Rețete delicioase
Înapoi la

Drobul de Pasti – aceeasi traditie in gusturi diferite

Drobul de Pasti – aceeasi traditie in gusturi diferite

Mihaela Dobre, redactor Divahair.ro

Selgros Cash&Carry Romania sustine traditiile romanesti si lanseaza o colectie de retete de drob de Pasti realizata impreuna cu Chef Cezar. Brosura contine retete de drob de miel, secrete si sfaturi de gatit, astfel incat prepararea acestuia sa fie accesibila si usoara. Colectia de retete face parte din campania Selgros „Pastreaza traditiile in felul tau", care incurajeaza mentinerea obiceiurilor culinare si a sarbatorilor romanesti in forme autentic traditionale sau adaptate unui stil de viata modern, preferintelor gastronomice sau principiilor dietetice.

Drob traditional

„Oricat de ocupati sau de impovarati de griji am fi, traditiile mesei de Pasti raman „sfinte". Indiferent de alegerile culinare, de restrictiile alimentare sau bugetare, avem nevoie sa ne ancoram in traditii. In cele mai conservatoare forme sau in altele noi, adaptate dupa preferinte sau nevoi, traditiile culinare sunt reconfortante, ne reapropiem de familie si prieteni, care ne redau firescul si caldura umana. Oricum alegi sa pastrezi obiceiurile si indiferent cum arata si ce gust are drobul tau, e suficient doar un singur drum la Selgros pentru a-ti pregati masa de Pasti", declara Pia Krauss, Marketing Manager, Selgros Cash&Carry Romania.

"Iubesc drobul de primavara, gustul este inegalabil! Bucurati-va de aceste retete minunate din diferite zone ale tarii si pentru toate gusturile! Indiferent de locul fiecaruia, bucatele de Pasti si simplul drob devin in aceasta perioada prilej de a aduce familia in bucatarie si in jurul mesei. Si indiferent de gusturi, traditiile ne aduc impreuna. Va doresc sarbatori linistite alaturi de famiile voastre!", spune Chef Cezar, Chef Rotisseurs du Bailliage de Roumanie, Senior Lecturer in Gastronomy si fondator al „Asociatiei Chef Cezar pentru un stil de viata sanatos".

Brosura este disponibila gratuit pe http://www.selgros.ro/catalog/brosura-drob?id=76.

Drob de miel si pasare

Curiozitati despre drob

Drobul de miel este un preparat culinar traditional romanesc, fiind una dintre mancarurile din miel specifice sarbatorii de Pasti. Ingredientele principale sunt maruntaiele de miel (ficat, plamani, inima si rinichi), verdeturi (ceapa verde, marar, patrunjel, usturoi, leustean ), oua (crude si fierte). Maruntaiele fierte si tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente si condimente (sare, piper). Prapurul mielului este asezat intr-o tava, peste care se pune amestecul de carne si verdeturi. Drobul de miel este unul dintre cele mai apreciate mancaruri traditionale, existand o serie de variatii ale retetei. Una dintre acestea este utilizarea unei foi de aluat in locul prapurului. In majoritatea variantelor se asaza oua fierte in centrul acestuia.

Cum alegem carnea de miel

- Carnea de miel este apreciata pentru ca nu are foarte mult colesterol in comparatie cu alte tipuri de carne si este o sursa buna de proteine, fier, seleniu, zinc si vitamina B12.
- Cand mergi la cumparaturi alege bucati de carne slaba, fara prea multa grasime din care iti va fi usor sa pregatesti tot ce iti doresti pentru masa de Pasti. Carnea trebuie sa fie ferma la atingere, sa aiba un miros specific de oaie, o culoare rozalie si sa nu fie lipicioasa. Atentie la organele de miel pentru drob sa nu aiba pete sau noduli.

Cum se prepara

- Intestinele de miel se spala foarte bine in mai multe ape si se freaca cu sare grunjoasa, astfel: se freaca cu sare, se clatesc cu apa calda, iar se freaca cu sare, apoi se clatesc, si tot asa, de 3-4 ori. Apoi, cu ajutorul unui bat rotund din lemn se intorc intestinele pe dos si se repeta tot procesul cu sarea grunjoasa si apa. Se aduna toate intestinele intr-un manunchi sau doua si se innoada la mijloc, apoi se pun la fiert intr-o cratita cu apa, pana cand se inmoaie.
- Maruntaiele de miel se spala bine si se pun si ele la fiert intr-o cratita cu apa si cu o lingurita de sare. Se spumeaza din cand in cand si se lasa sa fiarba pana cand s-au inmuiat.

Condimente pentru carnea de miel

- Condimentele potrivite pentru carnea de miel sunt: usturoi, boia dulce, seminte de mustar, cimbru, rozmarin, piper, ceapa verde, ardei, menta, foi de dafin si curry. Carnea se lasa la marinat cateva ore in frigider.

Calorii

- 100 de grame de ficat de miel au 101 kcal.
- 100 de grame plamani de miel au 104 kcal.
- 100 de grame rinichi de miel au 136 de kcal.
- 100 de grame de inima de miel au 185 de kcal.
- 100 de grame de maruntaie de miel au 174 de kcal.
- Drobul de miel are un continut caloric redus si poate constitui un aperitivul perfect, o portie de drob avand 80 de kilocalorii.

Drobul in alte tari:

- Scotia: Haggis-ul este un fel de drob din maruntaie de oaie, dar mai condimentat decat drobul romanesc si fiert in stomac de oaie (si nu copt). Se serveste cu cartofi si/sau alte radacinoase facute piure.
- Italia: drobul se gateste si in Italia, unde are denumirea de "polpettone" si poate fi gatit in orice zi a anului. Reteta este cu carne tocata de vita si porc plus ricotta (sau branza de vaci), toate puse in aluat foietaj. Timpul de preparare este de 60 de minute.

Articolul urmator
Apa de orz: beneficii și mod de preparare
Apa de orz: beneficii și mod de preparare
La ce ai gusturi proaste?
Incepe quiz
La ce ai gusturi proaste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.