Ghidul soţiei perfecte, manualul femeii desăvârșite pe vremea bunicii

Ghidul soţiei perfecte, manualul femeii desăvârșite pe vremea bunicii

Redactor Andreea Baluteanu

Eşti proaspăt căsătorită şi, cu inima plină de dragoste, te întrebi ce să faci pentru a fi soţia perfectă? Rândurile de mai jos pot reprezenta un îndreptar de-a dreptul şocant: se pare că, pe vremea bunicii, exista un manual al „nevestei ideale”, pe care orice femeie trebuia să îl respecte ad literam!

Ne bucurăm că vremurile s-au schimbat, deoarece multe dintre concepţiile de mai jos sunt de-a dreptul ridicole! Amuză-te sau, dimpotrivă, lasă-te furată de gânduri consultând ghidul soţiei perfecte, aplicabil cu peste 50 de ani în urmă și pe care multe dintre mamele și bunicile noastre l-au răsfoit cel puțin o dată în acele vremuri.

Ghidul soţiei perfecte: ce trebuia să faci ca să fii o femeie desăvârşită

Avangarda feminismului ar izbucni furioasă citind rândurile de mai jos! Pretenţiile la adresa bunicilor noastre sunt, într-adevăr, şocante. Descoperă ce transforma femeie în soţia perfectă pe vremea comunismului! Îţi extragem rânduri „preţioase” din Manualul pentru femei din 1955, citat de cultural.bzi.ro!

O soţie perfectă îşi aşteaptă soţul ca pe un rege

Să nu crezi că cel mai important moment al zilei pentru o femeie din epoca ”de aur” avea vreo legătură cu umila sa persoană! Dimpotrivă: punctul culminant era, bineînţeles, legat de sosirea acasă a soţului său! Iar aspectul fizic al soţiei perfecte trebuia să redea bucuria pe care o resimţea: ea era sfătuită să se aranjeze, să se machieze şi să îşi „pună o panglică în păr”. De asemenea, îi era recomandat să se odihnească 15 minute înainte de venirea bărbatului, pentru a arăta cât se poate de proaspătă!

O soţie perfectă găteşte o cină pe măsură!

Nu numai frumoasă, dar şi talentată culinar! Cina pe care bărbatul o servea trebuia să fie atât de bună, încât să te lingi pe degete. Reţetele uşoare şi rapide pe care le adorăm azi erau strict interzise, Manualul pentru femei recomandându-le să se gândească la ceea ce aveau să prepare încă de dimineaţă, sau chiar cu o zi înainte! Explicaţia este simplă şi convingătoare: „Majorităţii bărbaţilor le este foame când vin acasă de la muncă şi prin faptul că veţi găti ceva din mâncărurile lui preferate veţi asigura un bun venit călduros pentru el.”Nu e aşa că acum regreţi că îţi laşi iubitul să te răsfeţe cu o cină delicioasă atunci când ajungi acasă?

O soţie perfectă are un temperament plăcut

„Fii interesantă şi veselă”! Astfel trebuia „brodată” atitudinea feminină, pentru ca bărbatul, întors de la muncă, unde petrecuse în compania unor oameni obosiţi şi plictisitori, să fie distrat aşa cum se cuvine.

O soţie perfectă este silenţioasă

Bărbatul a depus eforturi peste eforturi pentru a o răsfăţa cu un salariu generos, este de la sine înţeles că nu are niciun chef ca, atunci când ajunge acasă, să o audă pe ea ţipând, copiii plângând sau aspiratorul trebăluind zgomotos!

O soţie perfectă ascultă cuminte

Soţul a avut o zi palpitantă, spre deosebire de ea, care a avut grijă de casă, aşa că este „natural” că tot el are prioritate şi atunci când vine vorba despre conversaţiile de peste zi. Mai mult „el are sigur lucruri mai importante în mintea lui decât dumneavoastră”, se grăbeşte să ne asigure Manualul femeilor din 1955.

O soţie perfectă nu face niciodată reproşuri

Soţul tău abia a ajuns acasă şi vrea să plece imediat ce a mâncat să vadă un meci în compania amicilor, deşi tu nu l-ai văzut o zi întreagă? Nici să nu te gândeşti să îi spui ceva!

O soţie perfectă nu are nicio întrebare şi nicio îndoială

Acum, trebuie să recunoaştem că le admirăm pe soţiile perfecte din perioada anilor 50, deoarece par nişte fiinţe zen, cum noi nu am reuşi să fim nici măcar după ani întregi de meditaţie. Conform Manualului, ele nu erau încurajate să adreseze întrebări bărbatului şi nici să îi conteste deciziile. De ce? Simplu, pentru că soţul lor era „şeful casei”. Ne întrebăm: oare le era permis să gândească, cel puţin la altceva decât plăcerea imediată a „stăpânului” lor?

Suntem convinse că multe femei nu au respectat defel Manualul femeilor din anii 50 şi că au ştiut instinctiv cum să fie soţii perfecte, fără a avea nevoie de cuvântul scris al autorităţilor.

Indicațiile date în „Manualul pentru femei din 1955„ par a fi preluate aproape cuvânt cu cuvânt dintr-o altă antologie de sfaturi, realizată în perioada interbelică. Este vorba despre „Codul bunei neveste”, publicat în 1934, care strânge o serie de îndemnuri de la soții, din experiențele personale, pentru cele care au probleme în căsnicie sau au de gând să își întemeieze o familie, conform acasa.tv.

Iată cum trebuia să te comporți, printre altele, în calitate de soție perfectă, pe atunci: ”Nu-l sâcăi prea mult! Improvizează distracţii în casă, mai ales atunci când voi sunteţi singurii voştri mosafiri. Nu costă mai nimic şi sunt întotdeauna prilej de clipe fericite în căsnicie. Fii întotdeauna cu douăzeci şi cinci la sută mai veselă decât ai motive să fii şi arată-te şi faţă de el tot aşa de dispusă cum obişnuieşti să fii în societate. Învaţă-te să te schimbi. El îţi va fi infinit recunoscător dacă va găsi la tine mereu ceva nou. Dă-i, cel puţin o dată pe săptămână impresia că e burlac. Lasă-l să iasă singur şi nu-l întreba unde se duce. După aceea, el îţi va povesti singur”. 

Tu ce părere ai? Te-a şocat la fel de tare ca pe noi acest ghid al soţiei perfecte?

Surse foto: Pinterest

Articolul urmator
Simți că lucrurile nu merg bine între voi? Asta pentru că, treptat și fără să-ți dai seama, ai trecut de la rolul de iubită la cel de... mamă
Simți că lucrurile nu merg bine între voi? Asta pentru că, treptat și fără să-ți dai seama, ai trecut de la rolul de iubită la cel de... mamă
Ce ținută office ți se potrivește, în funcție de personalitate
Incepe quiz
Ce ținută office ți se potrivește, în funcție de personalitate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.