Rețete delicioase
Înapoi la

Trei retete cu spanac de post, care merita incercate

Trei retete cu spanac de post, care merita incercate

Andreea Gluh, redactor

Timp de gătire:
45-60 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Trei retete cu spanac de post, care merita incercate

Caracteristici

Desi perioada postului de dinaintea sarbatorilor s-a incheiat, nutritionistii si medicii ne sfatuiesc sa renuntam la produsele de provenienta animala macar doua zile pe saptamana. Daca te-ai saturat de traditionalele alimente precum cartofii sau soia, pe care cu siguranta le-ai consumat destul de des inainte de sarbatori, poti incerca spanacul. Fie ca este vorba despre cel congelat, fie ca il alegi pe cel proaspat, retetele preparate cu ajutorul lui sunt delicioase, iar beneficiile pentru sanatate vor fi observate in cel mai scurt timp.

Asadar, iata trei retete de spanac de post care merita incercate!

Beneficiile spanacului pentru sanatate

Spanacul este o planta minune, care contine magneziu, acid folic, fier, vitamina K, vitamina C, vitamina B2, vitamina B6, vitamina E, vitamina A, zinc, fosfor, cupru, potasiu, calciu, dar si flavonoide. Acestea din urma intra in categoria antioxidantilor atat de necesari in lupta impotriva radicalilor liberi si in prevenirea aparitiei celulelor canceroase.

Daca vrei sa te feresti de problemele cardiovasculare sau daca ai un nivel crescut al colesterolului, este indicat sa introduci spanacul in dieta ta. De asemenea, prin consumul acestuia poti impiedica instalarea unor deficiente oculare, gratie luteinei, care se afla in frunzele verzi ale plantei. In plus, spanacul are beneficii si in ceea ce priveste deteriorarea celulelor nervoase din creier, incetinind procesul de degenerare al acestora.

Reteta de spanac cu mazare sub forma de supa crema

Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 30 de minute
Timp total: 45 de minute
Metoda de preparare: fierbere
Dificultatea retetei: scazuta 

Pentru a gati delicioasa reteta de spanac cu mazare sub forma de supa crema ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

- un kilogram de spanac (daca optezi pentru cel congelat, ai grija sa il dezgheti din timp);

- 150 grame de mazare (poti utiliza boabe deja fierte, pentru a prepara supa mai repede);

- o ceapa tocata;

- doi catei de usturoi pisati;

- 350 ml de supa de legume strecurata;

- sare si piper dupa gust;

- o lingura si jumatate de zeama de lamaie;

- cinci linguri de ulei de masline.

Pentru inceput, pune uleiul de masline intr-o cratita, pe foc, iar cand observi ca s-a incins, pune la calit ceapa tocata, usturoiul pisat, sare si piper. Cand ceapa devine sticloasa, adauga supa de legume strecurata, amesteca bine si lasa la fiert timp de trei minute.

In continuare, pune mazarea in lichidul de pe foc si lasa sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 15 minute. Daca folosesti mazare conservata, care este deja fiarta, poti sari peste acest pas. Cand timpul a trecut, adauga si spanacul, care trebuie sa fiarba si el vreme de 5-10 de minute.

Ia vasul de pe foc si separa spanacul si mazarea de supa in care au fiert. Pune ingredientele intr-un blender si mixeaza-le pana cand se transforma intr-o pasta. Adauga una sau doua linguri din lichidul in care au fiert, zeama de lamaie, sare si piper dupa gust. Omogenizeaza bine compozitia si serveste-o calda, alaturi de doua felii de paine graham sau de cateva crutoane.

Reteta de spanac cu paste

Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 20 de minute
Timp total: 30 de minute
Metoda de preparare: coacere
Dificultatea retetei: medie


Daca nu ai incercat niciodata sa combini pastele cu spanacul, acum este momentul. Iata ce ingrediente trebuie sa scoti din camara pentru a prepara acest delicios fel de mancare:

- 150 de grame de spanac proaspat;
- 250 de grame de paste;
- doua rosii;
- trei linguri de ulei de masline;
- sare si piper dupa gust.

Inainte de toate, pune pe foc o oala cu apa si adauga putina sare. Cand observi ca da in clocot, adauga pastele. Lasa-le sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 20 de minute. Intre timp, poti pregati spanacul si rosiile. Spala frunzele bine, taie-le coditele si toaca-le marunt. In ceea ce priveste rosiile, acestea pot fi taiate in forme si bucati de diverse marimi, in functie de preferinte.

Cand pastele sunt gata, ia-le de pe foc si scurge apa in care au fiert. Clateste-le sub un jet de apa rece, apoi adauga spanacul tocat, uleiul de masline, sarea si piperul. Omogenizeaza compozitia si serveste pastele alaturi de rosiile taiate.

Reteta de spanac cu dovleac copt si cu seminte de susan

Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 25 de minute
Timp total: 35 de minute
Metoda de preparare: coacere
Dificultatea retetei: medie

O alta reteta de spanac ce merita incercata este cea in care ingredientele vedeta sunt dovleacul copt si susanul. Aromele savuroase ale acestora vor imbogati gustul salatei tale.

Pentru aceasta reteta ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

- 300 de grame de dovleac pentru placinta, taiat cubulete;
- 500 de grame de spanac proaspat;
- 100 de grame de seminte de susan;
- cinci linguri de miere;
- sare si piper dupa gust;
- zeama de la o lamaie.

Mai intai preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune mierea intr-un bol si semintele de susan pe o farfurie plata. Inmoaie fiecare cubulet de dovleac in miere si apoi da-l prin susan. Cand ai terminat de pregatit dovleacul, pune-l la copt intr-o tava, vreme de 20-25 de minute.

Intre timp poti pregati frunzele de spanac pentru salata. Spala-le bine, taie-le coditele si pune-le intr-un bol incapator.

Cand dovleacul s-a copt, adauga cubuletele printre frunzele de spanac, asezoneaza totul cu zeama de lamaie si condimenteaza cu sare si piper, dupa gust.



Pofta buna!

Retetele cu spanac sunt delicioase, iar aceasta planta minune este versatila, astfel incat poti incerca mereu noi combinatii. Prepara si tu astfel de feluri de mancare, pentru a-ti delecta papilele gustative, dar si pentru a beneficia de proprietatile ingredientelor proaspete.

Articolul urmator
Dulceața de smochine: cele mai bune rețete
Dulceața de smochine: cele mai bune rețete
Merită să lupți pentru relație?
Incepe quiz
Merită să lupți pentru relație?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.