Slabire fara sport? Stiinta spune ca se poate!

Slabire fara sport? Stiinta spune ca se poate!

Cristina Babii

Cauza obezitatii pare sa fie mai degraba o dieta haotica, deloc echilibrata, decat lipsa miscarii, a sportului practicat in mod regulat - este parerea unui grup de specialisti. Asa ca daca ti-a trecut vreodata prin minte ca ai putea sa te apuci de un regim de slabire fara sport, iata ca stiinta te sustine.

Sigur, beneficiile activitatii fizice sunt incontestabile, insa daca din ratiuni de sanatate (de pilda, medicul ti-a interzis sa faci miscare) sau pur si simplu din lipsa de timp, nu poti sa iesi la o tura de alergat, atunci vei gasi multe vesti bune in acest articol.

Intr-un material publicat in The British Journal of Sports Medicine (Jurnalul britanic al sportului medical), in care este tratat pe larg subiectul cauzei ingrasarii - alimentatia, viata sedentara sau o combinatie a acestor doi factori, mai multi doctori spun ca obezitatea, care este intr-o continua crestere la nivel mondial, nu are aproape nimic de-a face cu sportul.

Usor surprinsa? Iata ce spun acestia mai exact:

Desi activitatea fizica practicata in mod frecvent este vitala in reducerea riscului aparitiei bolilor de inima, a dementei si a unui numar semnificativ de alte conditii medicale, „nu promoveaza scaderea in greutate".

 

Potrivit unui articol publicat de The Independent, autorii studiului, printre care se numara si cardiologul Aseem Malhotra, un aprig critic al industriei alimentare de multi ani, spune ca exista companii de alimente si bauturi usoare care au subliniat in mod gresit importanta activitatii fizice si a sportului in general, in prevenirea obezitatii.

„In ultimii 30 de ani, obezitatea a explodat si schimbarile in activitatea fizica a populatiei de Vest sunt neinsemnate. Ceea ce inseamna ca vina pentru faptul ca taliile noastre nu sunt atat de zvelte, cade pe tipul si cantitatea de calorii consumate. Multe persoane sunt inca induse in eroare de numaratul caloriilor si cred ca daca tin evidenta lor in fiecare zi, aceasta va fi o metoda buna de a-si mentine greutatea si la fel de multe persoane cred, in mod la fel de eronat, ca obezitatea este cauzata in intregime de lipsa de exercitii fizice", spune cardiologul.

Nimic mai fals, subliniaza autorii studiului. Ba mai mult, acestia sustin cu tarie ca asocierea dintre junk food (mancarea de la fast food) si sport, trebuie sa inceteze. Exista slabire fara sport, se poate mentine o greutate sanatoasa daca schimbam aceasta mentalitate, spun specialistii. „Lasati-ne sa spargem mitul activitatii fizice si al obezitatii. Nimic nu este mai rau decat o dieta proasta", completeaza autorii.

Dr. Malhotra merge mai departe si, intr-un interviu acordat BBC, spune ca o persoana obeza „nu trebuie sa faca o iota de exercitii fizice ca sa scada in greutate. Trebuie doar sa manance mai putin". Cum s-ar spune, acesta este secretul? Nu este chiar atat de usor. Exista o multime de alti medici specialisti care contrazic autorii studiului publicat in The British Journal of Sports Medicine si spun ca o dieta echilibrata merge in mana in mana cu sportul si ca cele doua componente nu trebuie sa se excluda. Ce poti face totusi daca te-ai apucat de slabire fara sport pentru ca pur si simplu nu il poti practica? Iata cateva solutii:

1. Seteaza-ti teluri realiste pentru o slabire fara sport

Chiar vrei sa ai silueta Jessicai Alba pana maine? Evident! Insa este posibil? Cel mai probabil nu. Asa ca de ce sa mai pierzi timpul cu ea daca oricum va fi un esec? Introdu, treptat, obiceiuri sanatoase in viata de zi cu zi. Cercetarile din domeniu arata ca asta te ajuta sa iti formezi un obicei de care chiar sa te tii si nu te face sa te simti coplesita de schimbare. Si asa ajungem si la al doilea punct.

2. Schimba alimentatia haotica cu o dieta echilibrata

 

Da, stim, ai auzit asta de nenumarate ori, dar motivul pentru care ti-o mai spunem si noi o data, este pentru ca da rezultate! Nu functioneaza doar la scaderea in greutate, dar si la imbunatatirea starii de sanatate in general, cresterea bunei-dispozitii, a optimismului.

Ceea ce inseamna ca este recomandat sa incepi, usor, usor, sa introduci in alimentatie toate cele 5 grupe alimentare care stau la baza unei diete sanatoase.

- Fructe si legume - creeaza senzatia de satietate, sunt sarace in calorii si in grasimi. Nu doar ca sunt incredibil de benefice ca sa-ti subtieze talia, insa au o multime de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti de care ai nevoie pentru o sanatate pe termen lung. Propune-ti ca jumatate dintre mesele tale sa contina macar un fruct sau o leguma.

- Proteine pure - mancarurile precum carne de pui, de porc, de vita, oua legume si tofu sunt surse grozave de proteine slabe, pure. Proteinele te ajuta sa impiedici poftele firesti de dupa masa pentru ca iti creeaza senzatia de satietate. Ar trebui sa ai la fiecare masa cam 100, 150 grame de proteine pure.

- Cereale integrale 100% - nu glumim, cand vine vorba despre cereale, nu umblam cu jumatati de masura, mancarurile bogate in cereale 100% integrale sunt o sursa foarte bogata de fibre, dar si vitamine sau minerale. De pilda, quinoa, ovazul, meiul, orezul brun, pastele sau paine din grau integral pot face minuni daca le incluzi in dieta ta.

- Gustari sanatoase - o gustare potrivita nu ar trebui sa depaseasca 200 de calorii. De pilda, ai putea consuma un sfert de cana de nuci, 250 ml de iaurt grecesc, un ou fiert tare sau telina cu unt de arahide, care este o combinatie minunata de fibre si proteine.

- Bea multa apa! Nu iti putem spune in cuvinte cat de important este sa bei cat mai multa apa si sa renunti la bauturile carbogazoase care nu aduc niciun beneficiu organismului! 

3. In lupta pentru slabire fara sport, tine un jurnal alimentar

 

Faptul ca tii un jurnal alimentar te forteaza sa iti revizuiesti comportamentul vizavi de alimentele cu care iti hranesti organismul. „Vei fi mult mai sincera cu tine in ceea ce priveste cantitatea de mancare pe care o ingerezi", spune dr. dietetician Shoshana Werber. Si stiinta o sustine: un sondaj recent facut de aplicatia pentru slabit Lose It!, arata ca utilizatorii care si-au notat mesele zilnice au pierdut mai multa greutate decat cei care nu au facut-o. Gandeste asa: vei vrea cu adevarat sa mananci mai sanatos pentru ca nu este chiar ideal sa notezi „6 fursecuri si jumatate de ciocolata cu lapte" la gustari, in timp ce „somon cu broccoli la cuptor si orez brun + doua patratele de ciocolata neagra la desert" suna mult mai bine! Asa-i ca te vei simti mult mai mandra de tine?

4. Dormi mai mult daca vrei sa slabesti fara sport

Cu cat stai mai mult timp activa, cu atat vei fi mai tentata sa te repezi la frigider si sa iei gustari nesanatoase. Plus ca lipsa somnului are un impact mare asupra hormonilor care controleaza foamea si senzatia de satietate, leptina si grelina, ceea ce ingreuneaza planul tau de slabire fara sport. Asa ca pune deoparte punga cu chipsuri si stinge lumina, e aproape miezul noptii!

Cu toate ca o dieta echilibrata sta la baza unei vieti sanatoase si a unui proces de slabire recomandat de nutritionisti, beneficiile sportului raman incontestabile si cele doua formeaza un parteneriat imbatabil in lupta impotriva kilogramelor.

Daca, insa, din varii motive, nu poti face exercitii fizice, iata ca ai la indemana si alte variante. Restul, sunt scuze si poate trebuie sa mai lucrezi la motivatie (iata aici cateva trucuri prin care iti pastrezi motivatia de a slabi ). Succes!

Tu crezi ca poti sa pornesti la drum fara sa faci sport? Daca ai mai incercat, a dat rezultate?

Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (387 vizite)