Rețete delicioase
Înapoi la

Foietaj cu mere: cum sa faci un strudel perfect

Foietaj cu mere: cum sa faci un strudel perfect

Redactor Alexa Galgau

Strudelul poate fi o adevarata provocare culinara, insa nu trebuie sa lipseasca din repertoriul gastronomic al niciunui gurmand. Un adevarat dar de la austrieci pentru lumea dulciurilor, acest foietaj cu mere poate cuceri pe oricine cu aromele sale seducatoare si savuroase.

Afla si tu cum sa prepari acest desert minunat, din randurile de mai jos!

Foietajul cu mere pentru iubitorii de strudel

Timp de preparare: 2-4 ore
Timp de gatire: sub 30 de minute
Portii: 6

Ingrediente:

Pentru aluat:
- 200 gr de faina;
- un varf de cutit de sare;
- 105 ml de apa;
- 30 ml ulei vegetal, plus putin suplimentar, pentru ungerea strudelului;
- 1/2 lingurita de otet de mere.

Pentru umplutura:
- 30 ml de suc de mere;
- 40 gr de stafide;
- 1/4 lingurita de scortisoara;
- 80 gr de zahar;
- 115 gr de unt topit la temperatura camerei;
- 300 gr firimituri de paine proaspata;
- 60 gr de nuci taiate foarte marunt;
- 900 gr de mere curatate de coaja, cu miezul scos si taiate in bucatele de 0.5 cm.

Mod de preparare:

1. Amesteca sucul de mere si stafidele intr-un vas (alternativ, le poti lasa la inmuiat in rom), iar scortisoara si zaharul in alt recipient. Amesteca firimiturile de paine cu trei linguri de unt topit la temperatura camerei si pune totul intr-o tigaie, pe foc mediu, pana mixul devine auriu si crocant. Lasa amestecul la racit.

2. Pentru aluat, combina faina si sarea intr-un mixer cu bol. Intr-un vas separat, amesteca apa, uleiul si otetul, apoi adauga lichidul format peste faina, mixand la viteza mica. Aluatul nu trebuie sa fie foarte uscat, deci mai adauga apa daca observi ca nu e destul de moale.

3. Inlocuieste paletele mixerului cu cele pentru aluat, apoi foloseste aparatul pentru a amesteca coca pana devine o bila destul de moale, cu o suprafata mai rigida. Apoi foloseste mainile pentru a freca aluatul, timp de doua minute, trantindu-l din cand in cand pe masa. Modeleaza-l in forma de bila, unge-l cu ulei, acopera-l cu o folie de plastic si lasa-l la frigider cel putin o ora (cu cat mai mult, cu atat mai bine).

4. Ca sa intinzi aluatul, trebuie sa ai o suprafata mare de lucru (cel putin 90 de cm liberi in toate directiile). Acoper-o cu o bucata de material pe care, la urma, o vei da cu faina. In mijlocul acesteia se pozitioneaza bila de aluat, apoi, cu ajutorul unui facalet, intinde suprafata acestuia cat poti de mult, astfel incat sa poti sa il ridici cu mainile.

5. Ridica aluatul si trage de marginile lui pana cand gravitatia nu iti mai permite sa faci acest lucru fara ca el sa se rupa. Pune-l pe masa si foloseste-te de antebrate pentru a intinde aluatul si mai mult (trebuie sa devina ca o foita subtire). Lasa marginea mai groasa a aluatului catre marginea mesei. Dimensiunile finale ale acestuia trebuie sa fie de 60 cm latime si 90 cm lungime.

6. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Intinde pe suprafata aluatului trei linguri din untul ramas, cu ajutorul unei pensule si cu mare grija, deoarece coca este ca o foita subtire si se rupe foarte usor.

7. Pune pe suprafata aluatului nucile maruntite, cam la 8 cm distanta de marginea latimii si 15 cm distanta de marginea lungimii. Amesteca merele cu stafidele, firimiturile si zaharul cu scortisoara, apoi pune mixtura pe o latura a latimii aluatului, avand grija ca din umplutura sa nu se scurga prea mult lichid (poti sa o lasi la scurs o vreme inainte).

8. Pentru a rula strudelul, nu pot sa folosesti mainile, ci va trebui sa utilizezi materialul pe care ai intins aluatul. Ridica marginea acestuia pentru a realiza rularea.

9. Strudelul se pune apoi in forma de U, intr-o tava tapetata cu hartie pergamentata. Foloseste o spatula pentru a fi sigura ca nu se rupe coca. Se unge apoi cu ulei sau unt topit si se lasa la cuptor circa 30 de minute, pana devine de un galben auriu. Lasa-l la racit cel putin jumatate de ora inainte de a-l taia. Serveste cu sos de vanilie sau cu inghetata de vanilie alaturi.

Pofta buna!

Foietajul cu mere, sau strudelul, este un desert delicios, care poate parea dificil de facut la prima vedere. Cu putina perseverenta si un strop de indemanare, insa, poti realiza acest desert vienez de care tu si familia ta nu va veti mai satura.

Articolul urmator
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Ce fel de femeie ești, în funcție de cum faci curățenie
Incepe quiz
Ce fel de femeie ești, în funcție de cum faci curățenie

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.