Abuzul emotional in cuplu

Abuzul emotional in cuplu

Redactor Alexa Galgau

Spre deosebire de violenta in cuplu, abuzul emotional este mult mai subtil, iar, de multe ori, victimele nici macar nu isi dau seama ca sunt expuse la asa ceva. Uneori, desi pare greu de crezut, violenta la nivel psihologic poate fi chiar mai periculoasa decat cea fizica, deoarece afecteaza grav imaginea victimei despre sine.

Tu stii daca te afli intr-o relatie in care esti expusa abuzului emotional? Afla, mai departe, care sunt semnele ca esti victima unui astfel de comportament!

Abuzul emotional, doar o alta forma de violenta

Poate ca nu stii exact ce inseamna abuz emotional si ti se pare ca este un termen destul de vag. Prin aceasta forma de abuz psihologic, o persoana incearca sa o subjuge pe cealalta prin unelte precum frica, umilirea si violenta verbala. Si vestea proasta este ca se poate intampla si in relatii foarte apropiate, de tipul parinte-copil sau sot-sotie. Chiar si criticismul excesiv este considerat o forma de abuz emotional - nu e de mirare ca acesta este unul dintre motivele principale din cauza carora barbatii insala .

Abuzul emotional este ca o forma de spalare a creierului care slabeste tot mai mult stima de sine a victimei, indiferent ca este aplicat sub forma de critica, intimidare sau sub forma unor asa-zise intentii mai nobile, precum "indrumare", "invatare" si "sfatuire". In cele din urma, persoana abuzata ajunge sa isi piarda respectul de sine. Abuzul emotional loveste acolo unde doare mai tare, lasand cicatrici care nu se vindeca niciodata.

Exista multe forme de abuz psihologic in cuplu, cele mai comune fiind urmatoarele:

1. Agresivitatea , care, in acest caz, este in primul rand verbala. Ea include jignirea, acuzarea, invinuirea si amenintarea victimei. Acest comportament este de obicei direct is evident, iar cel care abuzeaza nu face altceva decat sa submineze egalitatea si autonomia care ar trebui sa aiba loc de cinste in orice relatie sanatoasa. Din nefericire, agresivitatea se prezinta si intr-o forma mai subtila, ca "ajutor". Criticarea, sfatuirea, oferirea de solutii si chiar si interogarea altei persoane pot intr-adevar sa aiba la baza si intentii bune. In anumite cazuri, insa, aceste comportamente pot cauta sa controleze sau sa umileasca o persoana. Foarte comuna este si expresia "Stiu eu mai bine", prin care victima este pusa la colt si nu se afla pe picior de egalitate cu partenerul.

2. Umilirea si subminarea victimei, pana in punctul in care aceasta isi pierde increderea in sine. Cel care abuzeaza poate sa rada pe seama partenerei in public, sa foloseasca sarcasm excesiv, sa ii ridiculizeze opiniile si sentimentele etc. Bineinteles, orice astfel de act de abuz emotional nu va fi recunoscut, ci negat cu vehementa. S-ar putea chiar sa auzi ca "Esti prea sensibila, nu stii de gluma".

3. Acuzarea si blamarea pe nedrept, insotite de asteptari nerezonabile. O persoana care vrea sa domine va astepta sa primeasca marea cu sarea, fara insa a oferi nimic. Ea este incapabila sa rada de sine, sa isi ceara scuze si are tendinta de a da vina pe toata lumea pentru nefericirea si problemele ei. Desigur, acest lucru se aplica si cand fac o greseala evidenta sau se poarta sub orice critica - intotdeauna vor exista alti oameni vinovati.

4. Distantarea emotionala sau tacerea ca pedeapsa este o alta forma de abuz emotional. Uneori, acesta nu se manifesta intr-un mod agresiv, ci pur si simplu printr-o indiferenta fortata. Ai gresit, asadar meriti o pedeapsa - asa gandeste cel care abuzeaza. Asadar, in loc sa discute cu tine, alege sa te treaca prin cele mai cumplite stari printr-o tacere "semnificativa", menita sa te tortureze si sa te faca sa recunosti ca ai gresit (chiar daca nu e adevarat). Desigur, dupa ce recunosti ca numai tu esti de vina, vei primi la un moment dat iertarea (totul din marinimie). Aceasta forma subtila de abuz emotional este atat de frecventa, incat probabil nici nu ni se mai pare ceva iesit din comun. In general, femeile sunt cele care apeleaza la aceasta strategie.

5. Codependenta si "punerea in lesa" a cuiva. Daca cineva te trateaza nu ca si cum ai fi o entitate separata, ci o extensie a propriei lor persoane, atunci este vorba despre abuz emotional. In aceste cazuri, este ceva obisnuit ca persoana respectiva sa astepte sa ii dai raportul referitor la unde esti, cu cine si ce faci, chiar daca uneori pare a fi interes sincer fata de persoana ta. Aceasta atitudine implica o lipsa a respectului fata de nevoia ta de spatiu, de libertate si de intimitate, fireasca pentru orice om. In plus, indiferent cat incerci sa explici ca ai decis ceva, persoana respectiva ia hotararile pentru tine, deoarece are impresia ca stie totul mai bine.

Acum ca stii in cum se manifesta abuzul emotional si cat de grav poate fi, analizeaza cu atentie relatia ta si nu lasa pe nimeni sa te transforme intr-o victima.

Articolul urmator
Cele 9 semne clare că nu poți să ai încredere în EL
Cele 9 semne clare că nu poți să ai încredere în EL
Ce tip de cuplu formati?
Incepe quiz
Ce tip de cuplu formati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (32)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.