Ce nu stiai despre iubire: 10 adevaruri stiintifice

Ce nu stiai despre iubire: 10 adevaruri stiintifice

Redactor Alexa Galgau

Dragostea este unul dintre cele mai importante sentimente pe care le traim, dar si unul dintre cele mai neintelese. Din motive biologice, dar si culturale, multi dintre noi considera ca avem nevoie de o relatie de lunga durata pentru a fi impliniti. Totusi, iubirea nu este ceva exterior, ci izvoraste din noi si depinde in totalitate de deschiderea noastra sufleteasca. Pentru ca, de multe ori, dragostea ne ofera fericire, dar si confuzie, oamenii de stiinta au studiat acest sentiment complex si au reusit sa puna la punct cateva adevaruri stiintifice legate de el.

Iata ce nu stiai despre iubire!

10 adevaruri stiintifice despre iubire

1. Iubirea este diferita de pasiune sau de dorinta fizica

Desi atractia fizica este o parte importanta a iubirii pentru cei mai multi dintre noi, dragostea este diferita de dorinta sexuala. De aceea, aventurile de o noapte nu conduc la o relatie pe termen lung. Studiile au aratat, prin scanarea unui numar mare de creiere, ca dorinta fizica se manifesta in zona creierului atribuite perechii motivatie-recompensa, in vreme ce luminitele dragostei aprind acele zone ale creierului asociate cu grija si empatia.

2. Dragostea este atat o emotie de moment, cat si o stare mentala de lunga durata

Noile cercetari arata ca simti iubirea de moment ca o stare de comuniune sau ca o conexiune puternica. Doua inimi bat impreuna precum una singura - nu exista degeaba aceasta vorba. Pe de alta parte, dragostea poate fi o stare emotionala si mentala in care simtim o grija profunda fata de binele celuilalt si ne simtim motivati sa il ajutam sa treaca peste suferinta.

3. Relatiile de durata necesita mult efort

O analiza a mai multor studii despre relatiile de lunga durata a scos la lumina o serie de comportamente comune in randul celor care raman impreuna mult timp sau poate chiar o viata. Printre acestea, a reiesit faptul ca partenerii se gandesc intr-un mod pozitiv unul la celalalt cand nu sunt impreuna, se sustin reciproc in ceea ce priveste dezvoltarea personala si au impreuna activitati care ii ajuta sa evolueze. Asadar, o relatie trebuie hranita mereu!

4. Ne putem creste capacitatea emotionala

Suna bine, nu? Studiile facute asupra calugarilor budisti au aratat ca practicile meditative de mindfulness si compasiune pot conduce la cresterea capacitatii emotionale in doar cateva luni. Acesti calugari, care practica meditatia, au un ritm diferit al undelor alpha din creier, fata de oamenii obisnuiti. Meditatia si practicarea compasiunii pot creste nivelul empatiei, scazand, in acelasi timp, centrii din creier asociati cu frica.

5. Dragostea nu este doar in capul nostru

Numeroase cercetari realizate de-a lungul timpului au condus catre o idee care nu ne este straina: dragostea are legatura stransa cu bunastarea trupeasca. Singuratatea si lipsa interactiunii sociale au fost asociate cu o viata mai scurta, in aceeasi masura ca si fumatul.

6. Daca ne concentram pe iubire, putem sa o dezvoltam

Atunci cand facem un efort sustinut de a ne concentra pe sentimentul de iubire si pe actiunile pozitive catre persoana draga, intram intr-o spirala a aprecierii, fericirii si reciprocitatii. Studiile legate de recunostinta au aratat ca exprimarea gratitudinii in cuvinte sau actiuni creeaza sentimente pozitive atat in cel care o exprima, cat si in cel careia ii este adresata.

7. Dragostea nu este o cantitate fixa

Daca iubesti o persoana foarte mult, aceasta nu inseamna ca nu vei mai avea destula iubire pentru altii. De fapt, situatia este opusa. Dupa cum am spus si mai devreme, capacitatea de a iubi poate fi dezvoltata si creste exact precum un bulgare de zapada, tot mai mult, pe masura ce aluneca pe o panta pozitiva.

8. Dragostea nu este neconditionata

Una dintre conditiile dezvoltarii sentimentului de iubire este senzatia de siguranta. Pentru a crea legaturi emotionale si empatice cu cineva, cortexul prefrontal trebuie sa trimita un semnal catre centrul de alarma al creierului, pentru ca acesta sa isi dezactiveze "scuturile". Persoanele cu traume in copilarie sau care au fost expuse la abuzuri fizice si alte situatii care pun in pericol siguranta, pot avea probleme cu capatarea increderii in ceilalti.

9. Iubirea este contagioasa

Exprimarea grijii, a compasiunii si a empatiei poate face ca aceste sentimente sa fie molipsitoare. Acesta este, probabil, si motivul pentru care mari lideri precum Dalai Lama sau Nelson Mandela ii inspira pe ceilalti sa fie mai buni si sa isi ajute semenii. Daca nu esti convinsa, incearca un mic experiment: arata-i cuiva bunatate si compasiune si observa-i reactia. Nu degeaba exista conceptul ca primesti ceea ce oferi!

10. Dragostea nu tine neaparat pana la adanci batraneti, dar ar putea

Problema cu ideea dragostei eterne este tocmai faptul ca ea nu poate ramane neschimbata, in conditiile in care noi insine ne schimbam mereu. Nu mai suntem aceleasi persoane ca acum 10 ani. Experientele de viata ne pot altera biologic, mental si comportamental. De aceea, relatiile trebuie sa treaca prin adevarate provocari, mai ales atunci cand directiile a doi oameni incep sa fie diferite. Un cercetator de la Stony Brook University a descoperit ca foarte putini oameni aflati in relatii de lunga durata aveau aceeasi harta a creierului precum cei care abia se indragostisera. Asadar, dragostea se schimba, la fel ca si oamenii, dar aceasta nu inseamna ca schimbarea este neaparat inspre rau.

Aceste adevaruri stiintifice despre iubire arata faptul ca nu stiam prea multe despre acest sentiment minunat si ca inca mai avem destul de descoperit despre noi insine si cum ne raportam la cei din jur.

Sursa: psychologytoday.com

Articolul urmator
Doctorul Cristian Andrei despre cuplurile care divorțează, deși sunt compatibile. „Pe scurt, divorțează din cauza celorlalți."
Doctorul Cristian Andrei despre cuplurile care divorțează, deși sunt compatibile. „Pe scurt, divorțează din cauza celorlalți."
Ce fel de iubire meriți?
Incepe quiz
Ce fel de iubire meriți?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.