Rețete delicioase
Înapoi la

Rețetă de brânză de vaci sănătoasă și gustoasă

Rețetă de brânză de vaci sănătoasă și gustoasă

Redactor Alexa Galgau

Brânza de vaci este unul dintre puținele produse lactate care nu reprezintă un pericol pentru silueta noastră și care poate fi combinată cu o mulțime de ierburi și legume sau chiar cu fructe, pentru o gustare delicioasă si sănătoasă. De obicei, acest tip de brânză este foarte slab, deși există pe piață tot mai multe variante „îmbunătățite”, care conțin și smântână grasă, dar și aditivi periculoși. Astfel, un produs pe care automat îl credeam sănătos devine unul gras și plin de conservanți. Atunci care este soluția?

Dacă ești amatoare de produse făcute în casă, îți recomandăm să îți faci singură brânza de vaci. Avem pentru tine o rețetă pe care o poți aplica fără probleme chiar la tine acasă!

Cum să faci brânză de vaci

Procesul prin care obții brânza de vaci se bazează pe transformarea lactozei în acid lactic de către bacteriile „bune” din lapte. Lactoza, un zahar, este o componentă importantă a laptelui, dar trebuie convertită în acid lactic de către bacteriile corespunzătoare, altfel laptele se va strica și va avea acel gust specific.

După câteva ore de când începe procesul de transformare a lactozei, aciditatea laptelui crește până când acesta se coagulează și devine mai solid. Mai departe, este tăiat cubulețe și gătit până când lichidul iese din el și rămân doar acele bucățele de brânză separate, specifice brânzei de vaci. În această formă, brânza este răcită, apoi se mai poate adăuga puțină smântână, pentru a obține o textură cremoasă.

Există două procese prin care poți obține brânza de vaci: unul lung, de 14-16 ore, în care se formează acidul lactic la temperatura camerei, fără cheag, și unul scurt, de 5-8 ore, care presupune temperaturi mai mari (circa 30 de grade) și folosirea cheagului, pentru ca laptele să se solidifice.

Noi îți vom prezenta varianta cea mai scurtă și mai simplă, adică aceea în care folosești cheag.

Ingrediente:

- 3.5 l de lapte;

- cultură pudră pentru lapte;

- cheag lichid.

Mod de preparare:

1. Începe prin a încălzi laptele, astfel încât să ajunga la 30 de grade Celsius (vei avea nevoie de un termometru). Cea mai ușoară metodă este să pui vasul cu lapte într-un alt vas cu apă foarte caldă. Dacă vrei să încălzești laptele pe foc, ai grijă să fie flacăra foarte mică și să îl amesteci încontinuu.

După ce laptele ajunge la 30 de grade Celsius, poți să adaugi culturile pentru lapte (le găsești la plic, sub formă de pudră). Presară pudra respectivă peste lapte și las-o cam 2 minute să se îmbibe, înainte să amesteci totul.

2. Următorul pas este să adaugi 8-10 picături de cheag lichid. După aceea, laptele trebuie să stea circa 5-8 ore pentru ca lactoza să fie transformată în acid lactic. Este important să nu ții laptele într-un loc rece. Temperatura acestuia ar trebui să rămână constantă. Dacă îl prepari în sezonul rece, poți înfășura recipientul într-o pătură groasă, pentru a menține temperatura contantă.

3. Brânza va deveni mai solidă și o vei putea tăia în cubulețe. Începe prin a tăia linii paralele cam la 1.5 cm distanță, apoi întoarce vasul la 90 de grade și repetă procesul, pentru a obține cubulețele. Apoi, folosind o lingură, mărunțește din nou cubulețele, însă cu grijă, pentru că brânza este foarte moale în acest stadiu. Odată ce ai obținut bucățele mici, amestecă ușor în ele pentru 10 minute, timp în care va fi eliberat mult zer din brânză.

4. Acum va trebui să usuci brânza prin ridicarea temperaturii la 45-46 de grade Celsius, însă este esențial ca temperatura să fie crescută câte un grad la fiecare 5 minute. Faza de gătire va dura cam 60-90 de minute și se poate întinde și până la 2 ore dacă brânza rămâne foarte moale. Atunci când e gata brânza, bucățelele respective nu sunt foarte dure, dar au o rezistență moderată dacă le strivești între degete. Acum poți lăsa brânza să se „odihnească” în zer.

5. Brânza se scurge cu ajutorul unui săculeț de tifon. Ea trebuie lăsată la scurs cel puțin o jumătate de oră, timp în care trebuie să mai amesteci din când în când în ea, ca să fii sigură că iese tot zerul. În funcție de cât de uscată vrei să fie brânza de vaci, poți să o lași în tifonul strâns câteva ore sau chiar peste noapte.

6. Ultima etapă este răcirea brânzei: umple o oală cu apă rece și bagă tifonul cu brânză în aceasta, separând bucățelele cu mâinile, prin tifon. Temperatura la care trebuie să ajungă este de circa 15 grade Celsius. Pune din nou brânza la scurs.

Repetă din nou procesul, de data aceasta cu apă cu gheață și lasă brânza la răcit în aceasta circa 30 de minute. Brânza ar trebui să aibă circa 1-4 grade Celsius.

7. Într-un final, lasă brânza la scurs, apoi asezoneaz-o cu puțină sare sau cu ierburi. Depoziteaz-o la frigider și adaugă puțină smântână în ea, dacă vrei să fie mai cremoasă.

Acum știi cum să îți faci singură brânză de vaci, așa că nu mai trebuie să cumperi produsele pline de aditivi din comerț.

Află și cum se face brânza de capră și câte calorii are!

Articolul urmator
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Cât ești de sănătoasă?
Incepe quiz
Cât ești de sănătoasă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.