Rețete delicioase
Înapoi la

Cea mai populară mâncare de stradă coreeană: rulouri de orez și pește cu sos dulce de chilli

Cea mai populară mâncare de stradă coreeană: rulouri de orez și pește cu sos dulce de chilli

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
4-6 porții
Modalitate de preparare:
Fierbere
Cea mai populară mâncare de stradă coreeană: rulouri de orez și pește cu sos dulce de chilli

Caracteristici

În Coreea de Sud există un adevărat cult pentru mâncarea de stradă și poți găsi nenumărate tipuri de bunătăți vândute pe cele mai populate străzi, în special în zonele turistice, de la pește uscat până la frigărui de fructe de mare. Gustările preferate ale tinerilor, dar și ale turiștilor care se încumetă să încerce preparate picante, sunt niște „prăjiturele” din orez, moi și gustoase, servite într-un sos delicios, dar destul de iute, în special dacă nu ești „antrenată” în acest sens. 

Încearcă și tu cea mai apreciată mâncare de stradă coreeană, care te va face să te îmbujorezi de plăcere, dar și de iuțeală!

Cea mai bună mâncare de stradă coreeană

Prăjiturelele de orez și pește cu sos iute se numesc „tteokbokki” și sunt vândute peste tot în Coreea, fiind una dintre mâncărurile de stradă clasice cu care se delectează localnicii și turiștii. Deși sunt destul de iuți, te obișnuiești repede cu gustul lor ușor dulceag, iar până termini porția, îți dai seama cu surprindere că parcă ai mai vrea una!

Ingrediente pentru prăjiturele de orez:

  • 300 g făină de orez;
  • 1/2 linguriță de sare;
  • 180 ml apă clocotindă;
  • 1 linguriță de ulei de susan.

Ingrediente pentru tteokbokki:

  • 500 g prăjiturele de orez;
  • 1 litru de apă;
  • 7 pești anșoa mari;
  • 7 foi de alge kombu;
  • 5 linguri de pastă de chilli;
  • 1 lingură de fulgi de ardei iute;
  • 1 lingură de zahăr;
  • 3 cepe verzi, tăiate în bucăți de 7-8 cm;
  • 2 ouă fierte tari, fără coajă.

Mod de preparare:

  1. Mai întâi, vei prepara prăjiturele de orez, la microunde*. Amestecă făina de orez, sarea și apa într-un castron. Ar trebui să obții o consistență similară cu cea a brânzei de vaci. Acoperă amestecul cu o folie de plastic și lasă o mică deschizătură în aceasta, ca să iasă aburul prin ea. Pune vasul la microunde timp de două minute, după care amestecă totul din nou cu o lingură de lemn și repetă procesul încălzirii. Unge un tocător de lemn cu uleiul de susan, apoi pune amestecul de făină de orez pe partea cu grăsime a acestuia și lovește amestecul cu un pisălog timp de 5 minute, până devine moale și elastic.

  2. Prin rulare, creează un cilindru lung din amestecul de orez, apoi taie-l în opt bucăți egale. Acestea trebuie rulate, la rândul lor, între palme, pentru a obține niște rulouri de 10 cm lungime. La sfârșit, dă-te cu puțin ulei de susan pe mâini și unge rulourile cu un strat foarte subțire de ulei, pentru a le da aromă și a nu se lipi între ele. Dacă nu vrei să le folosești imediat, aceste rulouri pot fi depozitate la congelator. 

  3. Ca să faci tteokbokki, pune peștele afumat și foile de alge într-o oală (nu foarte adâncă) cu apă. Lasă ingredientele să fiarbă 10-15 minute, pe foc mare, fără capac. Nu trebuie să le lași mai mult, pentru că supa va căpăta un gust neplăcut. 

  4. Amestecă pasta de chilli, fulgii de ardei iute și zahărul într-un castronel mic, apoi scoate peștele și algele din apă și adaugă în locul lor prăjiturelele de orez de mai devreme, amestecul iute, ceapa verde și ouăle fierte tari. 

  5. Amestecă totul cu o lingură de lemn, foarte ușor, pentru a nu zdrobi ingredientele. Continuă să amesteci până când rulourile se înmoaie și sosul începe să se îngroașe și devine lucios. În total, compoziția trebuie să stea pe foc iute circa 15 minute. Dacă observi că rulourile nu s-au înmuiat suficient, mai adaugă puțină apă și lasă-le să fiarbă mai mult, amestecând încontinuu cu lingura de lemn. Dacă folosești prăjiturele de orez proaspete, procesul va dura mai puțin, așa că ar fi indicat să le faci chiar înainte de a pregăti această mâncare de stradă coreeană. În cazul în care folosești rulouri de orez congelate, lasă-le în apă rece, pentru a se înmuia, înainte de gătire. 

* Rulourile de orez se pot prepara și la oala cu aburi. Nu trebuie decât să amesteci ingredientele, să pui hârtie de copt în partea superioară a oalei, să adaugi mixul cu făină de orez și să îl lași să se gătească la aburi circa 25 de minute. După aceea, poți continua cu aceiași pași descriși mai sus. 

Mâncarea de stradă coreeană cea mai îndrăgită de acest popor asiatic, dar și de turiști, îți va lăsa un gust iute și o poftă și mai mare de bunătăți picante!

Descoperă și cum se fierbe corect orezul!

Articolul urmator
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă
Ce tip de mancare te defineste?
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.