Rețete delicioase Înapoi la
Beauty Fridays

Retete de mancaruri delicioase din cartofi mov

Luni, 07.12.2015
de Madalina Moraru

Un mod inedit de a prepara mancarurile este de a tine cont si de aspectul vizual ale acestora, nu doar de gust. Ni se intampla de multe ori ca un fel de mancare sa fie absolut delicios la gust, insa cand vine vorba despre partea de aspect, acesta sa lase de dorit.

De aceea, un truc destul de des intalnit este sa „asortezi" gustul unor ingrediente cu nuanta acestora, iar pentru un rezultat minunat si gustos, nu trebuie sa fii top chef. Un ingredient destul de simplu de folosit, insa foarte special datorita nuantei sale, este cartoful mov. Asadar, poti decide oricand sa faci un aperitiv, ori un fel principal de mancare din cartofi mov, iar asta deoarece nu este o leguma foarte pretentioasa in momentul in care trebuie preparata si isi pastreaza culoarea caracteristica. Daca ai ramas in pana de idei si nu stii cum sa ii mai rasfeti pe cei dragi, noi iti vom arata cum sa pregatesti cateva retete nu foarte complicate din care ingredientul-surpriza este cartoful mov, care va face senzatie in orice farfurie.

Invata cum sa pregatesti trei feluri delicioase de mancare din cartofi mov!

Supa crema din cartofi mov

Ce ingrediente iti vor trebui:

- 6 cartofi mov mici
- o lingurita de seminte de fenicul macinate
- 3 cani de smantana
- 2 lingurite de ulei
- un bulb de fenicul
- 2 fire de praz
- o ceapa mica
- 2 cani de supa de legume sau de pui
- 2 lingurite de suc de lamaie

Cum se prepara:

Incepe prin a pune semintele de fenicul intr-o cratita de dimensiuni mici, pe care o lasi pe foc in jur de un minut, pana cand semintele macinate incep sa emane o aroma specifica. Adauga smantana in aceeasi cratita si amesteca bine cele doua ingrediente, la foc mediu, iar in momentul in care compozitia ajunge aproape de fierbere, poti opri flacara. Urmeaza sa pregatesti legumele: curata si taie cubulete cartofii, scoate miezul din bulbul de fenicul si marunteste-l, curata si taie marunt ceapa, dupa care taie fasii cele doua fire de praz - foloseste doar partea alba si verde deschis pentru acest fel de mancare. Pune intr-o oala de dimensiuni mari, la foc mediu, legumele - in afara de ceapa si cartofii mov - pe care le vei lasa la sotat in jur de 3-4 minute in cateva lingurite de ulei.

Dupa ce acestea se rumenesc putin, adauga si ceapa si incorporeaz-o in compozitie, amestecand constant ca ingredientele sa nu se prinda de fundul oalei si sa se arda. Cand legumele incep sa se inmoaie, toarna supa strecurata de legume. La alegere, poti sa faci aceasta supa crema din cartofi mov cu supa de pui sau de vita. Adauga cartofii mov si lasa amestecul pe foc pana cand acesta incepe sa fiarba. Dupa un clocot, pune in compozitie si cele doua lingurite de suc de lamaie si mai lasa oala pe foc pentru cateva minute.

Urmatorul pas este sa iei oala de pe foc si sa o lasi acoperita in jur de 20 de minute, pentru a te asigura ca legumele devin foarte moi. Urmeaza sa adaugi amestecul de smantana si seminte de fenicul, iar cu ajutorul unui blender de mana sa transformi supa intr-o crema omogena. La alegere, daca supa crema de cartofi mov este mult prea groasa pentru gustul tau, o poti face mai lichida cu putin lapte sau jumatate de cana de supa de legume. Serveste supa crema de cartofi mov in boluri de culoare alba, pentru a scoate in evidenta culoarea minunata a acesteia, si asezoneaza felul cu o lingurita de smantana si un fir de marar sau seminte de fenicul.

Salata de cartofi mov si fasole verde

Ce ingrediente iti vor trebui:

- 6-8 cartofi mov de mici dimensiuni
- 2 lingurite de ulei de masline
- 1 catel de usturoi
- o lingurita de capere
- o lingurita de mustar dijon
- 2 maini pline de fasole verde (aproximativ 250 g)
- suc si coaja de la o lamaie
- o ceapa verde
- o legatura de patrunjel
- frunze proaspete de oregano
- jumatate de lingurita de fulgi de ardei iute
- sare
- piper


Cum se prepara:

Pune la fiert o cratita mare cu apa si putina sare. Decojeste cartofii mov si taie-i in sferturi, apoi adauga-i in oala si lasa la fiert pentru 15 minute, pana cand acestia se inmoaie. Intre timp, intr-un bol mare amesteca caperele, usturoiul maruntit fin, mustarul, sare, piper si cateva lingurite de ulei de masline. Foloseste o spatula de lemn pentru a zdrobi caperele si usturoiul, iar din acest amestesc va trebui sa obtii o pasta pe fundul bolului.

Cand cartofii mov au fiert, ii poti adauga direct in bol, fara sa ii mai lasi la racit. In aceeasi oala in care au fiert cartofii mov, pune fasolea verde. Langa oala cu apa clocotita pregateste un bol cu apa rece, in care vei scufunda fasolea verde, dupa ce o lasi in jur de 3 minute la fiert. Apoi, lasa fasolea verde la scurs, vreo 2-3 minute, pentru ca vei vrea ca excesul de apa sa ajuna in bolul cu salata. Impreuna cu fasolea verde adauga si sucul de lamaie, coaja acesteia data pe razatoare, patrunjelul, frunzele de oregano si fulgii de ardei iute. Optional, poti alege sa adaugi si boabe de naut in amestec, pentru un gust mai bogat si consistent sau cateva jumatati de ou fiert.

Piure dulce din cartofi mov

Ce ingrediente iti vor trebui:

- 4 cartofi mov de dimensiuni medii
- jumatate de cana de lapte de cocos
- 50 g de unt
- 3-4 lingurite de miere
- jumatate de lingurita de praf de scortisoara
- un varf de lingurita de sare

Cum se prepara:

Un desert rapid si extrem de simplu este piureul dulce de cartofi mov. Daca pana acum ai zdrobit cartofi pentru a servi drept garnitura o portie de piure veti intelege cat de usor se poate prepara acest desert cremos si consistent, pe care il vei adora. Pentru a-l pregati, primul pas este sa preincalzesti cuptorul la 180 de grade Celsius.

Intre timp, spala cartofii si inteapa-i cu ajutorul unei scobitori. Asaza cartofii mov intr-o tava tapetata cu hartie de copt si da-i la cuptor pentru o ora. Daca acestia nu sunt complet moi cand ii scoti din cuptor, ii mai poti lasa pentru inca 10-15 minute la copt. Lasa-i sa se raceasca si incepe sa ii decojesti, dupa care taie cartofii mov cubulete. Pune cartofii intr-un blender daca doresti ca acestia sa devina o pasta cremoasa si fina, ori ii poti zdrobi de mana intr-un recipient. Muta continutul blenderului intr-un bol si adauga laptele de cocos, untul, praful de scortisoara, mierea si putina sare.

Amesteca-le pe toate pana cand toate ingredientele devin o pasta omogena, iar dupa gust mai adauga lapte de cocos, in cazul in care amestecul ti se pare mult prea gros. De asemenea, in momentul in care servesti acest desert din cartofi mov, il poti decora cu bucatele de nuca, stafide sau alune maruntite.

Tu in ce feluri de mancare vei folosi ineditii cartofi mov pentru a-i surprinde pe cei pe care ii iubesti? 

Sursa foto: bethdunham.ca, pinterest.com, loveandlemons.com, delightedmomma.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (3)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016