Rețete delicioase
Înapoi la

Coltunasi cu carne: o reteta usoara pentru toate gusturile

Coltunasi cu carne: o reteta usoara pentru toate gusturile

Cristina Tarziu

La noi in tara, si in special in zona Moldovei, coltunasii isi trag originile din Rusia. Retete similare, insa, gasim si la chinezi - jiaozi, dar si la italieni - ravioli. E adevarat, exista mici secrete si nuante care fac diferenta intre aceste retete, insa pana la urma fiecare familie experimenteaza pana ce se ajunge la „reteta perfecta", ce este apoi transmisa de regula din generatie in generatie, uitandu-se complet ce influente au fost la baza. Si cand vine vorba de umplutura si de modalitatea de servire parerile sunt impartite, dar adevarul este ca poti umple coltunasii cam cu orice doresti si iti trece prin minte, de la branza sarata pana la dulceturi sau fructe. Azi iti propunem sa incerci coltunasii cu carne, o reteta clasica, ce iti va surprinde, insa, placut simturile si invitatii.

Coltunasi cu carne

  
Ingrediente pentru aluat:

500g de faina
2 oua
100 ml de apa
1 lingura de unt
Un varf de sare

Ingrediente pentru umplutura:

350g de carne tocata (poti folosi orice tip de carne doresti - de vita, de porc, piept de pui, etc., insa ideal ar fi sa o toci chiar tu. Daca nu ai o masina de tocat carne, dar ai multa rabdare, poti incerca sa toci carnea la cutit.)
1 ceapa
2 linguri de ulei
Marar si patrunjel verde
1 lingura de pasta de tomate
Sare, piper si orice alte ierburi si condimente doresti (poti folosi cimbru, busuioc, tarhon, salvie si/sau menta)

Coltunasi cu carne



Mod de preparare:

Pentru aluat sparge ouale intr-un bol, adauga untul topit si sarea si amesteca-le bine. Adauga treptat faina (este posibil sa intre mai putina sau mai multa, in functie de cat de mari sunt ouale si de cat de uscata este faina) pana ce obtii un aluat ferm, dar totusi moale, care nu se lipeste de maini. Lasa-l deoparte pentru 30 de minute.

Pentru a prepara umplutura, toaca marunt ceapa si pune-o intr-o tigaie in care ai incins deja uleiul. Lasa ceapa sa se caleasca pana ce devine translucida, apoi adauga carnea tocata. Lasa totul pe foc pana ce toata zeama a scazut, iar in ultimele 2-3 minute adauga ierburile, pasta de tomate si condimenteaza cu sare si piper dupa gust.

Dupa ce ai preparat umplutura, las-o deoparte sa se raceasca si ocupa-te din nou de aluat. Pune-l pe masa (pe care ai presarat faina in prealabil), apoi intinde-l cu sucitorul pana ce obtii o foaie de aproximativ 2 mm in grosime. Tai-o in patratele cu latura de aproximativ 5 cm.

Imparte umplutura la toate patratelele, unge marginile cu apa, apoi lipeste-le plecand cu coltul pe diagonala. Foloseste o furculita pentru a presa bine marginile.

Pune la fiert apa intr-o cratita mare, iar cand a inceput sa clocoteasca, adauga coltunasii. Ai grija sa nu pui foarte multi si sa ii amesteci din cand in cand cu o lingura, ca sa nu se lipeasca de fundul vasului sau intre ei. Lasa flacara la minim si fierbe-i pentru aproximativ 20 de minute sau pana ce aluatul devine usor translucid.

Poti servi coltunasii cu carne ca atare sau cu un sos de rosii preparat in casa.

Pofta buna!
Articolul urmator
„Mâncarea puturosului" după rețeta Gabrielei Cristea, un preparat rapid și extrem de gustos. Nu o să îți vină să crezi de cât de puține ingrediente ai nevoie!
„Mâncarea puturosului" după rețeta Gabrielei Cristea, un preparat rapid și extrem de gustos. Nu o să îți vină să crezi de cât de puține ingrediente ai nevoie!
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.