Rețete delicioase Înapoi la

Patru rețete de mâncăruri delicioase de toamnă

Miercuri, 05.10.2016
de Alexa Galgau
Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
4-6 porții
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Fierbere
Patru rețete de mâncăruri delicioase de toamnă

Caracteristici

Toamna vine cu multe bucurii și, pentru că deja s-a instalat bine, este momentul să ne delectăm cu câteva preparate de sezon. Culorile magnifice ale acestui anotimp nu pot fi egalate în splendoare decât de aroma ingredientelor minunate pe care le găsim în această perioadă a anului. Acum este momentul să îți umpli coșul de cumpărături cu legume delicioase și să prepari niște mâncăruri de toamnă care te vor face să îndrăgești și mai mult acest anotimp capricios, dar plin de farmec!

Cele mai bune mâncăruri de toamnă

1. Tocană de vită cu legume

Ingrediente:

  • 1 kg de carne de vită tăiată cubulețe;
  • 3 linguri de ulei vegetal;
  • 4 cuburi de concentrat de vită, mărunțite;
  • un litru de apă;
  • o linguriță de rozmarin uscat;
  • o linguriță de pătrunjel uscat;
  • o jumătate de linguriță de piper negru;
  • 3 cartofi mari, curățați și tăiați cubulețe;
  • 4 morcovi, tăiați bucăți;
  • 4 fire de frunze de țelină, tăiate mărunt;
  • o ceapă mare, tăiată julienne;
  • 2 linguri de amidon;
  • 2 lingurițe de apă rece.

Mod de preparare:

  1. Pune uleiul la încins într-o cratiță mare și gătește bucățile de vită până se pătrund și devin rumene la suprafață. Dizolvă cubulețele de supă concentrată de vită într-un litru de apă, apoi toarnă lichidul peste bucățile de carne și lasă-le să fiarbă înăbușit o oră.

  2. Adaugă restul de ingrediente în cratiță, apoi amestecă amidonul cu două lingurițe de apă rece și adaugă-l la tocană. Amestecă totul foarte bine și mai lasă mâncarea să se facă încă o oră, pe foc mic.

Această rețetă se poate face și la slow cooker, dacă ai un astfel de aparat!

2. Ciuperci de toamnă umplute cu brânză

Ingrediente:

  • 4 ciuperci mari (destul de mari încât să poți să pui umplutură în ele);
  • 100 g gorgonzola sau alt tip de brânză cu mucegai, mărunțită;
  • 25 g nuci, rumenite la tigaie, fără ulei, și zdrobite (nu foarte mult);
  • câteva fire de cimbru proaspăt;
  • un cubuleț de unt.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Spală bine ciupercile, înlătură codițele și taie-le mărunt, apoi amestecă-le cu brânza, nucile, cimbrul și untul. Cu ajutorul unei lingurițe, pune amestecul în fiecare ciupercă.

  2. Așază ciupercile într-o tavă, pe hârtie de copt. Lasă-le la cuptor 10 minute, până se topește complet brânza și ciupercile se înmoaie. 

3. Supă cremă de dovleac cu chilli

Ingrediente:

  • un dovleav plăcintar, de circa 1 kg, curățat de coajă și de semințe;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • o lingură de unt;
  • 2 cepe tăiate mărunt;
  • un cățel de usutroi, feliat;
  • 2 ardei iuți chilli, curățați de semințe și tăiați fin;
  • 850 ml supă de legume (dacă nu ai, poți să faci o supă din 3 cubulețe de supă concentrată și 850 ml de apă);
  • 4 linguri de smântână pentru gătit + suplimentar pentru servire.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și taie dovleacul în cuburi mari, de circa 4 cm. Pune cuburile de dovleac într-o tavă mare unsă cu o linguriă de ulei de măsline și lasă-le să se pătrundă în cuptor circa 30 de minute, întorcându-le o singură dată, pe la jumătatea timpului, ca să se facă uniform.

  2. În timp ce se face dovleacul, topește untul într-o cratiță și adaugă ceapa, usturoiul și jumătate din cantitatea de chilli, acoperă vasul și lasă-le la foc foarte mic pentru 15-20 de minute, până vezi că s-a înmuiat complet ceapa.

  3. Adaugă dovleacul într-un vas încăpător, apoi toarnă peste el supa si smântâna pentru gătit. Dă supa prin blender până se omogenizează complet și se formează o cremă. Toarnă această cremă în cratiță, peste ceapa călită. Las-o să se încălzează pe foc mic și șervește-o imediat.

4. Lasagna cu dovleac, brânză ricotta și salvie

 Ingrediente:

  • un dovleac plăcintar, de circa 1 kg, tăiat cuburi;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 200 ml smântână pentru gătit;
  • 50 g parmezan;
  • 250 g brânză ricotta;
  • câteva frunze de salvie;
  • 12 foi de lasagna.

Mod de preparare:

  1. Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, apoi introdu tava cu cuburile de dovleac unse cu puțin ulei și lasă-le să se facă circa 30 de minute, până se înmoaie și sunt ușor rumene. Între timp, amestecă smântâna lichidă cu jumătate din parmezan.

  2. Când dovleacul este gata, lasă-l la răcit puțin, apoi înlătură coaja. Într-un castron separat, amestecă brânza ricotta cu salvia și cu restul de parmezan și adaugă mixul peste dovleac, asezonând după gust (încearcă să nu zdrobești prea mult bucățile de dovleac).

  3. Creează lasagna punând amestecul de dovleac și ricotta între foile speciale, dar păstrează niște smântână pentru gătit pe post de topping (dacă vrei, poți să pui cașcaval ras). Lasă lasagna de dovleac la cuptor, pentru 25 de minute, până se rumenește.

Care dintre aceste mâncăruri de toamnă ți-a făcut cu ochiul cel mai mult?

Află și cum să faci cel mai bun desert de toamnă: plăcintă țărănească cu dovleac!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016