4 semne ca trebuie sa renunti la carbohidrati si ce sa consumi in locul lor

4 semne ca trebuie sa renunti la carbohidrati si ce sa consumi in locul lor

Roxana Necula

Fiecare organism reactioneaza diferit la incercarile noastre de a duce o viata mai sanatoasa. Lupta cu kilogramele, oboseala, stresul sunt probleme cu care ne confruntam zilnic, fiecare incearcand sa gaseasca solutiile cele mai bune pentru a le face fata. Solutia pe care v-o propunem este sa consumati alimente sarace in carbohidrati. Iata de ce merita o sansa.

  

Ce sunt carbohidratii si unde se gasesc ?

Carbohidratii se gasesc intr-un numar foarte mare de alimente, de obicei ca o combinatie de carbohidrati simpli si complecsi.

Carbohidratii simpli sunt cei care produc un boom de energie pentru o perioada scurta de timp fiind digerati foarte repede de organism. Carbohidratii complecsi sunt cei care asigura o eliberare treptata a energiei pentru o perioada mai lunga de timp.

Carbohidratii daunatori organismului sunt cei rafinati carora li se adauga de cele mai multe ori zahar suplimentar, precum: painea, prajiturile, produsele de patiserie, cerealele, fructele si chiar iaurtul.

De ce sa renunti la carbohidrati?

Ca sa castigi lupta cu kilogramele

Carbohidratii au mai multe efecte daunatoare asupra organismului, cel mai vizibil fiind cresterea in greutate. Da, este adevarat, consumul de alimente fara carbohidrati te poate ajuta sa slabesti.

Iata cum functioneaza: atunci cand mancam carbohidrati, acestia sunt descompusi in glucoza (zahar). Corpul isi face rezervele necesare de glucoza, iar restul este transformata in grasime.

Ca sa te aperi de boli

Consumul de alimete cu un indice glicemic ridicat (continand carbohidrati) poate fi sursa mai multor boli precum diabetul zaharat, hipoglicemia, intoleranta la glucoza, colesterolul ridicat si chiar bolile de inima.

Exista mai multe studii care fac legatura intre aceste boli si carbohidrati, iar acestea trag un semnal de alarma. O alimentatie sanatoasa, din care sunt eliminati carbohidratii daunatori, reduce riscul de imbolnivire al organismului nostru.

Ca sa nu fii dependent

De cate ori nu se intampla sa stai la birou sau in fata televizorului si sa simti o nevoie de necontrolat de a rontai ceva? Fara sa ne dam seama, suntem dependenti de carbohidrati. Daca nu mancam un covrigel, nu ne putem concentra la mailul pe care il avem de facut.

Atunci cand poftesti la aceste alimente nu o faci pentru ca ti-e foame, ci pentru ca dependenta de carbohidrati s-a declansat. Incercati doar sa renuntati la paine pentru o saptamana. Este primul pas si cel mai greu.

Ca sa traiesti mai mult

Cynthia Kenyon, un genetician renumit din Statele Unite ale Americii, a aratat ca atunci cand consumam orice fel de carbohidrati, de la banane la cartofi si dulciuri, doua gene care au legatura cu longevitatea sunt afectate.

Ea a facut mai multe studii pe o specie de viermi, C.Elegans (Caenorhabditis Elegans), reusind prin manipularea genelor care provoaca insulina, sa ii faca sa traiasca mai mult si sa fie mai sanatosi. Dat fiind ca insulina este produsa de organism ca raspuns la consumul de carbohidrati, ea a sugerat ca alimentele fara carbohidrati ar trebui sa fie interzise intr-o dieta sanatoasa.

Cu ce sa inlocuim carbohidratii?

Pentru ca organismul nostru este obisnuit sa consume carbohidrati, inceperea unei diete sarace in carbohidrati este o adevarata provocare. In plus, iti vei da seama ca acestia nu sunt usor de inlocuit. Iata insa cateva idei de alimente fara carbohidrati.

     

Consuma oua la micul dejun. Fie ca sunt fierte, ochiuri sau omleta, simple sau cu legume si ierburi aromate, ouale sunt o alternativa sanatoasa a sandvisului de dimineata. Sfatul nostru, in loc de prepararea clasica, incearca sa pui omleta in forme de briose pe care sa le pui la cuptor. Astfel vei avea un mic dejun usor de luat la serviciu.

Faina alba poate fi inlocuita cu faina de cocos sau faina de migdale. In felul acesta, nu va trebui sa renunti la clatite sau prajituri. Poti folosi indulcitor in loc de zahar sau sirop de afine pentru dulceata.

Mananca salate. Alege legumele preferate si foloseste-ti imaginatia in a le combina. Adauga si carnea preferata, o sursa importanta de proteine si ai o masa perfecta de cate ori ai nevoie.

Iubesti pastele pentru sos, asa ca nu renunta la el. Continua sa mananci minunatul sos de paste peste carne si legume. Poti chiar inlocui pastele cu unele vegetale, facute din dovlecel.

Iar daca esti nebun dupa pizza si nu poti renunta exista variante si fara carbohidrati. Puteti incerca aceasta reteta  cu blatul facut din...conopida.

Tu esti gata sa renunti la carbohidrati?

Surse: www.descopera.ro, www.pronutrition.ro, www.joyfulhealthyeats.com, blog.myfitnesspal.com, www.wikifood.ro, www.csid.ro, www.poliquingroup.com, www.foodrenegade.com

 

Articolul urmator
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (220 vizite)