Relatiile la locul de munca: permise sau interzise?

Relatiile la locul de munca: permise sau interzise?

Adelina Ion

Se spune ca „in dragoste si in razboi totul este permis", iar realitatea o confirma deseori. Intr-adevar, in dragoste nu exista bariere; poate aparea oricand, oriunde si intre persoane foarte diferite ca varsta, educatie sau statut social. Dar ce ne facem atunci cand dragostea ne „loveste" la job si n-avem nicio putere sa ne opunem? Mai putem delimita viata personala de cea profesionala? Si daca nu, oare calitatea muncii nu va fi afectata? Iar superiorii ce parere au despre relatiile la locul de munca? Iata o multime de intrebari care ne vin in minte cand suntem pe punctul de a intra intr-o relatie cu un coleg de serviciu.

Afla, in continuare, cum sunt percepute relatiile la locul de munca, cum pot ele influenta calitatea muncii si care sunt avantajele si dezavantajele lor.

Cine permite si cine interzice relatiile la locul de munca

In tara noastra, nu exista o legislatie privitoare la relatiile la locul de munca, insa unele companii aleg sa faca referire la acest aspect in regulamentele de ordine interioara. Astfel, unele institutii ignora complet aceasta problema, altele interzic clar astfel de legaturi, in timp ce o a treia categorie de companii este mai putin riguroasa, specificand doar ca atitudinea care se doreste a fi adoptata de catre angajati este una strict profesionala.

Asa ca inainte de a te implica intr-o relatie serioasa cu colegul de serviciu, studiaza regulamentul intern al firmei. Daca acesta prevede in mod explicit ca relatiile la locul de munca sunt interzise, ai de ales intre a ignora prevederea si a fi demisa, a o ignora si a pleca singura sau a tine cont de ea. Important este sa nu te pripesti. Incearca intai sa-ti cunosti foarte bine colegul. Pentru aceasta, acorda-ti o perioada de timp in care sa-l observi. Abia dupa ce ai vazut cum reactioneaza in diferite situatii, poti decide daca este barbatul visurilor tale sau daca trebuie sa mai cauti. Daca ai convingerea ca el este alesul, atunci merita orice risc.

Relatiile la locul de munca, mai putine avantaje decat dezavantaje

Cert este ca nimeni nu se poate opune dragostei, indiferent de locul in care apare. Cu toate acestea, in multe situatii, relatiile la locul de munca nu sunt vazute cu ochi buni si reprezinta un subiect delicat si greu de manageriat. Insa ele pot avea si anumite avantaje. In primul rand, interactiunea zilnica timp de cel putin 8 ore ne permite sa cunoastem o persoana mult mai bine decat am cunoaste-o daca am iesi cu ea de cateva ori la restaurant sau la film. Chiar daca un coleg te atrage fizic, poti avea surpriza sa aiba un caracter care nu-ti este tocmai pe plac. Astfel, poti evita sa te implici intr-o relatie care nu va avea niciun viitor. De acest lucru nu ti-ai putea da insa seama dupa numai cateva intalniri in oras si ai risca sa formezi un cuplu cu partenerul nepotrivit.



Relatiile la locul de munca, dezavantaje multiple

Dezavantajele acestor relatii la locul de munca? Dificultatea in a separa planul personal de cel profesional, invidia colegilor, imposibilitatea de mentinere a unei relatii profesionale in cazul in care cuplul se destrama. Daca aveti neintelegeri la serviciu legate de o anumita problema, exista sanse mari ca discutiile in contradictoriu sa se mute in intimitatea caminului vostru. Pe de alta parte, problemele de cuplu este foarte probabil sa fie discutate si la birou, colegii fiind astfel nevoiti sa devina partasi la disputele voastre casnice. In cazurile fericite, colegii pot fi martori ai efuziunilor sentimentale care iarasi nu-si au locul intr-o institutie publica.

Apropo de colegi, relatia voastra va intra, inevitabil, sub atenta observatie a acestora. Unii se vor limita la a face cateva glumite nevinovate la adresa cuplului pe care-l formati, altii, invidiosi pe relatia voastra, va vor face viata grea. Mai rau este insa atunci cand in categoria ultimilor intra superiorii.

Un alt dezavantaj major al unor relatii la locul de munca apare atunci cand relatia nu functioneaza. Mentinerea unei relatii profesionale intre doi fosti parteneri este aproape imposibila, mai ales in situatia in care relatia s-a rupt la initiativa unuia dintre parteneri, iar celalalt inca mai nutreste sentimente puternice fata de fostul. Locul de munca trebuie sa fie o a doua casa, unde sa mergi cu placere si sa te simti in largul tau. Suferinta din dragoste te va impiedica, cu siguranta, sa te duci cu drag la serviciu. In acest caz, singura solutie ramane parasirea locului de munca.

Relatii la locul de munca, ghid de buna purtare

Ca orice relatie, si cea infiripata la serviciu se va finaliza fie printr-un mariaj, fie printr-o despartire. Este foarte importanta, insa, discretia. Din acest motiv, pentru inceput, nu trebuie sa-i dezvalui relatia ta nici celei mai de incredere persoane. In caz contrar, vei avea surpriza sa faca inconjurul institutiei mai repede decat te-ai fi asteptat. Mai mult, vestea va fi exagerata de fiecare gura in parte.

In momentul in care vei avea certitudinea ca relatia este de viitor, fa-le cunoscut acest lucru in primul rand superiorilor. Chiar daca viata voastra privata nu ii priveste, ar fi total lipsit de diplomatie ca ei sa fie ultimii care afla, mai ales de la alti colegi. Totodata, asigura-i ca atat tu, cat si partenerul tau veti face tot ce va va sta in putinta sa nu amestecati planul personal cu cel profesional, in asa fel incat relatia voastra sa nu dauneze activitatii companiei.

Tu ce parere ai despre relatiile la locul de munca? Crezi ca ar trebui permise sau interzise?

Articolul urmator
Cum să știi dacă este o aventură de vară sau o relație reală
Cum să știi dacă este o aventură de vară sau o relație reală
Esti dependenta de munca?
Incepe quiz
Esti dependenta de munca?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.