Rețete delicioase Înapoi la
Beauty Fridays

Reteta carnati de casa: cea mai gustoasa traditie romaneasca

Luni, 23.11.2015
de Alexa Galgau

Carnatii fac negresit parte din meniul romanilor de pretutindeni, chiar daca multe preparate occidentale sau mai moderne si-au facut loc in casele noastre. Oricat de mult am iubi bucatariile din restul lumii, parca tot a noastra este cea mai apropiata de sufletul nostru, asa ca si preparatele traditionale romanesti au un gust cu totul aparte.

Carnatii de casa sunt cei mai buni daca sunt preparati chiar de tine, la tine acasa. Ai multe variante de retete, iar noi am ales pentru tine trei dintre cele mai gustoase!

Carnatii de casa, nelipsiti de sarbatori

Carnati proaspeti pentru prajit

Ingrediente:

- 1 kg carne;

- 400 g carne de vita;

- 25 g sare;

- piper;

- usturoi;

- 1/2 pahar de apa calduta. 

Mod de preparare:  carnea de vita se trece de doua ori prin tocator, iar cea de porc se trece doar o data. La 1 kg de carne tocata se adauga 20 g sare, putin piper, 2 catei de usturoi zdrobiti, se amesteca totul foarte bine si se adauga apa calduta. Se curata apoi matele in care urmeaza sa pui carnea. Aceasta nu trebuie sa fie foarte mult indesata pe mat. Carnatii se tin la rece pana la prajire. Cea mai gustoasa varianta este prajirea in untura, dar ies foarte gustosi si in ulei, fie pe plita, fie la cuptor. Alaturi de un piure si o salata de varza calita, iti vor aduce aminte de ce iubesti sa fii romanca. 

Carnati uscati si afumati

Ingrediente:

- 1 kg carne de porc;

- 1 kg carne de vita;

- 500 g slanina;

- 40 g sare;

- 2 g silitra (pentru conservare);

- 2 g piper;

- usturoi dupa gust.

Mod de preparare:  curata carnea de vita de vinisoare si pielite, spal-o si apoi trece-o de doua ori prin tocator, exact ca in reteta anterioara. Cea de porc se trece o singura data. La carnea tocata adauga condimentele si silitra, amesteca si apoi adauga putina apa calduta (50-60 ml la 1 kg carne). Umple matele curatate cu carne, fara a o indesa prea mult, apoi leaga-la la capete cu sfoara si atarna-le pe un bat mai gros, pentru a se zvanta. De afumat, se afuma la fum cald cateva zile. In ceea ce priveste depozitarea, cea mai buna varianta este o camera intunecata si racoroasa, dar aerisita. 

Carnati taranesti

Ingrediente: 

- 1 kg carne de porc;

- 300 g slanina;

- 25-30 g sare;

- 300 g cartofi;

- 3 g piper;

- cimbru;

- ardei iute.

Mod de preparare: trece carnea de porc prin tocator, adaugand la fiecare kilogram de carne 25 g sare, usturoi si piper dupa gust. Carnea trebuie lasata apoi timp de 24 de ore la o temperatura de 16-18 grade Celsius. Adauga apoi slanina fara sorici, taiata foarte marunt cu cutitul. Urmeaza sa mai pui cartofii fierti si dati pe razatoare, pentru a oferi o consistenta delicioasa carnatilor de casa. Umple matele curatate cu acest mix si agata carnatii undeva ca sa se usuce. Dupa 2 zile de stat la uscat, pot fi pusi la afumat alte 2-3 zile. 

Nu-i asa ca acum ai o pofta nebuna de carnati de casa? Alege una dintre retetele de mai sus si nu va mai trebui sa iti pui pofta in cui!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (9)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016