Rețete delicioase
Înapoi la

3 mancaruri de vara cu specific international

3 mancaruri de vara cu specific international

Luiza Valsan

Daca esti in pana de idei si nu stii ce sa mai gatesti, ti-am pregatit trei retete de mancaruri de vara inedite, cu specific international: carne de vita cu sos de arahide, pui cu paste si cap de peste in sos curry. Ingredientele sunt mai putin folosite in bucataria romaneasca, in aceasta combinatie, insa gustul lor deosebit te va face sa impartasesti retetele cu cei dragi.
 

Carne de vita cu legume si sos de arahide

Aceasta reteta face parte din acele mancaruri de vara cu specific international, mai exact thailandez. Sosul delicios de arahide ofera un gust inedit vitei si legumelor. Incearca si tu preparatul care se consuma deseori in Thailanda!

Timp de gatire: 20 de minute
Timp de preparare: 10 minute
Timp total: 30 de minute
Portii: 6

Ingrediente necesare

- 2 linguri de amidon
- ¾ cana de apa
- 2 linguri + 1½ lingurita de unt de arahide
- 4 linguri de sos de soia, cu un continut scazut de sodiu
- 700 g de muschi de vita, taiat in felii subtiri
- ¼ lingurita de piper
- 2 linguri de ulei de masline
- 3 ardei de dimensiuni medii: verde, rosu si galben, taiati julien
- 250 g de muguri de bambus din cutie, bine scursi
- ½ cana de morcovi taiati julien
- ½ lingurita de fulgi de ardei iute rosu, zdrobiti
- 1½ lingurita de usturoi pisat
- orez fiert

Cum se prepara carnea de vita cu sos de arahide

1. Amesteca intr-un bol mic amidonul si apa pana se omogenizeaza. Adauga untul de arahide si trei linguri de sos de soia. Pune bolul deoparte.

2. Pune intr-o tigaie sau in wok cele doua linguri de ulei de masline si carnea de vita, piperul si sosul de soia care a ramas. Prajeste carnea pana ii dispare culoarea roz. Stinge focul si tine tigaia la temperatura camerei.

3. Caleste intr-o alta tigaie ardeii grasi, mugurii de bambus, morcovii si fulgii de ardei. Amesteca timp de 2-3 minute ori pana se inmoaie legumele. Pune usturoiul pisat si mai lasa vasul pe foc aproximativ un minut.

4. Amesteca in mixul din amidon si varsa-l in tigaia cu legume. Adu ingredientele in punctul de fierbere. Lasa preparatul pe foc inca un minut sau pana se ingroasa sosul.

5. Serveste carnea de vita cu sosul de arahide pe un pat de orez.

Pui cu paste si legume

Aceasta reteta este plina de culoare si de arome si se pregateste intr-un timp foarte scurt. Preparatul face parte din mancarurile de vara cu specific italian si este usor. Daca preferi gustul fructelor de mare alaturi de paste, poti sa inlocuiesti carnea de pui cu creveti la gratar.

Timp de gatire: 20 de minute
Timp de preparare: 10 minute
Timp total: 30 de minute
Portii: 8

Ingrediente necesare

- 3 cani de paste
- 4 cani de cubulete de piept de pui
- 2 cani de rosii taiate
- ½ cana de ceapa rosie, taiata marunt
- 4 felii de bacon
- ¼ cana de branza gorgonzola, faramitata
- ½ cana de ulei de masline
- ¼ cana de busuioc proaspat, tocat marunt
- ¼ cana de otet balsamic
- 2 linguri de zahar brun
- 1 lingurita de usturoi pisat
- ¼ lingurita de sare
- ¼ lingurita de piper
- ½ cana de parmezan ras

Cum se prepara puiul cu paste si legume

1. Taie in cubulete pieptul de pui si feliile de bacon si prajeste-le.

2. Fierbe pastele conform instructiunilor de pe pachet. Clateste-le in putina apa rece, scurge-le si muta-le intr-un bol mare.

2. Pune peste paste carnea de pui, rosiile, ceapa, bacon-ul si branza gorgonzola.

3. Intr-un alt vas amesteca uleiul de masline, busuiocul, otetul, zaharul brun, usturoiul, sarea si piperul. Varsa acest dressing peste paste si amesteca bine.

4. Serveste pastele cu pui si legume cu parmezan ras deasupra.

Cap de peste in sos curry

Capul de peste este o parte mai putin folosita in preparate (de obicei in ciorba sau in borsul de peste) si deseori gospodinele prefera sa il arunce. Insa exista anumite populatii care il folosesc frecvent in bucataria lor, cum ar fi asiaticii. De exemplu, capul de peste in sos curry este o reteta foarte apreciata de locuitorii orasului Singapore sau Malaysia. Incearca-o si tu!

Timp de gatire: 30 de minute
Timp de preparare: 1 ora
Timp total: 1 ora si 30 de minute
Portii: 8

Ingrediente necesare

- 1 cap de peste cu carnea rosie (de exemplu, crap, biban, somon), taiat pe jumatate
- 10 g de ghimbir, taiat in felii subtiri
- 3 catei de usturoi, taiati marunt
- 3 cepe, taiate in felii subtiri
- 5 linguri de pudra de curry
- 3 rosii, taiate fiecare in patru
- 6 ardei iuti rosii si 6 ardei iuti verzi, taiati pe jumatate (in lungime), si cu semintele si venele indepartate
- 2-3 frunze de curry
- 1½ lingurita de sare
- 1 lingura de zahar
- 1 lingura de pasta de tamarind (o poti gasi in magazinele de specialitate asiatica)
- ½ cana de apa calduta
- 1 cana de lapte de cocos (varianta normala, nu cea light)

Ingrediente pentru pasta de curry

- 250 g de pudra de coriandru
- 60 g de pulbere de chimen
- 150 g de pudra de chili
- 30 g de pudra de turmeric
- 20 g de piper negru
- 10 g de schinduf macinat
- 5 linguri de ulei de floarea soarelui

Cum se prepara capul de peste in sos curry

1. Spala capul de peste si scurge-l de apa pe un prosop de hartie.

2. Incalzeste uleiul intr-un wok sau intr-o tigaie, adauga pasta de curry si ghimbirul si amesteca, la foc mare, timp de trei minute sau pana se deschid semintele.

3. Raceste compozitia din curry si apoi pune-o intr-un robot de bucatarie. Mixeaza pana obtii o pasta.

4. In acelasi vas caleste usturoiul pana capata o culoare maronie. Adauga pasta de curry si fierbe putin ingredientele. Pune ceapa si dupa aproximativ un minut toarna jumatate din cantitatea de lapte de cocos. Fierbe mixul si amesteca incontinuu, astfel incat sa eviti coagularea.

5. Dizolva pasta de tamarind intr-o jumatate de cana de apa calduta. Sucul de tamarind ofera preparatului un gust dulce-acrisor. Daca nu gasesti pasta de tamarind, poti sa folosesti suc de lamaie (in unele cazuri se accepta si otet alb sau otet din orez), proaspat stors, amestecat cu o cantitate egala de zahar brun.

6. Adauga pestele in vasul de pe foc si lasa-l sa fiarba timp de 10 minute, apoi adauga restul de lapte de cocos si sucul de tamarind sau amestecul de lamaie.

7. Adauga rosiile, ardeii chili, frunzele de curry, sarea si zaharul brun.

8. Amesteca usor (ai grija sa nu sfarami pestele) timp de 5-8 minute, pentru ca aromele sa se imbine, pana se ingroasa sosul si se patrunde pestele. Poti adauga mai multe lichide daca nu a iesit o cantitate suficienta de sos.

9. Serveste pestele cu o garnitura de orez basmati.

Te-am facut curioasa? Prepara aceste mancaruri de vara daca vrei sa schimbi meniul sau pur si simplu daca vrei sa incerci noi gusturi si arome.

 

Articolul urmator
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Ce fruct de vara esti?
Incepe quiz
Ce fruct de vara esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.