Rețete delicioase
Înapoi la

Tasche cu pegmez

Tasche cu pegmez

Laura Laurentiu

O alta reteta de demult...de demult tare! A trecut ceva vreme de cand eu insami nu am mai mancat asa ceva, mai mare pacatul, pentru ca e un desert pe cat de simplu, pe atat de bun. Surprinzatoare alaturare de aluat de taitei, cu umplutura de gem de prune gros, de abia pica de pe lingura - acela e "pegmezul" la banateni, plonjate in pesmet rumenit in unt si stropite cu smantana dulce. Astea sunt ta?chele cu pegmez:

Ingrediente:

aluat:

2 oua
200 de grame de faina (+/- 1 lingura)
1 praf de sare

Umplutura:

pegmez (un gem consistent de prune, caise sau macese)

Finisaj:

100 de grame de pesmet
30 de grame de unt
100 de grame de zahar
1 plic de zahar vanilat

faina pentru presarat
1 albus de ou pentru lipit foile

smantana dulce (pentru frisca) lichida, pentru servit

Preparare:

Se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios din oua, faina si 1 praf de sare.

 

 

Aluatul se imparte in doua parti identice care se intind, pe planul de lucru presarat cu faina, in doua foi dreptunghiulare, cat mai egale:

 

Pe suprafata uneia dintre foi se traseaza, cu un cutit sau cu rola de patiserie - fara a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale.

In fiecare patrat se aseaza aproximativ 1/2 lingurita de pegmez.

  

Cu pensula inmuiata in albusul putin batut, se traseaza liniile ce delimiteaza patratele, se unge si de jur imprejurul foii de aluat.

  

Deasupra se aseaza cealalta foaie de aluat, se preseaza bine deasupra portiunilor unse cu albus, ca sa se lipeasca. Marginile, eventual, se presara cu putina faina (daca e nevoie). Urmand liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit intre ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cutit bine ascutit) in patratele.

  

Se pune o oala incapatoare (4 litri) plina cu apa pe foc.

Intre timp, pesmetul se rumeneste in unt, pana ce primeste o culoare aurie:

 

Se amesteca pesmetul rumenit cu zaharul si zaharul vanilat:

  

Cand apa da in clocot, se pun in oala ta?chele, toate deodata. In scurt timp, ele se vor ridica deasupra:

  

Dupa ce s-au ridicat la suprafata, eu le-am lasat sa fiarba in clocot pentru inca 2 minute - mie nu imi plac pastele prea fierte, cine le doreste mai moi poate sa le fiarba mai mult.

Taschele se scurg de apa:

  

Se tavalesc prin pesmet:

  

  

Se servesc calde, stropite cu smantana dulce si (sau) gem (fluid).

  

Aceasta reteta ti-a fost oferita de: http://cuinabanateana.blogspot.com/ .

 Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Placinte pe placul tuturor
De incercat: Dovlecei crocanti la cuptor!
Desert de vara: Rapid si racoros - Cataif cu frisca

 
 Subiecte de pe forum:

Preparate rapide, idei pentru criza de timp
Ce mai gatim?
Silueta viselor vs. mancatul rapid
Mai exista genul de "femeie la cratita"?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (72)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    alessia (anonim)
    3 septembrie 2009 04:04

    da, Laura, bunica mea facea magiunul cu miez de nuca. Ce vremuri!

    Teo (anonim)
    30 august 2009 23:11

    Excelent scris. Aproape ca-mi vine sa ma apuc de facut reteta.Pare foarte gustos, mai ales ca are si fotografiile cu pasii de urmat.Mai vrem!!!

    asYa (anonim)
    29 august 2009 10:10

    da, coltunasi (si pe limba ardelenilor)... de cand nu am mai mancat!

    alexa (anonim)
    27 august 2009 11:11

    magiunul este exact gem de prune peste tot in tara

    laura (anonim)
    25 august 2009 17:05

    alessia, in moldova magiunul este exact gem de prune, sau are ceva diferrit? e cumva gem de prune cu miez de nuca?

    alessia (anonim)
    23 august 2009 03:03

    adica... coltunasi cu magiun, pe limba celor din Moldova :)))) Delicios!