Care este cea mai potrivita varsta pentru casatorie

Care este cea mai potrivita varsta pentru casatorie

Redactor Alexa Galgau

Intr-o lume in care jumatate dintre casatorii se incheie cu divort, nu putem sa nu ne intrebam ce am putea sa facem ca sa nu fim si noi printre cei care ajung sa renunte la mariaj. Succesul unei relatii depinde de atat de multi factori, incat este aproape imposibil sa ii ai pe toti in vedere. Insa stiinta incearca sa disece relatiile si sa vina cu solutii pentru ca oamenii sa nu fie nevoiti sa treaca prin divort. Conform cercetarilor recente, varsta pentru casatorie este foarte importanta si se pare ca exista o legatura stransa intre aceasta si rata divorturilor.

Afla, asadar, care este cea mai potrivita varsta pentru casatorie, daca nu vrei sa divortezi!

Varsta potrivita pentru casatorie: intre 28 si 32 de ani 

Un studiu realizat de un sociolog de la Universitatea din Utah, publicat in 2015 in Institute of Family Studies, a scos la iveala ca varsta potrivita pentru casatorie este intre 28 si 32 de ani. Potrivit specialistilor, daca te mariti la aceste varste, ai mai putine sanse sa divortezi, cel putin in primii 5 ani de casnicie. Inainte de a ajunge la concluzia de mai sus, sociologii credeau ca stabilitatea in casnicie este direct proportionala cu varsta - cu cat te casatoresti mai tarziu, cu atat ai sanse mai mari ca mariajul sa fie de lunga durata. 

Au fost analizate date adunate intre anii 2006 si 2010 si intre 2011 si 2013 si s-a descoperit o curba interesanta in graficul care reprezenta rata divorturilor corelata cu varsta: exista o scadere dramatica a separarilor in cazul cuplurilor formate din tineri intre 28 si 32 de ani, dupa care rata divorturilor creste surprinzator de mult in cazul celor trecuti de 35-40 de ani. Asadar, pentru a avea o casnicie reusita, nu trebuie sa te mariti nici prea tanara, dar nici prea tarziu.

Specialistii ofera si o explicatie a varstei potrivite pentru casatorie: oamenii ajung in general la un grad suficient de crescut de maturitate atunci cand se apropie de varsta de 30 de ani, astfel incat isi pot da seama mai usor daca sunt manati de hormoni sau chiar au sentimente reale. La o varsta de peste 28 de ani, orice om a luat deja decizii importante pentru viata lui si a devenit mai reponsabil si mai atent. Totodata, la aceasta varsta sunt sanse mari sa existe un echilibru financiar, aspect care confera stabilitate unei relatii. Atunci cand casatoria are loc prea devreme, multe persoane nu sunt capabile sa faca fata tuturor provocarilor care apar, pentru ca este nevoie de maturitate si de discernamant pentru a mentine o casnicie, dragostea nefiind suficienta.

La polul opus, casatoriile care au loc mai tarziu in viata presupun unirea a doi oameni complet maturizati, dar care nu au aceeasi adaptabilitate ca in tinerete. Aceasta inseamna ca, desi sunt maturi si responsabili, ei sunt mult mai putin dispusi sa faca compromisuri si mici schimbari pentru viata de cuplu. 

Cu toate acestea, rezultatele studiilor in acest sens sunt adesea contradictorii si ne pot induce in eroare, deci varsta potrivita pentru casatorie ramane inca un mit, oricat de mult am vrea sa existe o formula magica prin care sa ramanem alaturi de persoana iubita intreaga viata.

Divortul este un pattern social foarte greu de masurat, tocmai din cauza multitudinii de factori care duc la destramarea relatiei. Totodata, e important sa retinem si faptul ca, indiferent de varsta la care ne casatorim, oamenii se schimba in permanenta. Iar asta inseamna ca la un moment dat drumurile partenerilor sa vor desparti, fara sa fie vina cuiva anume.

Poate ca de multe ori punem prea mare pret pe a da vina pe cineva, cand, de fapt, pur si simplu se poate intampla sa devenim incompatibili. Acest lucru este valabil mai ales pentru cuplurile formate in adolescenta, care de multe ori nu rezista din cauza ca partenerii se maturizeaza diferit si trec prin schimbari majore. Insa acelasi lucru se poate intampla si in cazul partenerilor de varste mai inaintate. Chiar daca acestia sunt pe deplin maturi, asta nu inseamna ca viata nu le rezerva experiente si schimbari care pot duce la divort. 

Secretul unui mariaj care rezista probei timpului consta in efortul sustinut de a-l intelege pe celalalt si in dorinta de a rezolva conflictele, transformandu-le in ceva productiv, nu in drame existentiale. Asadar, varsta potrivita pentru casatorie poate juca un rol important in stabilitatea relatiei de cuplu, dar exista multe alte lucruri care pot influenta succesul unui mariaj.

Articolul urmator
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l discutați la prima întâlnire
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l discutați la prima întâlnire
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.