Cat de importanta e comunicarea in cuplu: cand si cum sa comunici cu partenerul

Cat de importanta e comunicarea in cuplu: cand si cum sa comunici cu partenerul

Redactor Alexa Galgau

Atunci cand esti intr-o relatie, oricat de multa iubire ar exista, tot este nevoie de depui un efort constant pentru ca lucrurile sa mearga bine, fiindca relatiile interumane sunt pe cat de frumoase, pe atat de complexe. Daca tii cu adevarat la cineva, esti pregatita atat pentru momentele minunate, cat si pentru cele mai putin idilice, in care abilitatile de comunicare sunt esentiale pentru a trece cu bine peste obstacole.

Citeste despre cat de importanta este comunicarea in cuplu si cum sa te folosesti de ea pentru a te apropia de partenerul tau chiar si in momentele dificile!

Comunicarea in cuplu, mai dificila decat pare

Chiar si in paradis mai apar probleme, mai ales dupa ce se incheie faza "lunii de miere" a relatiei si ati inceput sa va obisnuiti unul cu celalalti si, sa o spuneam pe aceea dreapta, sa nu va mai ascundeti defectele cu aceeasi maiestrie ca la inceput. Atunci pot aparea anumite probleme, la care se adauga stresul si alte dificultati ale vietii de zi cu zi. Adevarul este ca nu e deloc usor sa mentii o relatie armonioasa, ci trebuie sa fii dispusa sa depui un efort in acest sens. In momentele dificile, trebuie sa iti controlezi emotiile si sa incerci sa intelegi si punctul de vedere al partenerului. Comunicarea nu inseamna numai schimb de vorbe, ci si de emotii si nu face casa buna cu dorinta de a domina, de a castiga un "razboi" sau de a avea dreptate cu orice pret. Scopul ei este de a va ajuta sa depasiti problema si sa ajungeti mai apropiati.

Iata, asadar, cateva sfaturi legate de comunicarea in cuplu!

1. Discuta problemele la momentul potrivit. Daca te macina ceva si ai vrea sa discuti cu partenerul tau, asigura-te ca alegi momentul potrivit. De exemplu, nu il intrerupe pe iubitul tau atunci cand se uita la un meci de fotbal sau la un serial care ii place foarte mult, pentru ca, fireste, se va simti iritat. De asemenea, daca are un examen important sau un deadline la munca ori pur si simplu este foarte obosit, amana discutia pentru un moment mai potrivit. Spune-i ca vrei sa vorbiti despre ceva atunci cand sunteti amandoi in aceeasi camera si nu faceti ceva important. Trebuie sa ai rabdare si sa te asiguri ca nu incepi o discutie intr-o situatie care ar putea genera tensiuni, pentru ca va fi foarte greu sa fiti pe aceeasi lungime de unda. 

2. Alege vorbirea fata in fata. Desi traim intr-o era a comunicarii pe cale digitala si nu ni se mai pare deloc nepotrivit sa purtam discutii prin SMS, Skype sau Facebook, nimic nu se compara cu o comunicare fata in fata. Orice mesaj scris poate fi interpretat gresit, pentru ca lipsesc tonul, limbajul trupului si contactul vizual, componente esentiale ale comunicarii interpersonale. Chiar si un mesaj inofensiv ar putea fi interpretat ca avand o tenta negativa. Inclusiv declaratiile de iubire ar trebui pastrate pentru momentele intime, cand stati imbratisati. Nu spune nimeni ca nu poti sa ii trimiti mesaje dragalase ori "picante", insa nu uita de valoarea comunicarii fata in fata.

3. Nu il ataca. Sa zicem ca te-a suparat cu ceva si iti este greu sa treci peste. Chiar si atunci cand suntem bine intentionati, reprosul este greu de acceptat de catre cei din jur si orice critica poate fi dureroasa. Daca folosesti cuvantul "tu", ar putea sa sune ca si cum l-ai ataca pe iubitul tau, iar acesta va intra automat intr-o stare defensiva si va fi mult mai putin receptiv la ceea ce spui. Incearca sa folosesti "eu" mai degraba. De exemplu: "Eu simt ca ne-am indepartat in ultima vreme" in loc de "Ai fost mai distant in ultima vreme". 

4. Vorba dulce mult aduce. Aceasta zicala nu este doar o vorba-n vant. Daca il iubesti pe partenerul tau, inseamna ca are calitati pe care le apreciezi si pentru care esti recunoscatoare. Atunci cand suntem suparati, avem tendinta de a uita toate lucrurile pozitive si de a pune accentul doar pe greseli si defecte. Vrei sa ii atragi atentia asupra unui aspect care te-a deranjat? Incepe prin a-i spune ceva pozitiv, inainte de a sari in miezul problemei. De exemplu: "Stii ca admir foarte mult faptul ca esti ambitios la munca, insa mi se pare ca petrecem tot mai putin timp impreuna. Cum am putea rezolva problema?". 

5. Foloseste-te de limbajul trupului.  Atunci cand vorbesti cu iubitul tau, priveste-l in ochi. Contactul vizual consolideaza increderea intre doua persoane si arata ca esti cu adevarat interesata de ceea ce spune. Fii complet prezenta atunci cand vorbiti, chiar daca ceea ce iti povesteste nu este ceva ce te intereseaza foarte mult. Comunicarea inseamna ascultare activa. Orice om isi doreste sa aiba in fata cui sa isi deschida sufletul, stiind ca persoana respectiva isi doreste sa il asculte cu adevarat.

6. Aplica regula celor 48 de ore. Daca te-a deranjat ceva, desigur ca nu poti sa tii totul in tine si sa ignori o problema care ar putea degenera. Poate ar fi mai intelept, insa, sa nu te arunci cu capul inainte intr-o discutie pe aceasta tema. De fapt, lasa apele sa se linisteasca si asteapta 48 de ore inainte de a deschide subiectul. Daca dupa acest timp inca te mai simti ranita ori deranjata, este cazul sa ii spui. Daca nu, este foarte probabil sa fi fost un moment trecator de care nu merita sa te mai agati. Tine minte totusi ca partenerul tau nu iti poate citi gandurile, deci nu va sti ca a gresit decat daca ii spui cu sinceritate de ce te simti suparata. Atunci cand isi cere iertare din suflet, accepta-i scuzele si uita de problema.

7. Fii recunoscatoare si spune-i si lui. Una dintre cele mai mari greseli de comunicare in cuplu este ca avem tendinta de a discuta in mod special despre ceea ce nu merge bine. Tot ceea ce iubim la cineva pastram in noi si ne comportam ca si cum s-ar intelege de la sine ca suntem recunoscatori. Din cauza ca nu investim suficienta atentie in aceasta directie, adesea uitam toate calitatile minunate ale persoanelor dragi. Omitem sa mai facem complimente si sa observam lucrurile marunte care ne plac si nu de putine ori devenim dispusi sa "comunicam" doar atunci cand ceva ne apasa. Este momentul sa schimbi aceasta atitudine. Daca ai norocul sa iubesti si sa fii iubita, propune-ti ca in fiecare zi sa iti amintesti de trasaturile care te-au facut sa te indragostesti de omul de langa tine. Priveste-l din nou cu ochi de indragostita si spune-i cat de mult il apreciezi, nu il lasa sa ghiceasca. 

Comunicarea in cuplu implica nu doar vorbe, ci si sentimente, ascultare activa si dorinta de a rezolva problema, nu de a avea dreptate neaparat. Daca iubesti pe cineva, lasa orgoliul deoparte si urmeaza sfaturile de mai sus, iar relatia va fi cat se poate de armonioasa!

Articolul urmator
Obiceiul saptamanal care poate imbunatati orice relatie, potrivit unui terapeut de cuplu
Obiceiul saptamanal care poate imbunatati orice relatie, potrivit unui terapeut de cuplu
Test de cuplu: cât de bine vă cunoașteți unul pe celălalt?
Incepe quiz
Test de cuplu: cât de bine vă cunoașteți unul pe celălalt?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.