Rețete delicioase
Înapoi la

Sosul sriracha: deliciu thailandez dulce-picant

Sosul sriracha: deliciu thailandez dulce-picant

Redactor Alexa Galgau

Bucataria asiatica nu conteneste sa ne surprinda cu arome care mai de care mai intense. Se stie ca mancarea orientala este de regula picanta, iar daca aceasta nu este, atunci sosurile de pe masa cu siguranta sunt. Combinatia dulce-picant este foarte des intalnita in aceasta parte a lumii, asa ca nu ne mira ca sosul sriracha este atat de popular in Thailanda si, mai nou, si in restul lumii. Acesta se serveste in special alaturi de preparate cu fructe de mare, dar si alaturi de taitei prajiti, o mancare raspandita in intreaga Asie.

Afla, asadar, cum sa prepari si tu un sos sriracha ca la carte, ca sa ai o alternativa exotica la banalul ketchup, de care probabil te-ai si plictisit pana acum!

Reteta pentru sos sriracha

Iuteala acestui sos nu este atat de puternica incat sa iti ia foc gura si orice alta aroma sa fie acoperita. Gustul picant, atunci cand este moderat, intensifica gustul mancarii si poate face diferenta intre un preparat banal si unul de neuitat. Tine minte, insa, ca trebuie sa il pregatesti cu cateva zile inainte, pentru ca ingredientele se lasa la macerat pe o perioada de 3-5 zile. 

Iata cum sa prepari cel mai popular sos thailandez!

Ingrediente:

- 500 g de ardei rosii jalapeno, cu coditele scoase;

- 250 g ardei iuti de tipul serano, cu coditele scoase;

- 4 catei de usturoi, curatati;

- 3 linguri de zahar brun;

- 1 lingura de sare;

- 80 ml de apa;

- 120 ml otet alb distilat.

Mod de preparare:

1. Taie ardeii jalapeno si serano, curatandu-i de seminte si membrane, apoi pune-i intr-un blender alaturi de usturoi, zahar, sare si apa. Mixeaza pana obtii o compozitie omogena.

2. Pune piureul intr-un vas mare de sticla, acopera gura acestuia cu o folie de plastic si depoziteaza-l intr-un loc intunecat intre 3 si 5 zile, amestecand compozitia o data pe zi. Aceasta va incepe sa faca balonase, din cauza fermentarii. De fiecare data cand amesteci, ai grija sa dai jos piureul de peretii vasului, cu ajutorul unei linguri. 

3. Compozitia fermentata (cu balonase) se pune inapoi in blender, alaturi de otet si se amesteca pana cand devine fina. Apoi, cu ajutorul unei bucati de tifon sau al unei site fine, se trece sosul intr-o tigaie, impingand cat de multa pulpa se poate prin orificii. Resturile ramase in tifon sau sita se arunca. 

4. Tigaia se pune pe foc mediu si se amesteca bine sosul cat fierbe, pana ajunge la consistenta dorita (5-10 minute).

5. Sosul sriracha se lasa la racit la temperatura camerei, apoi se pune in borcanele si se tine la frigider. Poate fi servit alaturi de orice preparat al carui gust este imbunatatit de ceva iute (carne, fructe de mare, orez sau chiar cartofi prajiti). 

Inlocuieste ketchupul picant cu sos sriracha si vei vedea ca nimic nu se compara cu un deliciu preparat chiar la tine acasa!

Sursa: allrecipes.com

Articolul urmator
8 rețete de paste la cuptor pe care să le încerci
8 rețete de paste la cuptor pe care să le încerci
Spune-ne ce știi să gătești de la zero și îți spunem cât de bine te descurci în bucătărie
Incepe quiz
Spune-ne ce știi să gătești de la zero și îți spunem cât de bine te descurci în bucătărie

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.