Rețete delicioase Înapoi la

6 retete fara carne pentru micul dejun, pranz si cina

Joi, 10.12.2015
de Alexa Galgau

Postul este o buna ocazie de a-ti detoxifia organismul si de a descoperi cat de gustoase pot fi preparatele vegetariene de fapt. Iti propunem sa incerci cate doua retete fara carne pentru fiecare masa a zilei, mic dejun, pranz si seara, de care te ve indragosti imediat! 

Retete fara carne pentru micul dejun

 

Ovaz rumenit, cu sirop de artar, merisoare si zmeura

Numar de portii: 4

Timp de preparare: 30 de minute

 

Ingrediente:

- 160 g fulgi de ovaz;

- 720 ml apa;

- 80 g merisoare si zmeura inghetate;

- 2 linguri de zahar brun;

- putina sare;

- 1 linguri de sirop de artar.


Mod de preparare:

1. Se incalzesc fulgii de ovaz intr-o cratita mica, pe foc mediu, amestecandu-i incontinuu pana se rumenesc si capata o aroma puternica (circa 3 minute). Se adauga apa, fructele de padure, zaharul si sarea. Se lasa sa dea in clocot, apoi se reduce focul, astfel incat sa fiarba inabusit. 

2. Se amesteca din cand in cand, pentru a se imbina ingredientele si a nu se lipi de fundul cratitei. Dureaza circa 20 de minute sa se faca acest "porridge" delicios. Pentru un plus de aroma, se zdrobesc usor fructele cu o furculita, pentru ca zeama lor sa dea aroma fulgilor de ovaz. Se serveste amestecul imediat, cu sirop de artar deasupra. 

 

Cartofi crocanti cu ciuperci si ceapa

Numar de portii: 2-3

Timp de preparare: 30 de minute

 

Ingrediente:

- 3 cartofi mari (500 g), dati prin razatoare;

- 1 ceapa medie, taiata fin;

- 200 g ciuperci taiate marunt;

- 2 catei de usturoi pisati;

- 1 lingurita de frunze de cimbru;

- sare si piper dupa gust.


Mod de preparare:

1. Intinde cartofii pe o farfurie termorezistenta si pune-i la microunde pana se patrund si devin usor crocanti, circa 5 minute. 

2. Incinge o lingura de ulei intr-o tigaie cu diametrul de 25 cm pe foc mediu, apoi adauga ceapa si ciupercile si amesteca-le din cand in cand. Dupa 8 minute, adauga usturoiul si cimbrul, amestecand rapid, pana capata aroma tot continutul tigaii (nu mai mult de 30 de secunde). Condimenteaza cu sare si piper, apoi pune amestecul intr-un vas si sterge tigaia cu un servetel.

3. In aceeasi tigaie, mai incinge o lingura de ulei bine, apoi adauga jumatate din cantitatea de cartofi si preseaza-i bine, cu o spatula de silicon, pe fundul tigaii. Pune deasupra lor mixul de ceapa si ciuperci, apoi adauga si restul catofilor. Lasa preparatul pe foc pana se rumeneste bine, apoi pune-l pe o farfurie si cu ajutorul altei farfurii puse deasupra, intoarce-l pe partea cealalta si mai pune-l pe foc pana se rumeneste si baza. Se serveste imediat.

 

Retete fara carne pentru pranz

Burger vegan sanatos

Numar de portii: 4

Timp de preparare: 1 ora si jumatate


Ingrediente: 

- 750 g ciuperci taiate marunt;

- 60 ml ulei de rapita;

-  sare si piper dupa gust;

- putin cimbru;

- 1 vanata mica (500 g);

- 2 legaturi de praz taiat fin;

- 1 catel de usturoi, dat pe razatoare;

- 200 g grau;

- 1 conserva de boabe de naut lasate la scurs pe servetele de hartie;

- 50 g faina alba;

- 1 lingurita de mix de condimente pentru carne;

- 200 g firimituri de paine (se adauga cu jumatate de ora inainte de a prepara carnea, altfel se inmoaie).


Mod de preparare:

1. Mai intai, vei prepara ciupercile si vanata. Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Pune ciupercile intr-un vas si amesteca-le cu putin ulei, condimentandu-le dupa gust. Unge si vanata cu ulei, condimenteaz-o si impacheteaz-o in folie de aluminiu. Pune ciupercile si vanata intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu. Ciupercile trebuie amestecate din cand in cand si se lasa la cuptor pana se rumenesc. Vanata trebuie si ea intoarsa de pe o parte pe alta si trebuie lasata pana devine frageda (verific-o cu o scobitoare). Totul dureaza circa 45 de minute.  Scoate legumele din cuptor, despacheteaza vanata si pune totul la racit. 

2. Cat se rumenesc legumele la cuptor, incinge doua linguri de ulei intr-o tigaie mare, pe foc mediu, apoi adauga prazul si lasa-l sa se inmoaie cateva minute. Adauga usturoiul, mai lasa totul 30 de secunde pe foc, apoi pune amestecul la racit intr-un castronel.

3. Pune graul intr-o cratita mica si acopera-l cu apa cu 5 cm peste nivelul lui. Amesteca-l o data si pune-l pe foc mare, aducandu-l la clocot, apoi micsorand flacara. Se amesteca din cand in cand, pana e fraged, circa 20 de minute. Pune-l intr-un vas, la racit. 

4. Cand ciupercile sunt reci pune-le intr-un blender si marunteste-le pana sunt fin taiate, dar nu piure. Adauga apoi si graul si amestecul de praz si usturoi. Amesteca doar cat sa se combine ingredientele, apoi muta-le intr-un castron si amesteca-le cu o spatula.

5. Cand esti gata sa prajesti burgerii, adauga firimiturile si faina, amestecand bine. Prajeste burgerii cam 3 minute pe fiecare parte.

 

Orez prajit cu varza de Bruxelles si conopida crocanta

Numar de portii: 2

Timp de gatire: 15 minute


Ingrediente:

- cateva buchetele de conopida;

- 1 lingurita de ulei de susan;

- 8 bucati de varza de Bruxelles taiata fasii;

- 200 g orez brun sau alb fiert cu o zi in urma;

- 4 fire de ceapa verde, taiata fin;

- sare si piper dupa gust;

- 2 lingurite de sos de soia;

- ulei vegetal.


Mod de preparare:

1. Incinge putin ulei intr-o tigaie mare, pe foc mediu, apoi adauga conopida si amesteca ocazional, pana baza este bine rumenita, circa 5 minute. Intoarce conopida pe partea cealalta si repeta procesul. Ia-o de pe foc si adauga sosul de soia, amestecand rapid, apoi pune conopida pe un prosop de hartie, care va absorbi excesul de grasime.

2. Incinge o lingura de ulei intr-o tigaie pana incepe sa iasa fum din el. Adauga varza de Bruxelles, amesteca bine, ca sa fie acoperita cu ulei, apoi las-o sa se gateasca circa 45 de secunde. Intoarce-o pe partea celalata si mai las-o inca un minut. Pune-o intr-un castronel, la racit.

3. Acum vei praji orezul in doua linguri de ulei. Adauga-l impreuna cu ceapa verde in tigaie si cand incepe sa se rumeneasca, adauga si restul ingredientelor si amesteca bine, pentru a se imbina gusturile. Se serveste imediat.

 

Retete fara carne pentru cina

Vinete cu tofu si usturoi

Numar de portii: 4

Timp de preparare: 30 de minute


Ingrediente:

- o vanata taiata in cubulete de 5 cm;

- 3 linguri de sos de soia;

- 2 linguri de zahar brun;

- 2 catei de usturoi zdrobiti sau 4 catei de usturoi taiati felii subtiri;

- 2 legaturi de ceapa verde, taiata fin;

- 1 cutie de tofu taiata in cubulete;

- 2 linguri de coriandru.


Mod de preparare:

1. Gateste vanata la aburi pe foc mare, pana este complet fragezita, circa 10 minute, apoi las-o deoparte, la racit.

2. Adauga, intr-o tigaie wok, putin ulei si usturoiul si lasa-l pe foc pana devine auriu, circa 5 minute. Da deoparte usturoiul, apoi incinge uleiul mai tare, pana iese fum din el. Adauga apoi sosul de soia, vanata si bucatelele de tofu si lasa-le pe foc mic, amestecand din cand in cand, pana se rumenesc. Adauga ceapa verde si coriandrul si serveste imediat alaturi de orez fiert.

 

Paste cu broccoli si rosii

Numar de portii: 4-6

Timp de preparare: 1 ora si jumatate


Ingrediente:

- 4 linguri de ulei de masline extra virgin;

- 1 broccoli taiat in buchetele mici;

- 8 catei de usturoi taiati fin;

- 1 lingurita de oregano uscat;

- 120 ml vin alb sec;

-  2 conserve de rosii decojite, taiate in bucati mari, cu sucul pus deoparte;

- 500 g paste scurte (penne, de exemplu);

- o mana de frunze de patrunjel proaspete, maruntite.

Mod de preparare:

1. Incinge uleiul intr-o tigaie mare pe foc mediu, apoi adauga buchetelele de broccoli si amesteca-le ocazional, lasandu-le pana incep sa se rumeneasca, circa 5 minute. Adauga usturoi si oregano, apoi ia mixul de pe foc dupa 30 de secunde. Adauga vinul si mai gateste buchetetele de broccoli pana scade apa din ele, circa 2 minute. Adauga rosiile, lasa totul sa dea in clocot, apoi micsoreaza flacara si lasa sa fiarba inabusit cam o ora, condimentand dupa gust. 

2. Pregateste pastele conform indicatiilor de pe pachet, adauga frunzele de patrunjel la sosul de broccoli si rosii si toarna-l peste paste. 

Acestea sunt doar cateva dintre retetele fara carne care iti dovedesc ca si mancarea vegetariana si vegana poate fi deosebit de buna!

Sursa: seriouseats.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (4)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016