Rețete delicioase
Înapoi la

Prajitura cu spuma de capsuni, de sezon

Prajitura cu spuma de capsuni, de sezon

Laura Laurentiu

Iata un deliciu de sezon, numita pe la noi prin Banat "saum-pita" (sursa germana a retetei e evidenta: "schaumpita").

Aluatul pe care l-am folosit este un foietaj foarte fin si se preteaza cu diferite umpluturi, ideal chiar si pentru cremeschnitte, de exemplu.

 

Ingrediente pentru 2 foi de aluat:

2 galbenusuri
400 de grame de faina
1 praf de sare
100 ml apa minerala carbogazoasa
125 ml iaurt gras

Pentru impachetat:

175 grame de unt sau margarina (eu am folosit margarina "Unirea")
30 de grame de faina

Pentru umplutura am mixat cu viteza mare intr-un bol 3 albusuri de ou nebatute cu 3 pahare de zahar si 3 pahare de capsuni (pahar de 250 ml) pana ce am obtinut o spuma consistenta. Pentru ca nu am avut incredere cat de stabila va fi aceasta spuma, am hidratat 1 lingura de gelatina granulata in 2 linguri de apa rece, am topit-o in bain-marie si cand s-a racit gelatina pana la temperatura camerei am incorporat-o in spuma, adaugand inca un pahar de capsuni intregi. Am dat totul la frigider.

Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina). Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 2 parti egale (eu am impartit in 4 pentru ca, repet, am facut 4 foi).

 

Margarina sau untul se framanta cu faina (30 de grame) pana la incorporarea acesteia - faina nu are alt rol decat de a face mai buna aderenta grasimii la aluat.

  

Se ia o parte de aluat si se intinde pe planul de lucru uns cu ulei intr-o foaie patrata:

  

O jumatate din cantitatea de unt sau margarina se distribuie uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet:

 

Se pliaza catre mijloc - mai intai patratele mai mici din colturi:

 

De fiecare data se acopera cu partea opusa celei pliate anterior:

 

Odata colturile adunate la mijloc, se continua plierea cu patratele ramase pe mijlocul laturilor, de fiecare data acoperind un patrat deja pliat cu opusul lui:

  

Fiecare bucata de aluat impachetata se aseaza pe o tava cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15 minute la frigider:

 

Dupa 15 minute se aseaza pe planul de lucru bine uns cu ulei, cu partea pe care s-au facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei si aceasta suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi indentice:

 

Se pliaza identic si se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute.

Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei) in foaie de dimensiunea ceruta (eu am facut placinta intr-o tava de 40/28 cm). Cu un cutit bine ascutit am decupat marginile foii.

 

Am rulat foaia pe sucitor si am derulat sucitorul deasupra tavii, asezand astfel aluatul la locul lui, am perforat cu furculita si am dat la cuptorul preincins la 200 de grade pana s-a rumenit (15-20 de minute):

 

 

Pentru a doua foaie am procedat identic, doar ca am impartit-o in patrate potrivite (15 la numar) inainte de a o coace.

Foile coapte si racite le-am umplut cu spuma de casuni, am lasat prajitura la frigider 2 ore inainte de servire si am pudrat suprafata cu zahar pudra:

  

Aceasta reteta ti-a fost oferita de: http://cuinabanateana.blogspot.com/ .

 
Articolul urmator
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante
Ce prajitura te reprezinta?
Incepe quiz
Ce prajitura te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (79)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    MainePoimaine
    12 iunie 2009 15:03

    Termen care se refera la o tehnica de gatit franceza. Aceasta consta in plasarea unui container (oala, cratita, castron stc.) cu mancare in altul mai mare ce contine apa fierbinte, care inconjoara mancarea cu caldura sa. Bucatele pot fi gatite astfel atat in cuptor, cat si pe aragaz. Aceasta tehnica a fost conceputa pentru felurile de mancare delicate care nu trebuie sa se arda sau sa se prinda. Este de asemenea folosita si pentru incalzirea mancarurilor gatite anterior.

    Cris (anonim)
    12 iunie 2009 15:03

    ce inseamna bain-marie? e in randurile de sus la faza cu ''pentru umplutura''. daca e cineva draguta si se pricepe sa ma lamureasca si pe mine pt ca as vrea sa incerc prajitura. pare buna