Reteta de bagheta frantuzeasca
Ai nevoie de:
150 ml de apa
300 g de faina
1 lingurita de zahar (sau doua, in functie de cat de mare e masura aleasa)
½ lingurita de sare
70 g de drojdie proaspata (se foloseste mai multa decat ai pune in mod obisnuit la painea de casa pentru ca bagheta frantuzeasca trebuie sa iasa usoara si aerata)
Mod de preparare:
Amesteca apa calduta cu zaharul si cu drojdia intr-un bol mare si lasa-le deoparte pentru 10 minute, pana ce amestecul incepe sa fermenteze. Adauga treptat faina si amesteca incontinuu pana ce o incorporezi pe toata. Lasa aluatul deoparte pentru 20 de minute.
Adauga sare, transfera aluatul pe blatul de lucru si framanta-l pana ce devine moale si elastic, pentru aproximativ 10 minute. Aduna-l intr-o bila si pune-l intr-un bol uns cu ulei de masline. Acopera bolul cu folie de plastic si lasa-l deoparte pentru aproximativ 45 de minute sau pana ce si-a dublat dimensiunea.
Muta din nou aluatul pe blatul de lucru pe care ai presarat putina faina si intinde-l cu sucitorul intr-un dreptunghi si apoi impatureste-l, aducand marginile spre centru. Pune-l din nou in bol, acopera-l cu folie de plastic si lasa-l din nou pentru o ora sau pana ce si-a dublat dimensiunea.
Pune aluatul pe blatul de lucru, taie-l in doua cu cutitul, rasuceste fiecare parte pana ce obtii forma clasica de bagheta si pune-le in forma speciala (poti cumpara forme pentru baghete din magazinele pentru casa sau din diverse magazine online). Pune-le din nou deoparte si lasa-le sa mai creasca pentru inca 50 de minute.
Fa cate doua sau trei crestaturi cu un cutit pe fiecare bagheta si apoi lasa-le in cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau pana ce au format o crusta aurie si crocanta. Nu uita sa pui in cuptor sub baghete cateva cuburi de gheata intr-o tava incinsa pentru a face abur. Acesta impiedica formarea rapida a crustei ce altfel ar opri cresterea baghetelor.
Lasa baghetele frantuzesti sa se raceasca pentru cel putin 15 minute inainte de a le taia. Sau supara-i pe francezi, daca esti mai pofticioasa, si rupe un colt imediat dupa ce le scoti din cuptor!