Ce sa faci daca relatia s-a schimbat in rau: 4 solutii vitale

Ce sa faci daca relatia s-a schimbat in rau: 4 solutii vitale

Redactor Alexa Galgau

Daca la inceput relatia ta aducea cu un adevarat basm, iar acum pare ca a luat o turnura neasteptata intr-o directie negativa, este momentul sa revii cu picioarele pe pamant, sa iti cobori capul din nori si sa actionezi spre a rezolva situatia.

Iata ce sa faci daca relatia ta s-a schimbat in rau!

S-a schimbat relatia: ce e de facut?

Desigur, cand spunem ca s-a schimbat relatia, ne referim la faptul ca s-a modificat modul in care cele doua persoane interactioneaza. Asadar, problema porneste de la schimbarea unuia dintre voi. Se intampla uneori ca, indiferent cat de bine intentionata esti, sa simti deodata ca iubitul tau este diferit. In acest caz, vei ajunge sa te torturezi singura, intrebandu-te cu ce anume ai gresit.

Iata cateva sugestii care te pot ajuta sa clarifici situatia si sa salvezi relatia:

1. Analizeaza daca el s-a schimbat sau pur si simplu ti s-a modificat tie perceptia

Odata ce atractia initiala s-a evaporat si fluturasii din stomac au disparut, este posibil ca ceea ce te-a atras la partener sub influenta indragostirii sa nu mai fie acum o trasatura care sa te incante foarte mult. Fara ca el sa se schimbe, perceptia ta se poate modifica. Iata doar cateva exemple in acest sens (in stanga ai insusirile lui asa cum le vedeai prin ochii de indragostita, iar in dreapta le ai asa cum ti-ar putea parea in timp):

excentric - nebun;
ambitios - obsedat de munca;
relaxat si calm - lenes;
intelectual si destept - increzut;
spiritual - absorbit de sine;
atent - paranoic;
puternic emotional - insensibil;
grijuliu - sufocant;
atent la bani - zgarcit.

Cu alte cuvinte, este foarte posibil ca ceea ce ti se parea irezistibil la el inainte, acum sa ti se para insuportabil. Adesea, primele impresii au mai mult de a face cu asteptarile pe care le avem de la cealalta persoana si se intampla abia mai tarziu sa incepem sa deschidem ochii. Analizeaza cu atentie problema si descopera daca sursa schimbarii in relatie este chiar propria ta perceptie. Iar daca acesta este cazul, una dintre solutiile salvatoare este sa renunti la perfectionism si sa il accepti pe partener asa cum este.

2. Fii realista: cat de mari sunt schimbarile?

Uneori, ne alarmam degeaba. Este perfect normal ca relatia sa se schimbe, pentru ca si oamenii se schimba. Aceasta nu inseamna, totusi, ca totul este compromis. Pentru ca schimbarile mici (de exemplu, iubitul tau isi face un nou hobby sau este tot mai dezordonat) pot provoca iritare, iar aceasta poate duce la instalarea unor tensiuni care se acumuleaza, exista posibilitatea sa vezi situatia ca fiind mult mai grava decat este in realitate. Ca sa nu ajungeti la certuri aprinse, psihologii sunt de parere ca este mai bine sa discutati nemultumirile inca de cand apar. Cheia este sa nu le formulezi sub forma de repros, ci intr-o forma respectuoasa si amiabila. Vorbeste cu iubitul tau exact asa cum ai vrea sa vorbeasca el cu tine.

 

3. Foloseste-te de puterea exemplului

Atunci cand situatia se schimba in rau, tendinta fireasca a multora este sa gaseasca vinovatul si sa inceapa sa il critice sau sa il pedepseasca. De cate ori nu i-ai reprosat partenerului ca nu mai este la fel de tandru, la fel de atent etc? Te-ai gandit vreodata ca este foarte posibil ca si tu sa fii mai rece cu el, fara sa iti dai seama? Daca vrei o schimbare, atunci trebuie ca aceasta sa porneasca de la tine. In loc sa fii din ce in ce mai frustrata si, colac peste pupaza, sa izbucnesti in mici crize de nervi care il indeparteaza si mai mult de tine, alege sa ii arati cat de mult il iubesti. Cand ceva nu este in regula, foloseste-te de puterea exemplului pentru a-l ajuta sa isi ajusteze comportamentul. Intr-o cearta, daca alegi in cele din urma sa ii spui niste cuvinte tandre in loc sa ridici tonul, nu numai ca va fi placut surprins, dar sansele sunt foarte mari ca si el sa procedeze la fel.

4. Daca nimic altceva nu merge, incercati terapia de cuplu

Desi multe persoane inca ridica din sprancene cu neincredere la cuvintele "terapie de cuplu" , fara a lua in considerare ideea ca, de multe ori, ajutorul din afara poate fi foarte util. Psihologul stie ce intrebari sa puna, astfel incat pacientul sa isi dea seama singur de unde porneste o problema, care altfel ar fi fost invaluita in ceata. De exemplu, se poate intampla ca partenerul tau sa nu mai vrea copii, desi candva a declarat ca isi doreste foarte mult. Atunci cand discuta cu un terapeut, poate sa isi dea seama ca aceasta razgandire nu are de a face cu ideea de a fi parinte in sine, ci mai degraba cu nesiguranta lui in legatura cu rolul de sustinator al familiei. Mai poate fi vorba si de propria lui copilarie - daca nu a fost tratat cu afectiune, atunci s-ar putea teme ca va ajunge sa se poarte si el la fel cu copilul lui. Descoperirea radacinilor problemei este singura cale sigura de a o depasi, iar un psiholog va poate ajuta nu sa va rezolvati neintelegerile, ci sa va puneti intrebarile potrivite. Ceea ce faceti mai departe depinde doar de voi.

Asadar, atunci cand relatia s-a schimbat, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti dai seama exact care este sursa transformarii. Din acel punct, cu ajutorul eforturilor din ambele parti, puteti trece chiar si peste un astfel de obstacol.

Citeste si ce sa faci si sa nu faci dupa o cearta cu iubitul tau !

Articolul urmator
Lidia Fecioru ne învață: ce complimente să-i faci unui bărbat ca să se îndrăgostească nebunește de tine
Lidia Fecioru ne învață: ce complimente să-i faci unui bărbat ca să se îndrăgostească nebunește de tine
Relatia ta va fi una de durata?
Incepe quiz
Relatia ta va fi una de durata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.6 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.