Rețete delicioase
Înapoi la

Sfecla rosie – proprietati si retete

Sfecla rosie – proprietati si retete

Andreea Gluh, redactor

Sfecla rosie este una dintre minunile pe care natura ni le pune la dispozitie. Numeroasele elemente benefice organismului pe care aceasta le contine contribuie la mentinerea starii de sanatate si reprezinta adjuvante in tratamentul diverselor afectiuni. Daca vrei sa afli care sunt proprietatile sfeclei rosii si ce retete delicioase poti prepara cu ajutorul ei, noi iti oferim cateva ponturi utile.

Sfecla rosie - proprietati nutritive 

Vitaminele A, C, B6, B9, calciul, fierul, magneziul, fosforul si potasiul sunt elementele demne de mentionat in ceea ce priveste continutul sfeclei rosii. Toate acestea iti mentin organismul in stare optima de functionare, iar daca optezi pentru un consum regulat, te pot ajuta sa ameliorezi anumite afectiuni.

Daca suferi de hipertensiune, trebuie sa stii ca sfecla rosie iti poate da o mana de ajutor. Vitamina C, potasiul si magneziul contribuie la functionarea normala a sistemului cardiovascular, prin scaderea colesterolului rau si prin mentinerea elasticitatii vaselor sanguine.

Lipsa fierului din organism poate duce la instalarea unei anemii si, ca urmare a acesteia, la aparitia unei stari de oboseala accentuata. Sfecla rosie contribuie cu succes la imbunatatirea starii organismului, actionand ca un tonic. In acelasi mod, aceasta radacina-minune le sare in ajutor si atletilor sau celor care depun un efort intelectual intens.

Pentru cele care se pregatesc sa devina mame, este bine de stiut ca acidul folic din sfecla rosie reprezinta un supliment necesar pentru dezvoltarea fatului.

Alte beneficii pe care consumul de sfecla ti le aduce se refera la ameliorarea problemelor digestive, datorita fibrelor continute de radacina, precum si la prevenirea aparitiei celulelor canceroase in organism.

Retete pentru preparate din sfecla rosie

Daca vrei sa te bucuri si tu de proprietatile sfeclei rosii, incearca sa o consumi sub forma diverselor preparate, de la salate pana la muraturi.

Iata cateva retete in acest sens!

Reteta mediteraneana pentru salata de sfecla rosie coapta, cu iaurt

Pentru a prepara o salata delicioasa din aceasta radacina, trebuie sa scoti din camara urmatoarele ingrediente:

- patru sfecle rosii mici, coapte in cuptor;

- doua linguri de zahar;

- trei linguri de ulei de masline

- doua cutii de iaurt degresat sau cu un continut normal de grasime, dupa cum preferi;

- patru linguri de otet;

- trei catei de usturoi pisati;

- marar proaspat tocat;

- sare si piper dupa gust.

Pentru a prepara acest deliciu culinar, trebuie sa cureti sfeclele de coaja si sa le tai in felii. Asaza bucatile intr-un bol si pune peste ele otetul, uleiul de masline, zaharul, sarea si piperul. Pune-le in frigider timp de trei ore, pentru a le permite sa se marineze. Cand timpul este aproape de final, pregateste un sos din iaurt si din usturoiul pisat intr-un mojar. Asezoneaza salata cu acest amestec si cu mararul tocat si serveste-o alaturi de o friptura la gratar, pentru a te bucura de un gust cu adevarat mediteranean.

Reteta pentru salata de sfecla rosie cu hrean

O alta salata de sfecla rosie pe care o poti savura este cea preparata in combinatie cu hrean.

Ingredientele de care ai nevoie sunt urmatoarele:

- doua sfecle rosii mici sau una de marime medie;

- o lingura de hrean ras;

- doua linguri de otet sau zeama de la o lamaie stoarsa;

- doua linguri de ulei;

- o lingurita de mustar;

- sare si piper dupa gust.

Pentru inceput, trebuie sa cureti sfecla rosie de coaja si sa o razi folosind razatoarea mica. Adauga si hreanul ras si amesteca-le bine. Intr-un alt vas prepara dressing-ul din otet sau zeama de lamaie, ulei, mustar, sare si piper. Amesteca aceasta compozitie pana cand se omogenizeaza, apoi o poti folosi pentru a asezona sfecla rosie si hreanul.


Reteta pentru sfecla rosie murata

Sfecla rosie murata reprezinta unul din deliciile tipice anotimpului rece si poate fi servita alaturi de diverse mancaruri, fie ca sunt preparate folosind carnea sau fara aceasta.

Daca vrei sa gusti si tu acest preparat, trebuie sa ai la indemana cateva ingrediente:


- 10 sfecle rosii, de mici dimensiuni;
- doua cesti de zahar;
- doua linguri de sare grunjoasa;
- 250 de mililitri de otet.

Mai intai sfeclele trebuie fierte timp de 15-20 de minute, dupa care este necesar sa le scoti din apa si sa le indepartezi coaja. Pastreaza trei cesti din lichidul in care ele au fiert.

In continuare, taie sfecla rosie in bucati si pune-le in borcane sterilizate in prealabil prin fierbere. Intr-o tigaie fierbe la foc mic lichidul ramas de la sfecla, zaharul, otetul si sarea. Lasa-le sa dea in clocot, apoi toarna amestecul peste sfecla din borcane. Sigilieaza-le pe acestea din urma cu ajutorul capacelor si pune-le la fiert folosind metoda bain-marie, timp de zece minute.



Pofta buna!

Pentru a beneficia de proprietatile sfeclei rosii, consuma regulat aceasta leguma. Incerca retete diferite pentru a o prepara, astfel incat gustul conferit de ingrediente sa fie mereu altul, insa elementul principal sa ramana neschimbat.

 

 

Articolul urmator
10 rețete rapide cu conopidă
10 rețete rapide cu conopidă
Ce culoare de ojă ar trebui să folosești?
Incepe quiz
Ce culoare de ojă ar trebui să folosești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.