Cum sa slabesti cu dieta in functie de grupa de sange

Cum sa slabesti cu dieta in functie de grupa de sange

Ioana Dinu

Este foarte important ca regimul tau alimentar sa fie adoptat in functie de grupa ta sanguina. Dietele in functie de grupa de sange nu numai ca ajuta la eliminarea kilogramelor nedorite, dar cresc rezistenta la infectii, previn aparitia alergiilor si imbunatatesc starea generala de sanatate.

Ce trebuie sa stii pentru a respecta o dieta in functie de grupa sanguina este ca fiecare grupa are un set de caracteristici mostenite genetic. Acestea influenteaza regimul alimentar, predispunerea la anumite afectiuni, rezistenta la stres, ba chiar si personalitatea.

Grupa sanguina este definita ca o restructurare naturala a continutului genetic, mai precis reprezinta clasificarea sangelui in functie de setul de caracteristici ale globulelor rosii si a plasmei sanguine.

Astfel, pentru ca exista o legatura puternica intre constructia genetica a fiecarui om si sange, grupele sanguine influenteaza nu numai alimentatia, dar si sanatatea mentala si functionarea anumitor sisteme din organism. 

 Cum sa slabesti
In ceea ce priveste grupele de sange, cercetatorii sustin ca ele sunt indicatori ai evolutiei stramosilor nostri, in functie de produsele alimentare pe care le consumau.

Grupa sanguina 0-1

Aceasta este grupa vanatorilor, ale caror organisme erau obisnuite sa consume alimente cu un continut ridicat de proteine de origine animala.

Daca te numeri printre persoanele cu aceasta grupa de sange trebuie sa consumi preponderent fructe cu aciditate alcalina precum coacazale, prunele, curmalele sau strugurii si proteine de origine animala. Trebuie sa incerci sa eviti, atat cat se poate, consumul lactatelor si cerealelor. Avand un factor de coagulare destul de slab, este cel mai bine sa consumi legume bogate in vitamine K, precum spanacul, varza, salata, loboda, morcovul, ceapa, mazarea etc.

Produsele pe care este bine sa le consumi in cantitati cat mai mici sau chiar deloc daca grupa ta de sange este 0-1: alcoolul, portocalele, avocadoul si cafeina, care creste adrenalina deja ridicata la persoanele cu aceasta grupa de sange. Mai mult, astmul si rinita alergica sunt afectiuni des inalnite la aceste persoane.

Cresterea in greutate este cauzata de interferarea glutenului din germenii de grau cu activitatea insulinei, lucru care duce la scaderea ratei metabolice. De altfel, persoanele cu grupa sanguina 0-1 tind sa aiba un nivel scazut al hormonilor tiroidieni, provocand dezechilibre metabolice, deoarece functia tiroidiana este instabila.

Grupa sanguina A-2

Aceasta este grupa fermierilor obisnuiti sa consume produse vegetale, de aceea vegetarianismul este o practica alimentara indicata. Spre deosebire de persoanele cu grupa sanguina 0-1, persoanele cu aceasta grupa au sangele mai coagulat, de aceea este recomandata consumarea de fructe si legume. Nici lactatele sau grasimea de origine animala nu trebuie sa lipseasca, dar ele trebuie consumate in cantitati moderate.

Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare sunt afectiuni des intalnite persoanelor cu grupa sanguina A-2. Specialistii recomanda consumarea de alimente naturale si proaspete, proteine din soia, cereale si legume, toate acestea fiind vitale, datorita faptului ca au un continut ridicat de enzime, minerale si antioxidanti.

Persoanele care vor sa piarda in greutate sunt sfatuite sa adopte un regim alimentar bazat pe fructe si legume. Pe langa eliminarea kilogramelor nedorite, acestea reduc toxinele din organism si dau energie. Sunt recomandate fructele si legumele cu aciditate alcalina precum portocalele, mangoul sau papaya, intrucat acestea nu afecteaza sistemul digestiv. In plus, trebuie evitate alimentele precum cartofii dulci, rosiile, varza sau piperul, deoarece duc la aparitia de boli divestive, balonari, flatulente etc. Cu toate ca lactatele pot provoca o scadere a activitatii metabolice, fiind mai greu de digerat, este permisa consumarea produselor lactate fermentate in cantitati foarte mici, cum sunt iaurtul, kefirul sau smantana degresata.

Grupa sanguina B-3

Aceasta este grupa omnivorilor, consumatori de legume, carne si lactate. Persoanele care au aceasta grupa sanguina trebuie sa aiba un regim diversificat si echilibrat pentru un stil de viata sanatos. De altfel, grupa B-3 este singura grupa care permite consumul produselor lactate, fara nicio restrictie.

In ceea ce priveste regimul alimentar al acestor persoane, acesta favorizeaza consumul de alimente precum legumele verzi, ouale, carnea de iepure, oaie sau vanat si lactatele slabe in grasimi. Trebuie evitata carnea de pui, pentru ca aceasta contine o lecitina aglutinanta ce poate duce la aparitia tulburarilor sistemului imunitar sau chiar a unui accident vascular cerebral. Totodata, consumul de rosii este riscant, deoarece acestea irita mucoasa stomacului, iar nucile, arahidele, semintele de floarea-soarelui sau susan contin lecitine care interfereaza cu producerea insulinei, deci este bine sa fie si ele evitate.

Cu toate ca pot rezista majoritatii bolilor severe comune vietii moderne (precum bolile cardiovasculare ori cancerul), cei care au acest tip de sange risca sa aiba probleme cu sistemul imunitar, putand suferi de afectiuni precum lupusul eritematos, sindromul de oboseala cronica sau chiar scleroza.

In cazul in care se observa cresterea nemotivata in greutate sau aparitia unor simptome precum retentia lichidelor, oboseala sau hipoglicemia, este bine sa se elimine din regimul alimentar urmatoarele alimente: rosiile, alunele si semintele de susan, porumbul, graul si lintea.

Grupa sanguina AB-4

O combinatie intre grupele A-2 si B-3, aceasta grupa contine antigene A, mentinand aciditatea stomacala la un nivel scazut si antigene de tip B, genetic programate pentru consumul de carne. Din cauza aciditatii scazute, persoanele cu aceasta grupa de sange ar trebui sa consume cu precautie carne, intrucat nu o pot metaboliza eficient.

Pentru a avea un regim alimentar sanatos, acesta trebuie sa fie o combinatie intre regimurile grupelor A-2 si B-3. Se recomanda evitarea consumului de alcool si cafeina, cu precadere in situatiile tensionate. In schimb, sunt benefice fructele de mare, lactatele cu un continut slab in grasimi, mazarea, fasolea si, in general, legumele proaspete (mai ales pentru ca aceste personae tind sa aiba sistemul imunitar mai slabit).

Pentru scaderea in greutate, este indicat consumul in cantitati reduse de nuci si seminte si concentrarea dietei pe produse din peste (mai ales somon, ton si sardine).

Cele mai frecvente afectiuni care pot aparea sunt sindromul oboselii cronice, lupusul eritematos, anemia, bolile cardiovasculare si scleroza multipla.

Sfaturi in functie de grupa de sange

Ca sa retinem ce este mai important, haideti sa vedem, pe scurt, ce ar trebui sa faca sau sa nu faca pentru a slabi persoanele apartinand fiecarei grupe in parte.


Grupa 0-1

Trebuie sa consume carne de peste, carne rosie, fructe si legume proaspete, fructele oleaginoase necoapte, multe lichide.

Este bine sa evite lactatele, ouale, porumbul, orezul, cartoful, painea, zaharul, prajelile, fasolea, lintea, varza, conopida, mustarul, piperul, otetul, cafeaua bauturile alcoolice, ceaiul negru.

Grupa A-2

Trebuie sa consume alimente pe baza de soia, uleiuri vegetale si alimente care contin o cantitate mare de vitamina C, ceai verde, ca alternativa a cafelei, vin rosu.

Este bine sa evite carnea, grasimile animale, produsele lactate, fasolea, fainoasele, rosiile, varza, cartofii, bananele, nuca de cocos, bauturile alcoolice, ceaiul negru.

Grupa B-3

Trebuie sa consume legume verzi, carne slaba, lactate cu un continut mic de grasimi, oua, orezul drept alternativa a cerealelor, ananas, struguri, banane si prune.

Este bine sa evite porumbul, graul, arahidele, lintea, semintele de susan, crustaceele.

Grupa AB-4

Trebuie sa consume lactate, legume verzi, alimente marine (cod, macrou, sturion, sardine etc.), orez, secara si soia, struguri, prune, cirese, caise, ananas, kiwi, smochine.

Este bine sa evite carnea rosie, fasolea, porumbul, graul, portocalele, bananele, otetul, muraturile, ketchupul.

Atentie! Nu uitati sa va consultati medicul nutritionist inainte de a incepe o dieta, mai ales daca aceasta contravine complet regimului alimentar pe care l-ati avut pe o perioada indelungata. 

Articolul urmator
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?
Incepe quiz
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (379 vizite)