Pastila de a doua zi: cum se administrează şi ce riscuri are asupra sănătăţii

Pastila de a doua zi: cum se administrează şi ce riscuri are asupra sănătăţii

Nicoleta Soare

Contracepţia de urgenţă reprezintă cea mai sigură modalitate de a preveni o sarcină după contactul sexual neprotejat. Pastila de a doua zi este o astfel de metodă de contracepţie pentru situaţiile de criză, iar dacă este administrată în primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat are o eficiență de până la 95%.

Accidente se pot întâmpla! Fie ai uitat să iei pastila contraceptivă zilnică sau partenerul nu a folosit prezervativ ori s-a întâmplat ca acesta să se rupă în timpul actului sexual, fie ai avut probleme cu dispozitivul folosit (plasture sau inel intrauterin), pilula de a doua zi poate fi utilizată ca metodă eficientă împotriva unei sarcini nedorite.

 

Cum se administrează pastila de a doua zi şi ce riscuri are asupra sănătăţii

Este foarte important ca administrarea pastilei să se facă în cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Cu cât aştepţi mai mult, cu atât eficiența acesteia scade.

Pastila de a doua zi întârzie eliberarea ovulului în ovar, prin acţiunea unui hormon care este prezent de obicei în contraceptivele uzuale.

Pastila de a doua zi se eliberează fără prescripţie medicală, fiind disponibilă în farmacii, iar efectul său este de a opri fecundarea, ceea ce înseamnă că nu va avea efect asupra unei sarcini deja existente şi nici nu va afecta embrionul în dezvoltare. 

Riscuri asupra sănătăţii intervin doar atunci când nu este luată corect, conform prospectului. Un alt aspect pe care trebuie să-l iei în considerare este că, dacă se întâmplă să vomiți în mai puţin de 3 ore de la administrare, vei avea nevoie de încă o pastilă.

Cum ştii că a funcţionat pastila de a doua zi?

După administrarea pastilei de a doua zi, menstruaţia ar trebui să vină regulat. Totuşi, din cauza acţiunii hormonale, e posibil să existe o întârziere de câteva zile. Dacă ciclul întârzie mai mult de 5 zile, este indicat să apelezi la un medic.

Factori care reduc eficiența pastilei de a doua zi

Este recomandat să-i spui medicului sau farmacistului de alte tratamente pe care le-ai luat recent, deoarece anumite medicamente pot reduce eficiența sau pot anula efectul pastilei contraceptive de urgenţă. De exemplu, medicamentele administrate pentru tratamentul infecţiei cu HIV, produsele care conţin sunătoare, medicamentele care conţin primidonă, fenitoină, carbamazepină și ciclosporină (folosită pentru întărirea sistemului imunitar) pot influența negativ eficiența pilulei de a doua zi.

Cât de des poţi utiliza pastila de a doua zi?

Pastila de a doua zi este o metodă contraceptivă de urgenţă pentru că trebuie utilizată doar în astfel de situații. Ea nu înlocuieşte metoda contraceptivă regulată, nu te apără de bolile cu transmitere sexuală şi nu este indicată în timpul sarcinii sau alăptării. Apelează la ea cel mult o dată sau de două ori pe an, deşi sunt specialişti care recomandă utilizarea mult mai rar.

 

Cât costă pastila de a doua zi?

În România, se găsesc două variante mai cunoscute de pilule de a doua zi: una care conţine o singură pastilă (care trebuie administrată în maximum 72 ore) și alta care conţine două pastile (acestea trebuie luate la o distanţă de 12 ore), iar preţurile variază între 40 de lei şi 47 de lei.

Este foarte important să ai grijă de sănătatea ta, de aceea alege să te protejezi folosind metode contraceptive regulate, recomandate de medicul tău ginecolog, iar pastila de a doua zi foloseşte-o doar în cazuri de urgență.

Articolul urmator
Cum poti sa-ti dai seama daca un barbat este disponibil emotional in mai putin de 15 minute
Cum poti sa-ti dai seama daca un barbat este disponibil emotional in mai putin de 15 minute
Ce bărbat îți va rupe inima în două?
Incepe quiz
Ce bărbat îți va rupe inima în două?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.