Rețete delicioase
Înapoi la

Mancaruri de Paste care n-ar trebui sa-ti lipseasca de pe masa de sarbatori

Mancaruri de Paste care n-ar trebui sa-ti lipseasca de pe masa de sarbatori

Adelina Ion

Sarbatoarea Invierii Domnului se apropie cu pasi repezi, iar gospodinele vor intra in curand in febra pregatirilor pentru masa de Paste. Daca si tu iti doresti sa te rasfeti cu mancaruri traditionale, incearca retetele pe care ti le propunem in continuare. Am ales pentru tine mancaruri de Paste usor de preparat, care iti vor iesi delicioase chiar daca nu esti o bucatareasa experimentata.

Gulasul de miel, borsul de miel, friptura, drobul si stufatul sunt propunerile noastre pentru masa festiva. Iti sugeram sa incepi pregatirea acestor mancaruri de Paste cu gulasul, intrucat necesita ceva mai mult timp din pricina numarului mare de ingrediente pe care le contine.

Iata cum se pregatesc cele mai gustoase mancaruri de Paste! 

Gulasul de miel, un deliciu de inclus pe lista cu mancaruri de Paste

Gulas de miel

Nu este un fel de mancare traditional romanesc, ci apartine bucatariei unguresti, dar noi iti propunem sa nu-ti lipseasca anul acesta din meniul de Paste intrucat este un preparat cu adevarat delicios, gratie multitudinii de arome folosite.

Iata ingredientele:

• 2 kg de carne miel;
• 1 kg de rosii;
• 1 kg de cartofi;
• 3 cepe;
• 3 ardei grasi;
• 5 catei de usturoi;
• 1 lingura de boia iute;
• 2 linguri de boia dulce;
• o lingura de chimen;
• 3 frunze de dafin;
• 3 linguri de ulei;
• sare, piper;
• patrunjel.

Una dintre cele mai gustoase mancaruri de Paste se prepara dupa cum urmeaza: spala bine carnea de miel in apa in care ai adaugat 3-4 linguri de otet - acesta ajuta la indepartarea mirosului specific. Tai-o apoi in bucati potrivite. In continuare, taie ceapa, usturoiul, rosiile si ardeii in bucati de marime medie. Pune rosiile intr-un vas separat si rumeneste carnea de miel pe toate partile in uleiul incins in prealabil. Peste carne, adauga ceapa, usturoiul si ardeii si lasa-i 5-10 minute sa se inmoaie, amestecand din cand in cand. Pune boiaua si chimenul, asteapta sa se rumeneasca putin si, la final, adauga rosiile si foile de dafin, completand cu apa pana cand acoperi carnea. Lasa gulasul sa fiarba, iar in acest timp curata cartofii, taie-i in bucati potrivite si cand apa a scazut iar carnea este aproape fiarta, adauga si cartofii. Mai lasa gulasul pe foc inca 15-20 de minute, pana fierb si cartofii. Patrunjelul se adauga dupa ce ai stins focul.

 

Borsul de miel, printre cele mai apreciate mancaruri de Paste

Ciorba de miel

Pentru prepararea borsului de miel ai nevoie de:

- 1 kg carne de miel;
- o telina;
- 2 linguri de orez;
- o ceapa;
- bors;
- leustean.

Incepe pregatirea uneia dintre cele mai delicioase mancaruri de Paste taind carnea in bucati potrivite si spaland-o foarte bine in apa cu otet. Pune-o, apoi, la fiert in 5 litri de apa rece. Toaca marunt morcovii, ceapa si telina si pune-le la calit. Odata calite, rastoarna-le in apa in care fierbe carnea de miel si lasa-le sa fiarba impreuna inca 15 minute. Adauga orezul si borsul si lasa la fiert compozitia pentru inca un sfert de ora. La final, pune sare dupa gust si nu uita de leusteanul care ii da borsului de miel o savoare deosebita.

 

Friptura de miel, una dintre cele mai simple mancaruri de Paste

Friptura de miel

Pentru prepararea fripturii ai nevoie de:

- o pulpa de miel;
- 2 capatani de usturoi;
- 100 ml de apa;
- 50 ml de ulei.
- condimente: sare, cimbru, piper, rozmarin, patrunjel verde.

Ca si in cazul retetei precedente, nu uita ca atunci cand speli pulpa de miel, sa adaugi in apa cateva linguri de otet, acesta avand rolul de a indeparta mirosul specific. Odata spalata, dezoseaz-o si tai-o in bucati potrivite. Pune bucatile de carne in tava, condimenteaza-le si adauga uleiul, apa si usturoiul zdrobit. Las-o la foc mediu timp de aproximativ 30 de minute, dupa care scoate-o din cuptor si presara patrunjel proaspat. Serveste-o cu o garnitura de cartofi natur sau piure si, evident, nu uita de muraturi. Este una dintre cele mai rapide si gustoase mancaruri de Paste.

 

Drobul de miel, la loc de cinste intre mancarurile de Paste

Sursa foto: www.maitre.ro

Masa de Paste nu e completa fara traditionalul drob de miel. Pentru prepararea lui, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

- 500 g de maruntaie de miel (ficat, inima, rinichi);
- 200 g de carne miel;
- 3 oua crude;
- 5 oua fierte;
- 150 g unt;
- o legatura de ceapa verde;
- o legatura de usturoi verde;
- marar, patrunjel;
- sare, piper.
- un prapur de miel.

Inainte de a incepe prepararea drobului, pune prapurele in apa calda si lasa-l acolo pana termini de pregatit compozitia. In acest fel, prapurele nu se va usca si va putea fi intins usor peste compozitie. Taie maruntaiele si carnea de miel si pune-le la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert, toaca-le marunt, amesteca-le cu ouale crude, ceapa verde si usturoiul verde tocate, cu untul si verdeata, iar la final, adauga sarea si piperul. Unge tava cu unt si asaza prapurele, dupa care pune jumatate din compozitie, un rand de oua fierte taiate in jumatati si cealalta jumatate din compozitie. Impatureste prapurele si pune tava la cuptor, la foc mic. Drobul este gata atunci cand capata o crusta aurie.

Drobul, nelipsit de pe lista cu mancaruri de Paste, poate fi pregatit si in aluat. Daca optezi pentru aluat in loc de prapur, ai nevoie de:

- un ou;
- 150 g de faina;
- o lingura de unt;
- sare.

Din aceste ingrediente vei realiza un aluat pe care il vei intinde obtinand o foaie potrivita ca grosime. Pune-o in tava unsa cu unt si apoi urmeaza pasii de mai sus.

Stufatul de miel, obligatoriu pe lista cu mancaruri de Paste

Stufat de miel

Pentru prepararea acestui fel de mancare ai nevoie de:

- coaste de miel;
- 4 legaturi de ceapa verde;
- 3 legaturi de usturoi verde;
- suc de rosii;
- marar;
- sare, piper.

Spala coastele foarte bine in apa rece. Toaca marunt ceapa verde si usturoiul verde. Intr-o tigaie, prajeste bine coastele pe ambele parti, apoi scoate-le pe o farfurie. In aceeasi tigaie, pune la calit ceapa si usturoiul tocate. Cand acestea s-au inmuiat, adauga sucul de rosii si lasa-le sa fiarba impreuna inca 15 minute. La final, adauga sare si piper. Pune coastele prajite intr-o tava sau intr-un vas termorezistent unse in prealabil cu putin ulei, peste ele toarna sosul si introdu vasul la cuptor pentru inca un sfert de ora, timp in care sosul trebuie sa scada. La capatul celor 15 minute, stufatul este gata si poate fi savurat alaturi de mamaliguta sau de o garnitura de orez.

Tu ce mancaruri de Paste obisnuiesti sa pregatesti si care este preparatul tau preferat? 

Articolul urmator
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.