Rețete delicioase
Înapoi la

Trei retete cu arpacas pe care trebuie sa le incerci

Trei retete cu arpacas pe care trebuie sa le incerci

Ioana Dinu

Arpacasul a ajuns sa aiba conotatii negative din cauza folosirii sale la prepararea colivei. Dar asta nu inseamna ca nu are un gust bun si o multime de proprietati. De fapt, arpacasul este doar grau decorticat, mult mai sanatos (si de foarte multe ori si mai gustos) decat feluritele cereale pe care le gasesti in supermarket si pe al caror ambalaj nu se mai termina lista de E-uri. Cele trei retete de mai jos iti vor arata o alta fata a arpacasului. Sunt retete delicioase, foarte usor de preparat, pe care trebuie sa le incerci.

Retete cu arpacas de incercat oricand

Arpacasul este o idee minunata pentru a diversifica mancarurile pe care le pregatesti. In plus, este si foarte ieftin si o punga iti ajunge sa prepari chiar toate cele 3 retete pe care le vei citi mai jos. Asadar, tine minte retetele urmatoare si spor la gatit!

1. Salata usoara cu arpacas

Salata cu rosii si arpacas

Poate ca nu te-ai fi asteptat, dar retetele cu arpacas nu includ toate zahar. Bineinteles, exista si felurite deserturi cu arpacas, dar ar trebui sa incerci si ceva mai deosebit. De fapt, uite ce ingrediente iti trebuie pentru aceasta salata usoara:

- o mana de arpacas,
- ½ ceapa rosie,
- 100 g telemea de oaie,
- 100 g masline negre sau verzi,
- cateva foi de spanac,
- un ardei rosu,
- ulei de masline,
- sare si piper.

Practic, reteta presupune taierea tuturor ingredientelor si amestecarea lor, apoi condimentarea salatei obtinute. Insa este important de mentionat ca arpacasul se tine la inmuiat in apa rece peste noapte. Dar cu siguranta asta nu e o noutate pentru tine; trebuie sa fi vazut macar o bunica preparand coliva!

Mai mult, aceasta salata poate fi servita pe bruschete simple, preparate cu ulei de masline si unse cu usturoi. Pofta buna!

2. Mancarica de ciuperci cu arpacas

Mancare cu arpacas

Aceasta reteta cu arpacas se prepara foarte repede si are un aport caloric scazut, fiind numai buna pentru cina sau pentru perioadele in care vrei sa fii mai atenta la ce mananci.

Uite, asadar, care sunt ingredientele de baza ale acestei retete:

- 300g arpacas,
- ½ kg ciuperci proaspete, nu din conserva,
- 2 ardei (rosu si verde),
- 1 ceapa galbena,
- putin unt,
- verdeata proaspata (patrunjet/marar),
- ulei de masline,
- sare, piper si alte condimente, dupa plac.

La fel ca la prepararea pilafului, arpacasul trebuie lasat sa se umfle putin. In timpul in care se intampla asta, poti curata bine ciupercile, toca ceapa si ardeii. Ciupercile, taiate potrivit, se lasa la sotat in ulei incins pana ce ajung de culoarea caramelului, apoi se dau la o parte.

In alta tigaie, se caleste ceapa in ulei incins, adaugandu-se la scurt timp si ardeiul. Dupa ce aceste legume sunt calite, poti trece la a combina toate ingredientele si a adauga untul topit, pentru un plus de savoare. Condimentele se pun la final, inainte de a presara verdeata in mancarica ta de ciuperci si arpacas. Este o combinatie bogata in fibre, ideala pentru zilele de post, dar si delicioasa langa o friptura. Pofta buna!

3. Mancarica de arpacas cu carne

Mancarica de arpacas

Asa cum ai citit, arpacasul merge foarte bine si cu carne. Pentru o mancare delicioasa care sa ii adune pe toti ai tai la masa, uite care sunt ingredientele de care ai nevoie:

- 300g arpacas,
- ½ kg carne de porc (dar poti opta si pentru pasare),
- 2 cepe galbene,
- pasta de tomate (dupa gust),
- verdeata proaspata (patrunjet/marar),
- ulei,
- sare, piper si alte condimente, dupa plac.

Dupa ingrediente iti poti da seama ca nu este deloc o reteta complicata. De preparat, se prepara foarte rapid, asta dupa ce ai lasat arpacasul la inmuiat peste noapte.

Apoi il fierbi 20 de minute in apa in care a stat peste noapte. Cat fierbe el, te poti ocupa de carne. O tai cuburi, o prajesti si apoi o pui la scurs pe un prosop de hartie. In acelasi ulei, calesti ceapa si, dupa ce ajunge de culoarea caramelului, pui peste arpacasul (cu tot cu apa in care a fiert daca a mai ramas), adaugi condimentele si pasta de tomate, iar, la final, carnea. Mancarica se da la cuptor pentru 20 de minute, acoperind oala cu un capac. Cand e gata, se presara peste verdeata proaspata. Pofta buna!

Acum ai idee de trei retete simple cu arpacas. Sunt retete potrivite oricarei femei ocupate, nu sunt greu de facut si nici nu costa mult. Spor la gatit!

Articolul urmator
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?
Incepe quiz
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.