Rețete delicioase
Înapoi la

Reteta originala de supa de ceapa frantuzeasca

Reteta originala de supa de ceapa frantuzeasca

Redactor Alexa Galgau

Exista multe interpretari si variante ale celebrei supe de ceapa din Franta, insa cea mai buna ramane tot reteta originala, de la care a pornit totul. Reteta de mai jos este cea preferata de celebra Julia Child si, daca o incerci, te vei convinge ca are o aroma intensa, asa cum nu credeai ca poate sa aiba o supa. Sfatul nostru este sa folosesti si ingredientele care sunt optionale, pentru a-i spori savoarea.

Incearca si tu aceasta reteta originala de supa de ceapa frantuzeasca!

Supa de ceapa frantuzeasca

Ingrediente:

- 1.5 kg de ceapa alba, taiata felii subtiri;

- 15 ml de ulei de gatit;

- 30 g de unt;

- o lingurita de zahar;

- sare;

- 50 g de faina;

- 1.5 l de supa concentrata de vita (preferabil facuta in casa);

- 240 ml de vin rosu sau alb, sec;

- o lingurita de salvie uscata (optional);

- 300 g de Emmentaler ras;

- 110 g de parmezan ras;

- 30 ml de coniac (optional);

- o ceapa aurie cruda (optional);

- 8 felii de bagheta frantuzeasca (groase cam de 2.5 cm);

- 60 ml de ulei de masline.

Mod de preparare:

1. Pune un vas cu fund gros pe foc mic spre mediu, adauga o lingura de ulei pentru gatit si 2 linguri de unt in acesta. Adauga apoi feliile de ceapa si amesteca-le bine, pana cand sunt toate acoperite cu grasime. Acopera-le si lasa-le la calit pana devin translucide si moi. 

2. Urmeaza sa caramelizezi ceapa, asa ca va trebui sa dai focul pe mediu spre mare. Adauga peste ceapa o jumatate de lingurita de zahar si o lingurita de sare, apoi, lasa ceapa fara capac, amestecand in continuu pana cand aceasta devine maronie si mult mai redusa ca volum. 

3. Redu flacara la mic spre mediu si adauga 3 linguri de faina la ceapa. Mixul mai trebuie gatit pana cand faina capata o nuanta maronie. Daca nu se formeaza o pasta, poti sa mai adaugi unt. 

4. Adauga o cana de supa concentrata de vita calda, avand grija sa razuiesti fundul vasului cu o spatula, pentru a desprinde bucatelele lipite. Adauga apoi restul de supa, vinul si salvia si lasa totul sa fiarba inabusit aproximativ o jumatate de ora. 

5. Acum trebuie sa faci crutoanele pentru supa. Incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge fiecare felie de paine cu ulei de masline si pune-le pe toate pe tava cuptorului, lasandu-le sa se coaca circa 15 minute pe fiecare parte. Intre timp, verifica supa de gust si adauga condimente dupa gust. 

6. Adauga 2-3 linguri de coniac la supa si rade o jumatate de ceapa cruda in aceasta. Apoi, adauga cam jumatate din cascavalul Emmentaler in supa direct si amesteca. 

7. Scoate painea din cuptor si pune-o direct pe suprafata supei, presarand apoi restul cascavalului si parmezanului peste aceasta. Stropeste totul cu putin ulei, apoi pune vasul la cuptor, la 175 de grade Celsius, timp de o jumatate de ora. La sfarsit, da focul mai mare, pentru a rumeni cascavalul.

Bon appetit! 

Supa de ceapa frantuzeasca se serveste fierbinte si este un preparat care te va convinge sa incerci si alte retete frantuzesti delicioase!

Sursa: food.com

Articolul urmator
Fasole verde la borcan: cea mai bună rețetă
Fasole verde la borcan: cea mai bună rețetă
Ce tip de mancare te defineste?
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.