7 mituri despre iubire care iti pot afecta relatia

7 mituri despre iubire care iti pot afecta relatia

Redactor Alexa Galgau

Iubirea este cel mai complex sentiment uman, asa ca nu este de mirare ca ocupa un loc atat de important in vietile noastre. Cand vine vorba despre dragoste, exista tot atatea pareri cati oameni sunt pe lume. Fiecare persoana crede sau ajunge sa creada ca intelege perfect iubirea, insa de multe ori suntem pacaliti si alegem sa ne ghidam dupa niste idei false despre acest sentiment minunat.

Iata 7 mituri despre iubire care iti pot afecta relatia in cel mai rau mod posibil!

7 mituri despre iubire

Mitul #1: iubirea e imprevizibila

Multe persoane traiesc cu impresia ca iubirea nu poate urma o traiectorie obisnuita, ci are un drum doar al ei, care nu poate fi anticipat. Gresit, spun cercetatorii, care au reusit sa prezica rata de succes a unei relatii pe baza unor criterii clar stabilite. Dintre acestea, cele mai importante au fost modul in care partenerii isi rezolvau conflictele si raportul dintre comentariile pozitive si negative la adresa celuilalt. Conform studiilor din ultimii ani, exista patru tipuri de relatii, dintre care doar una rezista pana la adanci batraneti. 

Mitul #2: dragostea adevarata trece peste orice provocare

Desi iubirea presupune mai multa putere de a trece peste momentele dificile, exista si situatii care pot duce la destramarea unei relatii, mai ales daca nu sunt gestionate cum trebuie. Oamenii pot trece prin momente traumatizante si, chiar daca simt iubire pentru cealalta persoana, nu este exclus sa nu mai poata continua relatia. O astfel de situatie este, de exemplu, pierderea unui copil. Oricat de mult s-ar iubi parintii, este absolut necesar sa se faca eforturi reale spre vindecare, nu sa se lase totul in voia sortii, pentru ca trauma nu trece de la sine. 

Mitul #3: dragostea este suficienta pentru ca o relatie sa mearga

Dragostea este ingredientul cel mai important al unei relatii. Insa aceasta trebuie privita intotdeauna ca o planta care trebuie udata si ingrijita constant. Chiar daca acum va iubiti, asta nu inseamna ca nu trebuie mereu sa incercati sa va innoiti sentimentele si sa va cunoasteti tot mai bine. Iubirea este un sentiment care evolueaza in timp, nu apare brusc si ramane la fel pana la sfarsit. O relatie se poate destrama chiar daca cei doi se iubesc, pentru ca partenerii nu fac eforturi pentru a o improspata.

Mitul #4: iubirea inseamna doar „noi”

Renuntarea completa la propria persoana si la tot ceea ce insemni tu este cea mai mare greseala pe care o poti face intr-o relatie, pentru ca urmatorul pas este co-dependenta. Aceasta este adesea confundata cu iubirea, insa este foarte diferita si de multe ori cauzeaza nefericire in relatie. Intr-o legatura sanatoasa, ambii parteneri isi pastreaza individualitatea si activitatile independente, pentru ca orice om are nevoie de spatiu. Nevoia de spatiu personal nu este echivalenta cu lipsa iubirii, ci este ceva firesc. O relatie toxica, nesanatoasa, lasa loc doar pentru noi, ceea ce in timp duce la destramarea ei. 

Mitul #5: iubirea nu lasa loc de greseli

Oamenii sunt fiinte foarte complexe din punct de vedere emotional si este foarte posibil ca o persoana sa te iubeasca, dar uneori sa calce stramb. Sa luam ca exemplu infidelitatea. Aceasta are, de regula, cauze emotionale adanci si de putine ori un barbat insala atunci cand este perfect multumit de relatia lui. Inselatul nu este numai fizic, ci poate fi strict emotional sau mental. Desi doua persoane se iubesc, pot exista momente in care se intampla sa devina interesate de altcineva, insa asta nu inseamna ca nu mai simt dragoste fata de partener. Nu spune nimeni ca a insela este in regula, insa este imposibil ca doi oameni sa aiba o relatie perfecta si sa nu se mai gandeasca niciodata si la altcineva, fie chiar si pentru o perioada scurta.

Mitul #6: iubirea este un sentiment irational

Indragostirea este un sentiment irational, dar dragostea este foarte rationala, de multe ori, pentru ca vrei sa vezi persoana in cauza asa cum este, iar acest lucru presupune luciditate. Desi are multe insusiri care poate nu iti plac, o accepti asa cum este si ajungi sa ii iubesti si defectele, pentru ca stii ca orice om are slabiciunile lui. In vreme de starea de „indragosteala” e superficiala si dispare, dragostea este rationala in mare masura, stabila si foarte lucida, ceea ce o si face sa reziste probei timpului. 

Mitul #7: dragostea nu poate fi putina sau multa, ci exista sau nu 

Cand vine vorba despe iubire, suntem foarte radicali si consideram ca fie iubesti pe cineva, fie nu iubesti deloc persoana in cauza. Ne este foarte greu sa acceptam ca exista si sentimente intermediare, insa stiinta vine sa ne contrazica ideile. Se pare ca iubirea poate fi gradata si este foarte posibil sa iubesti enorm, mult, destul de mult, cat de cat sau putin, de exemplu. Asadar, sentimentele umane sunt mult prea complexe pentru a fi prezentate numai in alb si negru. 

A nu mai crede aceste mituri despre iubire inseamna a face un pas spre maturizarea emotionala. Poate ca iubirea nu este ca in basme, dar asta nu inseamna ca nu este cel mai frumos sentiment pe care il poate avea un om. 

Articolul urmator
Frică de angajament sau pur și simplu ești în relația greșită? Adevărul se află chiar în fața ta
Frică de angajament sau pur și simplu ești în relația greșită? Adevărul se află chiar în fața ta
Îți sabotezi relația?
Incepe quiz
Îți sabotezi relația?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.