Lista de legume de vara pe care sa le incluzi in alimentatia ta

Lista de legume de vara pe care sa le incluzi in alimentatia ta

Adelina Ion

Legumele sunt alimente al caror consum zilnic este extrem de important, mai ales pentru ca este imposibil sa ne bucuram de o sanatate optima in lipsa vitaminelor si mineralelor continute de acestea. Pentru a profita la maximum de beneficiile lor, este necesar sa consumam legume de sezon, intrucat sunt mai sanatoase decat cele comercializate in extrasezon, pentru a caror crestere si dezvoltare sunt folosite pesticide din belsug. Lista de legume de vara este destul de lunga, asa ca vei avea de unde alege.

In randurile care urmeaza, iti punem la dispozitie o lista de legume de vara si iti prezentam beneficiile acestora, iar tie nu iti ramane decat sa iti umpli zilnic farfuria cu ele.

Lista de legume de vara: ia-o cu tine atunci cand faci piata!

Atunci cand mergi sa cumperi legume, alege-le, pe cat posibil, pe cele de productie romaneasca. Desigur, unele dintre ele, cum ar fi andivele sau zucchini, nu se cultiva la noi in tara, insa exista o sumedenie de soiuri romanesti pe care ar fi pacat sa le ocolesti in favoarea celor importate. Nu sunt la fel de aspectuoase ca cele din import, dar sunt mult mai sanatoase.

Legumele tin bolile cronice la distanta si, totodata, ne ajuta sa avem o piele frumoasa, luminoasa, lipsita de riduri si sa fim pline de energie si mereu vesele. In acest scop, este de preferat sa le consumam crude sau in salate, intrucat prin prepararea termica pierd o cantitate insemnata de nutrienti.

Iata ce nu ar trebui sa-ti lipseasca de pe lista de legume in nicio vara!

• ardei gras;
• ardei iute;
• andive;
• bame;
• castraveti;
• ceapa;
• dovlecei;
• fasole verde;
• gulii;
• mazare;
• morcovi;
• rosii;
• salata verde;
• sfecla rosie;
• usturoi;
• vinete;
• zucchini.

Beneficiile legumelor de vara din import

Desi, in ultima vreme, exista tendinta din ce in ce mai accentuata de a incuraja productia romaneasca prin achizitionarea de fructe si legume cultivate la noi, nu trebuie sa elimini complet din alimentatia ta produsele de provenienta straina, intrucat multe dintre acestea sunt pline de elemente nutritive benefice organismului, care nu se regasesc in produsele autohtone. Pe lista de legume de vara din import trebuie sa se regaseasca in fiecare vara andivele si zucchini.

• Andivele contin 95% apa si au proprietati diuretice si depurative, fiind un aliment recomandat in curele de slabire si de detoxifiere. Consumul de andive este benefic bunei functionari a sistemelor digestiv, urinar si circulator. Potasiul din compozitia lor regleaza tensiunea arteriala, iar vitaminele B2 si PP ajuta organismul sa lupte impotriva depresiei sezoniere. Oligoelementele antioxidante combat radicalii liberi, tinand la distanta bolile cardiovasculare si diferite tipuri de cancer.

• Zucchini, originar din America Centrala si Mexic, asemenea fratelui sau autohton, dovlecelul, este bogat in fibre solubile, datorita carora asigura un tranzit intestinal optim. Este diuretic si remineralizant, mentine sanatatea cardiovasculara, controleaza excesul ponderal si este recomandat in insuficienta renala si in boala hemoroidala. 

Beneficiile legumelor de vara puternic hidratante

Pentru buna sa functionare, organismul nostru, care este format din 70% apa, are nevoie zilnic de o hidratare corespunzatoare. Vara, cand pierdem prin transpiratie mai multa apa decat in restul anotimpurilor, corpul are nevoie de o suplimentare a aportului hidric. Pentru a-i asigura necesarul de apa in sezonul cald, ofera-i corpului tau nu doar apa, ceaiuri si supe, ci si legume cu continut ridicat de apa. Lista de legume de vara puternic hidratante cuprinde: castraveti si salata verde (96% apa), dovlecei (95% apa), rosii (94% apa), ardei grasi si vinete (92% apa), fasole verde (90% apa). 

Sa aflam cateva lucruri despre nutrientii acestora si despre beneficiile pe care consumul lor le aduce organismului!

• Ardeii grasi: datorita concentratiei mari de fibre pe care le contin, acestia asigura un tranzit intestinal optim. Doar 50 g de ardei acopera 75% din necesarul zilnic de vitamina C. Ardeiul gras de culoare rosie contine provitamina A, care lupta impotriva imbatranirii celulare si a dezvoltarii tumorilor, si vitamina P care mareste tonicitatea capilarelor, imbunatatind astfel circulatia sanguina.

• Castravetii au proprietati racoritoare, de purificare a sangelui, diuretice si remineralizante. Consumul lor este recomandat in cazul edemelor la nivelul picioarelor si mainilor, care apar in prezenta ureei, acidului uric si gutei, cat si pentru scaderea febrei.

• Fasolea verde se afla pe lista de legume de vara bogate atat in apa, cat si in fibre, ajutand tranzitul intestinal lenes si fiind bine tolerata si de colonul sensibil. Este o sursa importanta de vitamina C si de provitamina A si doar 200 g de fasole verde acopera necesarul zilnic al unei femei insarcinate.

• Rosiile contin licopen, care blocheaza formarea nitrozaminei responsabile de tumorile tractului digestiv, ficatului, plamanilor, vezicii si prostatei. Rosiile sunt recomandate cu precadere persoanelor care consuma multa grasime animala si multa sare.

• Salata verde este racoritoare pentru stomac. Totodata, regleaza glicemia si, datorita unei substante numite lactucarium (un fel de opium), are proprietati usor hipnotice si sedative. Histocianinele si triptofanul pe care le contine combat insomnia, favorizand somnul odihnitor.

• Vinetele au proprietati antianemice, laxative si diuretice. Gratie fibrelor specifice pe care le contin, aceste legume reduc nivelul colesterolului rau. Se recomanda in special in caz de constipatie, guta, hipertensiune, hepatita. 

Beneficiile legumelor-condimente de vara

Pe lista de legume de vara pe care gospodinele noastre le folosesc cel mai frecvent la condimentarea mancarurilor se afla ceapa, usturoiul si ardeiul iute.

Iata ce beneficii aduc aceste trei legume-condiment sanatatii!

• Ardeiul iute: atunci cand este cules la maturitate, acesta este bogat in pigmenti (caroten, xantofila, xantom), care cresc rezistenta capilarelor sanguine. Ardeiul iute rosu contine o concentratie mai mare de vitaminele A si C decat cel verde. Indiferent de culoarea lor, ardeii iuti au proprietati antiseptice, stomahice, diuretice, laxative si antioxidante. Luteina pe care o contin reduce semnificativ deficitele de memorie legate de varsta.

• Ceapa se afla pe lista de legume apreciate inca din Antichitate. Consumul de ceapa asigura un aport de oligoelemente rare precum seleniu, mangan, cobalt, fluor sau molibden. Prin efectul sau anticoagulant, ceapa impiedica formarea cheagurilor si protejeaza impotriva riscului obstructiilor venoase si al trombozei.

• Usturoiul are proprietati antiaterosclerotice, anticoagulante, antibiotice, antihipertensive si antitumorale. In plus, usturoiul trebuie trecut pe lista de legume cu proprietati antioxidante, care protejeaza celulele de imbatranirea prematura. 

Beneficiile legumelor de vara bogate in fibre 

Alimentele bogate in fibre nu ar trebui sa ne lipseasca de la nicio masa, intrucat acestea asigura buna functionare a sistemului digestiv, previn aparitia afectiunilor cardiace, a diabetului si a obezitatii. Pe lista de legume de vara cu cel mai ridicat procent de fibre se numara: bamele, mazarea, fasolea verde, morcovii, guliile.

• Bamele sunt bogate in vitaminele A, B1, B2, B9, C si in minerale precum calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc. Fibrele pe care le contin ajuta la stabilizarea glicemiei prevenind astfel diabetul si, in plus, ajuta digestia, prevenind constipatia. Consumul de bame scade nivelul de colesterol rau si ajuta la detoxifierea organismului.

• Gulia are proprietati diuretice si pectorale. Sucul sau este renumit pentru dizolvarea pietrelor la rinichi. Gulia se recomanda in caz de angina pectorala, bronsita, raguseala, tuse, catar pulmonar, dar si in infectiile cailor urinare.

• Mazarea ocupa un loc fruntas pe lista de legume de vara bogate in fibre, care fac din aceasta leguma un remediu eficient impotriva constipatiei. Totusi, nu este recomandata persoanelor care sufera de colita, intrucat poate duce la iritarea mucoasei intestinului gros.

• Morcovii sunt o sursa importanta de provitamina A, care asigura nu doar sanatatea vederii, dar este si un antioxidant care lupta impotriva imbatranirii celulare, afectiunilor cardiovasculare si diferitelor tipuri de cancer. Vitamina B, prezenta cu precadere in sucul de morcovi, contribuie la formarea globulelor rosii si la repararea tesuturilor. Fibrele, pectina si celuloza, regleaza tranzitul intestinal.

• Sfecla rosie se regaseste pe lista de legume bogate in fibre, fiind, totodata, si o leguma cu proprietati antioxidante. In plus, are proprietati antianemice si remineralizante, fiind considerata un tonic sanguin. Sfecla rosie contine un oligoelement mai rar intalnit, rubidiul, cu o actiune remarcabila asupra digestiei.

Lista ta de legume de vara contine si alte legume pe care nu le-am amintit in articolul de fata? Care sunt legumele tale preferate?

Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?
Incepe quiz
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)