Rețete delicioase
Înapoi la

Friptură coreeană marinată: cea mai bună rețetă orientală

Friptură coreeană marinată: cea mai bună rețetă orientală

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Gratar
Friptură coreeană marinată: cea mai bună rețetă orientală

Caracteristici

Friptura coreeană marinată din carne de vită este încă o rețetă tradițională din Asia de Est care a ajuns să fie apreciată în întreaga lume. Gustul cărnii fragede de vită, marinată în ulei de susan, pere și ceapă verde, este atât de savuros, încât această friptură va deveni, cu siguranță, una dintre preferatele tale! Bonus: este foarte ușor de făcut, iar anumite ingrediente coreene pot fi înlocuite cu unele care se găsesc mai ușor la noi!

Descoperă și tu rețeta de friptură coreeană marinată, un deliciu numai bun pentru masa de prânz sau cină!

Cum să faci friptură coreeană marinată

În Coreea de Sud, acest fel de mâncare se numește „Bulgogi” și este un preparat după care asiaticii se dau în vânt, deoarece carnea are un gust dulceag și este foarte fragedă. La servire, carnea se pune într-o frunză de salată verde și se înfășoară strâns, ca pentru o îmbucătură. Bulgogi este un fel principal care se mănâncă alături de alte preparate de orez, cu legume și sos iute pentru grătar.

Ingrediente:

  • 500 g de mușchiuleț de porc;
  • 4 căței mari de usturoi;
  • 1 pară foarte dulce;
  • 2 cepe tăiate fin;
  • 1 linguriță de ghimbir tăiat fin;
  • 1 ceapă verde, tăiată;
  • 2 linguri de sos de soia;
  • 1 lingură de ulei de susan prăjit;
  • 1 lingură de zahăr brun sau de miere;
  • 1/2 linguriță de piper negru;
  • 1/2 linguriță de semințe de susan, rumenite.
     

Mod de preparare:

  1. Înfășoară carnea în folie de plastic și las-o în congelator 1-2 ore, ca să devină mai fermă, pentru că trebuie să o tai în fâșii foarte subțiri pentru acest preparat.  

  2. Taie carnea în fâșii subțiri cu un cuțit foarte ascuțit: dacă o vei prepara într-o tigaie, fâșiile trebuie să fie de circa 3 milimetri grosime, dacă le poți tăia, iar dacă le vei găti pe grătar, ele pot avea cam 5-6 milimetri grosime.

  3. Pune usturoiul, para, ceapa și ghimbirul într-un robot de bucătărie și procesează amestecul până devine foarte fin și cremos, circa 1 minut.

  4. Pune carnea într-o pungă de plastic sigilabilă, apoi adaugă amestecul de mai devreme, ceapa verde, sosul de soia, uleiul de susan, zahărul brun și piperul, amestecând bine toate ingredientele, astfel încât să fie toate fâșiile de carne acoperite cu sosul respectiv. Sigilează punga și lasă carnea să stea cel puțin 30 de minute în sos sau, și mai bine, peste noapte.

  5. Pune la încins pe foc mare o tigaie mare sau un grătar, în funcție de preferințele tale, apoi pune carnea la gătit și amestecă încontinuu, până se evaporă aproape tot lichidul și începe să devină rumenă la margini. Acum este momentul să presari semințele de susan peste preparat și să îl iei de pe foc. Friptura coreeană marinată se servește imediat.

Opțional, poți prepara chiar tu sosul iute coreean cu care se consumă această friptură în mod tradițional. Ingredientele specifice pot fi cumpărate din magazinele online, așa că nu trebuie să îți faci griji că nu le găsești.

Ingrediente pentru sosul iute:

  • 60 ml de pastă de soia fermentată;
  • 1-2 lingurițe de pastă iute coreeană;
  • 1 cățel de usturoi pisat;
  • 1 ceapă verde, tăiată fin;
  • 1 linguriță de zahăr sau de miere;
  • 2 lingurițe de ulei de susan prăjit;
  • 1 linguriță de semințe de susan, rumenite la tigaie.
     

Amestecă toate ingredientele de mai sus pentru a face sosul iute, apoi folosește-l imediat sau acoperă-l și ține-l la frigider cel mult o săptămână. Acest sos se mai folosește și la alte preparate coreene, așa că s-ar putea dovedi util dacă vrei să mai încerci și alte rețete din această regiune. 

Pentru a consuma acest deliciu întocmai precum coreenii, desfă o frunză de salată în palmă, pune puțin orez în aceasta, câteva legume și una sau două bucăți de carne, apoi adaugă și sosul. Înfășoară bine carnea și formează un fel de sarma, pe care trebuie să o mănânci dintr-o singură îmbucătură dacă vrei să te bucuri de combinația inedită de arome.

Friptura coreeană marinată este cina perfectă pentru cei care iubesc carnea de vită și sunt dornici să încerce preparate și din alte zone ale lumii.

Dacă ți-am deschis apetitul pentru mâncare asiatică, încearcă și vita cu ardei iute! Sau, dacă preferi un preparat tradițional european, gătește un delicios Boeuf Bourguignon!

Articolul urmator
Rețeta de cozonac care se desface fâșii
Rețeta de cozonac care se desface fâșii
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.