Rețete delicioase
Înapoi la

Cum sa prepari o bagheta frantuzeasca

Cum sa prepari o bagheta frantuzeasca

Cristina Tarziu

Bagheta frantuzeasca este de departe cel mai cunoscut si mai indragit tip de paine din intreaga lume. Desi lungimea „traditionala" a baghetei nu ne-ar permite in mod obisnuit sa o preparam intr-un cuptor pentru uz casnic, scurtarea ei nu reduce cu nimic din gust, astfel ca mini-baghetele au devenit in ultimii ani la fel de apreciate precum surorile lor mai „inalte". Ca in cazul oricarui preparat clasic, fiecare brutar si fiecare bucatareasca amatoare au retetele lor, asa ca prin experimente repetate vei ajunge si tu la o formula care sa te multumeasca si o reteta pe care sa o treci, cu mandrie, in carnetelul tau de suflet pentru bucatarit. Iti propunem, insa, sa pornesti de la o reteta de baza de bagheta frantuzeasca, urmand sa poti jongla cu ingredientele, desi, e drept, recomandabil nu foarte tare, sa nu-i suparam prea rau pe francezi si sa nu ne indepartam foarte mult de minunatul preparat original.
 

Reteta de bagheta frantuzeasca


Ai nevoie de:

150 ml de apa
300 g de faina
1 lingurita de zahar (sau doua, in functie de cat de mare e masura aleasa)
½ lingurita de sare
70 g de drojdie proaspata (se foloseste mai multa decat ai pune in mod obisnuit la painea de casa pentru ca bagheta frantuzeasca trebuie sa iasa usoara si aerata)

Mod de preparare:

Amesteca apa calduta cu zaharul si cu drojdia intr-un bol mare si lasa-le deoparte pentru 10 minute, pana ce amestecul incepe sa fermenteze. Adauga treptat faina si amesteca incontinuu pana ce o incorporezi pe toata. Lasa aluatul deoparte pentru 20 de minute.

Adauga sare, transfera aluatul pe blatul de lucru si framanta-l pana ce devine moale si elastic, pentru aproximativ 10 minute. Aduna-l intr-o bila si pune-l intr-un bol uns cu ulei de masline. Acopera bolul cu folie de plastic si lasa-l deoparte pentru aproximativ 45 de minute sau pana ce si-a dublat dimensiunea.

Muta din nou aluatul pe blatul de lucru pe care ai presarat putina faina si intinde-l cu sucitorul intr-un dreptunghi si apoi impatureste-l, aducand marginile spre centru. Pune-l din nou in bol, acopera-l cu folie de plastic si lasa-l din nou pentru o ora sau pana ce si-a dublat dimensiunea.

Pune aluatul pe blatul de lucru, taie-l in doua cu cutitul, rasuceste fiecare parte pana ce obtii forma clasica de bagheta si pune-le in forma speciala (poti cumpara forme pentru baghete din magazinele pentru casa sau din diverse magazine online). Pune-le din nou deoparte si lasa-le sa mai creasca pentru inca 50 de minute.

Fa cate doua sau trei crestaturi cu un cutit pe fiecare bagheta si apoi lasa-le in cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau pana ce au format o crusta aurie si crocanta. Nu uita sa pui in cuptor sub baghete cateva cuburi de gheata intr-o tava incinsa pentru a face abur. Acesta impiedica formarea rapida a crustei ce altfel ar opri cresterea baghetelor.

Lasa baghetele frantuzesti sa se raceasca pentru cel putin 15 minute inainte de a le taia. Sau supara-i pe francezi, daca esti mai pofticioasa, si rupe un colt imediat dupa ce le scoti din cuptor! 
Articolul urmator
Dulceața de smochine: cele mai bune rețete
Dulceața de smochine: cele mai bune rețete
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.