pentru aproximativ o oră şi jumătate sau chiar o oră şi 45 de minute. Reţine că focul nu trebuie să fie mare, iar după o oră va trebui să amesteci mai des, pentru a evita arderea.

2.După scurgerea timpului de fierbere, adaugă vanilia şi amestecă până la omogenizare.

3. Lasă compoziţia la răcit, după ce ai transferat-o în bolurile dorite.

Nu-i deloc greu să prepari acest desert, dar trebuie să te înarmezi cu ceva răbdare!

Persoană care toarnă lapte într-un pahar

Rețeta dulce de leche cu lapte condensat

Cea de-a doua metodă de preparare este mai facilă şi te poţi ajuta de un singur ingredient: lapte condensat.

Ce este laptele condensat?

Condensarea laptelui reprezintă procesul prin care este îndepărtată apa (în general, în proporţie de 60%). Mai mult decât atât, laptele condensat conservat are un termen de valabilitate îndelungat, putând fi păstrat chiar şi câţiva ani, chiar dacă nu este refrigerat.

Laptele condensat se găseşte în conserve, iar acesta este singurul ingredient de care ai nevoie pentru a prepara dulce de leche!

Mod de preparare:

Iată ce trebuie să faci pentru a obține dulceața de lapte:

1. Înainte de a băga preparatul în cuptor, încălzeşte-l la 218 grade.

2. Toarnă conţinutul conservei într-un vas mai adânc (de aproximativ 22-25 cm adâncime) şi acoperă-l cu folie din aluminiu.

3. Pune apoi vasul într-un alt recipient mai mare, plin cu apă, astfel încât să acoperi aproximativ jumătate din adâncimea vasului în care este laptele condensat. Ţine-l la cuptor timp de 45 de minute şi verifică din când în când nivelul apei. Dacă este necesar, suplimentează cantitatea de apă. 

4. În funcţie de textura sau de cât de caramelizat este laptele, mai păstrează-l la cuptor aproximativ 45 de minute.

Rețeta de prăjitură cu dulceață de lapte

O rețetă deosebită de prăjitură este cea cu dulce de leche, mascarpone și nucă măcinată. Este simplu de făcut și este cum nu se poate mai bună. Iată de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară:

Ingrediente pentru blat:

  • 4 ouă
  • 150 g zahăr
  • 100 g nucă măcinată
  • 1 lingură făină
  • 3/4 linguriţă praf de copt

Ingrediente pentru cremă:

  • 340 g dulce de leche din lapte condensat
  • 3 albușuri de ou
  • 3 linguri de zahăr
  • 250 g mascarpone
  • 8 g gelatină
  • Glazură de ciocolată

Mod de preparare:

1. Pune laptele condensat într-un vas, adaugă apă şi așează vasul pe foc. Trebuie să ai grijă ca apa să nu scadă. 

2. Lasă la fiert aproximativ 3 ore până se obține o cremă bine închegată.

3. Când este gata, lasă crema la rece.

4. Când s-a răcit, amestecă dulcele de leche cu mascarpone, apoi adaugă gelatina. Gelatina trebuie hidratată timp de 10 minute în 20 ml apă rece şi apoi încălzită deasupra flăcării aragazului, până se topesc de tot toate granulele.

5. Bate albuşurile de ou cu zahărul şi se amestecă cu dulcele de leche, mascarpone și gelatină.

6. Separat, prepară blatul, bătând albușurile cu zahărul. Adaugă apoi gălbenuşurile, rând pe rând, iar la sfârşit adaugă făina amestecată cu nuca şi praful de copt.

7. Pune blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi introdu în cuptorul încălzit la 200 de grade, timp de 20 minute.

8. Când este gata, pune blatul deoparte la răcit.

9. După ce s-a răcit, pune blatul pe o tavă tapetată cu tavă de copt, apoi adaugă deasupra crema. 

10. După ce ai asamblat prăjitura, pune-o la frigider și las-o acolo timp de 3 ore. 

11. Când este gata, adaugă glazură de ciocolată, nuca prăjită şi zdrobită.

Iată, aşadar, cât de uşor se prepară dulcele de leche, ar fi bine să încerci și tu!

Citește și: 12 rețete de prăjituri simple pentru începători

Surse foto: iStock.com, Pexels.com

Articolul urmator
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
Cel mai dulce test: răspunde la 7 întrebări și îți spunem ce desert ești!
Incepe quiz
Cel mai dulce test: răspunde la 7 întrebări și îți spunem ce desert ești!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.