Apa minerala - beneficii, proprietati terapeutice, dezavantaje

Apa minerala - beneficii, proprietati terapeutice, dezavantaje

Alexandra Popa


Beneficiile apei minerale


Traditional vorbind, apa minerala a fost folosita sau consumata direct de la sursa ei, deseori denumita  "cura cu apa" sau "cura vindecatoare",  in stațiunile de tratament, statiunile de spa, in bai sau izvoare.

Apa minerala contine minerale precum si alte substante dizolvate, ce modifica gustul acesteia dar care ii confera, simultan, o valoare terapeutica; se obtine, de regula, dintr-o sursa minerala sau dintr-un izvor mineral natural. Apa minerala contine saruri si compusi sulfurosi. Apele care contin minerale putine sunt recunoscute ca a fi ape minerale usoare.

Apa minerala carbogazoasa este indicata, in special, persoanelor care sufera de hiperaciditate gastrica. Apa minerala bogata in calciu, magneziu sau sulfati nu trebuie consumata periodic, ci doar in cure de remineralizare, care dureaza mai putin de o luna.

Apa minerala reprezinta, in primul rand, o sursa de hidratare si de recuperare a mineralelor pierdute prin transpiratie, mai ales vara.  O apa minerala cu continut mai crescut in sodiu, adica mai sarata, este benefica pentru cei care sufera de hipotensiune si fac efort in perioada verii. Benefica pentru organism este si o concentratie  mai ridicata de potasiu in apa minerala, cu exceptia persoanelor care au probleme renale, spre exemplu, pietre la rinichi.

Proprietati terapeutice ale apei minerale

 

S-a incercat producerea de ape minerale pe cale sintetica. Specialistii au constatat, din pacate, ca apele obtinute nu aveau aceleasi proprietati tamaduitoare ca ale celor naturale. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca, acestea din urma nu reprezinta numai suma aritmetica a componentelor lor chimice, ci si un ansamblu de saruri minerale.

Forta lor terapeutica se manifesta deplin numai in conditiile hidrogeologice naturale ale mediului ambiant. S-a dovedit si faptul ca o apa minerala imbuteliata isi reduce din proprietatile sale terapeutice, in comparatie cu aceeasi apa consumata direct de la izvor. Apa minerala are, alaturi de soare si namoluri, efecte considerabile asupra organismului uman. Poate fi folosita pentru tratarea litiazei renale. 
apa minerala

 

Dezavantajele apei minerale

Comparativ cu sucurile carbogazoase, apa minerala are doar a suta parte din efectul daunator asupra smaltului dintilor. Din alt punct de vedere, exista un efect iritativ al „bulelor”, care face ca apa minerala carbogazoasa sa aiba acest dezavantaj fata de apa minerala plata.

Impactul cel mai cunoscut este cel al refluxului acid, impact resimtit de persoanele care manifesta arsuri stomacale in partea superioara a tubului digestiv, in cadrul sau in afara bolii de reflux gastro-esofagian. Aceasta situatie, la care se adauga meteorismul ( balonarile, dupa cum stiu multi dintre noi) sunt situatii clasice in care consumul de apa acidulata este nepotrivit.

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (222 vizite)