Povestea retetei de negrese a lui Katharine este, asemenea actritei, invaluita de mister si de poveste. Unele persoane spun ca o prima versiune a retetei ar fi aparut in editia din august 1975 a revistei The Ladies' Home Journal. O alta varianta a povestii este ca reteta de negrese ar fi aparut pentru prima data in New York Times, publicata de catre o vecina a actritei. Se spune ca la un moment dat Katharine ar fi fost servita cu negrese, iar actrita spus ca au prea multa faina si ca au fost coapte pentru prea mult timp. A urmat, bineinteles, descrierea propriei sale retete de negrese, mostenita, se pare, din familie. Negresele obtinute dupa aceasta reteta nu cresc foarte inalte, insa sunt umede, cu o textura usor gumata, incarcate de nuci crocante si cu o crusta delicioasa.
Prajitura negresa - reteta Katharine Hepburn
Ingrediente (pentru o tava patrata de 20 cm x 20 cm):
115 g de unt taiat in bucatele mici
60 g de ciocolata neindulcita (poti folosi ciocolata neagra, cu cat mai mult continut de cacao)
200 g de zahar granulat
2 oua mari, la temperatura camerei
1 lingurita de extract de vanilie
30 g de faina alba
¼ lingurita de sare
100 g de nuci
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 160 de grade Celsius si tapeteaza tava cu hartie de copt.
Pune untul si ciocolata maruntita intr-un bol si topeste-le la bain-marie, amestecand din cand in cand, pana ce obtii o pasta omogena fina, apoi ia-o de pe sursa de caldura. Adauga treptat zaharul, sarea, ouale si extractul de vanilie, amestecand incontinuu. Folosind o spatula, incorporeaza usor faina si nucile maruntite.
Toarna aluatul in tava si niveleaza-l cu spatula. Coace prajitura pentru 40 de minute. Testeaz-o cu o scobitoare - mijlocul trebuie sa fie inca umed si cateva firimituri se vor lipi de scobitoare.
Las-o sa se raceasca la temperatura camerei, apoi tai-o si serveste.
Asta e tot! Incearca si tu negresa a la Katharine Hepburn si bucura-te de o prajitura clasica, dar surprinzatoare, asemenea celei mai iubite actrite a secolului al XX-lea!